Paardebloemenwijn (5 liter)

uitgeprobeerd door De Baldadige Bij
Naar een recept uit het boekje 'zelf wijn maken' van C.J.J. Berry

Ingrediënten:
3 liter paardebloemen (naja, om en nabij, de hoeveelheid slinkt naarmate je langer bezig bent, ik vond het na 3 uur plukken wel welletjes iig)
4,5 liter kokend water
2 biologische citroenen
1 biologische sinaasappel
1500 gram suiker
500 gram rozijnen
wijngist
e.v.t. wat voedingszout

Bereiding:

De paardebloemen pluk je bij voorkeur op een zonnige dag in april, voor de middag! De tradiotionele dag ervoor in Engeland is 23 april, op st George’s Day. Dus rond die datum zijn de paardebloemen op hun best. De groene kelkblaadjes mag je eventueel wel meeplukken, maar beslist geen steeltjes! (waarom weet ik niet precies, maar zal wel niet lekker zijn ofzo) Als je denkt genoeg geplukt te hebben kijk je thuis even of er geen beestjes meer tussen de paardebloemen rondlopen daarna giet je er 4,5 liter kokend water overheen, Dit laat je 2 dagen zo staan, goed afgesloten met een doek. En elke dag even roeren. Het ruikt naar hooi en gras, wel maf, maar zeker geen onaangename geur.

Op de derde dag heb ik alles een uur lang gekookt, met 1500 gram suiker en de schillen van sinaasappel en citroen erbij. (Nu begint het geheel een beetje zoetig en warm boterachtig te ruiken.) Het sap van de vruchten giet je erbij na het koken. Daarna af laten koelen, gist erbij en wat voedingszout en alles even schudden. Weer in de most-emmer gedaan en met een theedoek erop in de kelder gezet.

Drie dagen zo laten staan, daarna zeven en in een 5literfles gedaan. De rozijnen hak je fijn en doe je er ook nog bij. Waterslot erop en in de kelder gezet.
Zo laten staan tot de gisting ophoud en de wijn helder wordt, ongeveer eind augustus volgens het recept in het boekje, maar bij mij was dat al eerder. Dan kan je de boel overhevelen en de rozijnen eruit zeven.

Na een jaar schijnt deze wijn op zijn best te zijn.... Maar zoals het boekje het al voorspelde heb ik er nu nog maar heel weinig van over omdat het veel te lekker is. Hij is dus eigenlijk meteen al superlekker.