Mede met bramen

door Draak

Ingredienten voor 15 liter:
5,4 kg bloemenhoning
4 limoenen
4 perssinaasappelen
ca. 500 gr. bramen
1 liter appelsap (bijvoorbeeld Flevosap)
7 g. gist voor zoete witte wijn (bijvoorbeeld Bioferm Doux)
water

Pers de sinaasappelen en limoenen en doe ze samen met de appelsap in een gistingsfles.van 15 liter. Het maakt niet uit als hier ook wat vruchtvlees bij zit.
Verwarm ca. 5 liter water in een grote pan en los hier langzaam de honing in op. Laat het water niet warmer dan ongeveer 40 graden (handwarm) worden. Gooi de honing-oplossing bij de vruchtensap in de gistingsfles.
Pureer de bramen en breng deze vervolgens langzaam aan de kook. Voeg dit vervolgens aan de most toe.
Verwarm ca. 300 ml. Water en voeg hier de gist aan toe. Roer dit totdat de gist is opgelost. Laat de gistoplossing 15 minuten staan en voeg deze dan toe aan de most.
Vul de fles aan met water, tot ongeveer 10 cm. onder de hals. Hussel het geheel even goed door elkaar en doe dan een gistkap met waterslot op de fles.

Laat de fles zo een maand of 5 staan, of in ieder geval totdat het gisten geheel gestopt is, dus totdat hij niet meer bloept. Schudt gedurende deze tijd de fles een aantal maal. Proef vervolgens de mede en zoet deze eventueel nog bij met extra honing naar smaak. Indien je bijzoet, laat dan de fles nog een maand staan. Anders kun je gelijk beginnen met bottelen, of drinken.