Auteur Topic: Mede met Walnoten  (gelezen 606070 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #15 Gepost op: januari 05, 2011, 01:32:07 am »
jij hebt nu ook al aardig wat flessen staan te borrelen of niet?
leuk!
Kabooom!

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #16 Gepost op: januari 05, 2011, 03:51:14 pm »
Heb er 3 van 10 liter en 1 van 5.
Ik vind het gewoon veel te leuk. Helaas moeten ze in de kamer staan van mijn vriendin, want als het aan mij had gelegen dan stonden ze naast mijn bed!
Ik vind dat bubbelen gewoon zo leuk.
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #17 Gepost op: januari 12, 2011, 02:20:26 am »
Ga je dan ook wel eens naar bubbling feestjes?
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #18 Gepost op: januari 12, 2011, 03:18:15 pm »
Als je foam party's bedoelt..Tuurlijk :P
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #19 Gepost op: januari 29, 2011, 08:12:49 pm »
Dat je mede maakt en niet weet dat deze walnotenmede zo heerlijk is, ik pel de noten en haal er de gele vellen ook nog af .
Dan doe ik de gepelde noten in de honing en laat deze 3 weken staan, deze meng ik dan met water (een honing en twee en half water) met voeding zout en gist.
Na 3 maande een heerlijke drank.
Maar ik kom niet op het forum om alles weg te leren, ook ik wil wel een nieuw smaakje.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #20 Gepost op: januari 29, 2011, 08:59:05 pm »
ik ga dit weekend nog wat meer recepten op de website zetten, maar ik kan je alvast aanraden om deze eens te proberen: mede met gember en citroen

en zojuist geplaatst: geurige kruidenmede
die hele lekkere van de borrel laatst :)
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2011, 09:45:56 pm door De Baldadige Bij »
Kabooom!

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #21 Gepost op: januari 30, 2011, 10:29:51 am »
Vanmorgen de fles met restant van de honing/notenlikeur en een rest van een vorige mede overgeheveld.
Dat was op 31 december, het heeft dus nog een maand gestaan.
Notenrestanten weggegooid en ga dat straks eens proeven.
Meet ik ook zuurgehalte en alcohol.
Ben benieuwd en wordt vervolgd.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #22 Gepost op: januari 30, 2011, 11:48:57 am »
Resultaat van mede/likeur, ja hoe moet dat heten??

percentage is 17% :P ;D
Het was dus de likeur van honing, noten en brandewijn, althans de rest ervan en dat residue met een mede van krap 11% weer een keer aangevuld.
In de noten is dus nog een boel restalcohol aanwezig waardoor de mede nu vol is van een notensmaak en een hoger alcohol gehalte.
Vorig jaar heb ik de noten zo weggegooid, zal ik dus nu niet meer doen.
Maar heb er dus maar een fles van overgehouden.
pH waarde is 3,65, kan je dus zuur noemen.
Nou, ik neem nog een slokje en tot de volgende keer! ;)
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #23 Gepost op: januari 30, 2011, 06:33:55 pm »
Hoe hebt je dat alcohol uit de noten gekregen dan?
Of ik snap het verhaaltje niet helemaal. Ik ben zeer benieuwd, omdat ik zelf ook noten mede heb staan.
Zelf was ik van plan de noten gewoon weg te gooien, maar blijkbaar had jij andere plannen.

Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #24 Gepost op: januari 30, 2011, 07:49:12 pm »
In september heb ik een honing/noten likeur gemaakt volgens het recept van Tinus Kolster, nu ook medeforumlid.
pot honing 450gram, pot vo; gedopte noten en een liter brandewijn.
Dat laat je drie maanden staan, af en toe omschudden.
Dan overhevelen, De restnoten in de fles heb ik laten zitten en daar een eenvoudige mede weer in de fles gedaan.
Was een mede met 11%, dat heeft nu een maand gestaan, de alcohol die dus in de noten zat geeft voldoende smaak en alcohol af aan de mede.
Dat is dus vanmorgen weer overgeheveld en resulteert in een percentage van 17% met een mooie notensmaak.
Denk dat ik dus volgend jaar de noten in een 5literfles met mede vul, dan krijg je van de echte pure mede een mede met een notensmaak en hoger alcohol percentage.
Nu duidelijk wat ik geprutst heb,? maar is wel lekker!
Als je alleen mede gemaakt heb met de noten is het alcohol percentage natuurlijk een stuk lager.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Draak

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 245
  • bee bee king
    • Bekijk profiel
    • Het Rad
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #25 Gepost op: januari 30, 2011, 08:45:14 pm »
Klinkt zeker niet verkeerd. :)
Less good than belief would have it
Is mead for the sons of men:
A man knows less the more he drinks,
Becomes a befuddled fool.
(Havamal 12)

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #26 Gepost op: januari 31, 2011, 06:05:43 pm »
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #27 Gepost op: februari 27, 2011, 11:40:48 pm »
Als ik mede maak is het alcohol persentage 16 % en nooit lager wat doe ik verkeerd.

Ehm, dat heb ik ook, maar dat gaat toch juist goed dan?  ;)

Ik laat de mede altijd helemaal uitgisten, en dan wordt hij behoorlijk sterk.

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik ook niet weet hoe ik minder sterke mede moet maken, want als ik ga aanzoeten gaat hij bij mij altijd weer vrolijk doorgisten, totdat het alcoholpercentage zo hoog is dat het gist het niet meer aankan, en ik dan de "laatste ronde" aanzoeten doe tot de zoetheid naar wens is. Een manier om gegarandeerd minder sterke mede te maken is misschien een gistsoort die niet boven de 12% kan?

Ik heb ook een keer cider gemaakt, en die werd ook "per ongeluk" 17%  maar niemand heeft geklaagd  ;D
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Offline Draak

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 245
  • bee bee king
    • Bekijk profiel
    • Het Rad
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #28 Gepost op: maart 05, 2011, 02:11:59 pm »
Er zijn natuurlijk giststoppers, dus als je een betrouwbare alcoholmeetmethode voor zoete dranken hebt, dan kun je die altijd in je most gooien wanneer het gewenste percentage gehaald is.
Less good than belief would have it
Is mead for the sons of men:
A man knows less the more he drinks,
Becomes a befuddled fool.
(Havamal 12)

Offline Atala

  • New bee
  • *
  • Berichten: 15
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Mede met Walnoten
« Reactie #29 Gepost op: mei 03, 2011, 09:06:10 pm »
@Bijker, Heb je gepelde noten verder helemaal heel gelaten en dan in brandewijn laten trekken (en waarom i.v.t.)? Ik weet niet of ik het snap.  :-\

Waarom zou je een alcoholisch drankje maken waar je van tevoren al alcohol toevoegd? Kun je de noten ook pellen en daarna in de blender doen, of er misschien zelf een papje van maken? Dat lijkt mij logischer op de een of andere manier of kan dat niet?  ???