Auteur Topic: Medeop smaak brengen  (gelezen 29104 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Medeop smaak brengen
« Gepost op: oktober 26, 2016, 08:24:01 pm »
Beste formleden,

Ik heb nu een mede staan van rozemarijn citroentijm tijm en lavendel. Ik vind er een iets wat bittere smaak aanzitten. Kan je deze smaak afvlakken door honing toe te voegen? of is dit zonde voor de Honing? Zit nu op 13%
vr gr Erik

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #1 Gepost op: oktober 27, 2016, 05:26:02 pm »
Erik, je hebt er wel een prachtige mix van gemaakt.
Lastig te bepalen wat het gaat worden.
Als je meer mede op voorraad zou hebben kan je wat gaan blenden om voor jou een leuke smaak te componeren.
Alleen honing erbij ga je het zoeten en met een hogere SM misschien opnieuw laten starten.
Maar smaak zal niet veel wijzigen.
Daarom altijd voorzichtig omgaan met kruiden, specerijen en smaakjes.
Eeuwig zonde als het niet smaakt en je moet het door het putje spoelen.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #2 Gepost op: oktober 28, 2016, 09:16:04 am »
Ik zie dat jullie het over de smaak  van mede hebben.
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,maar ik heb het nog nooit gedronken,dus ik ben heel erg benieuwd  hoe het smaakt.

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

Offline erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #3 Gepost op: oktober 28, 2016, 05:18:00 pm »
Het gaat zeker niet door het gootsteen heen, is best te drinken. maar niet als je de eerste gewone mede heb geproeft.
Had even voorzichtiger moeten wezen met de lavendel die voert iets wat de boven toon.
Heb ook nog 2 batches staan met honing /water en toevoeging banaan zeer helder en smaakt ook goed. wel andere toevoegingen erbij gedaan, citroen zuur, zakje vanilla tanine ,kruitnagels

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #4 Gepost op: oktober 29, 2016, 12:35:42 pm »
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
maar ik heb het nog nooit gedronken,
dus ik ben heel erg benieuwd  hoe het smaakt.

Groet Peter.

Heb je nog nooit aan de mede mogen proeven?
Bedoel je dat zo?
De smaken variëren heel erg, uiteenlopend van zoet naar droog en dan natuurlijk afhankelijk van de soort honing.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #5 Gepost op: oktober 29, 2016, 12:41:41 pm »
Had even voorzichtiger moeten wezen met de lavendel die voert iets wat de boven toon.
Heb ook nog 2 batches staan met honing /water en toevoeging banaan zeer helder en smaakt ook goed. wel andere toevoegingen erbij gedaan, citroen zuur, zakje vanilla tanine ,kruitnagels

Erik, wat is je reden om lavendel aan je mede toe te voegen?
Heel benieuwd.
Banaan toevoeging is om het sneller te klaren, dat is "helder".
En vanille komt me ook niet bekend voor.
Geeft al snel een overheersende smaak.
Kennis/imker/stoker die whisky maakt gebruikt dat ook wel eens.
Maar daar moet je echt heel bescheiden mee om gaan.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #6 Gepost op: oktober 29, 2016, 12:46:25 pm »
Ik ben ook aan het brouwen  gegaan ,
Groet Peter.

Peter, maak je ook bier?
Brouwen  = bier maken
Stoken     = de wat "sterkere" drankjes maken
Wijn maken  :  hoe heet dat eigenlijk?
Mede maken : Ook geen idee hoe dat zou heten.

Als daar geen naam voor is gaan we dat hier eens wat voor maken.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #7 Gepost op: oktober 29, 2016, 01:54:34 pm »
Hallo Bijker,
Heb de geurige kruidenmede die op de baldadige bij site staat gemaakt 1/2 handje lavendel toevoegen staat daar dat heb ik dus gedaan. voor mij ook een verrassing. Ik heb bij de gewone mede 1 vanilla suiker zakje gebruikt op 20 liter. Als je staafjes gebruikt heb je kans dat het ondrinkbaar wordten dat is zonde.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #8 Gepost op: oktober 29, 2016, 04:03:19 pm »
Zo heb mijn kastanje bier gebrouwen 22 liter, nu aan het afkoken het ruikt al hoppig.
Volgende week walnoten bier.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #9 Gepost op: oktober 29, 2016, 07:41:24 pm »
@ Bijker  ,nee ik brouw  geen bier ,ik ben slechts een beginnende mede maker.
Proberen  althans.
Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #10 Gepost op: oktober 30, 2016, 04:00:35 pm »
Wij ook, maar drinken met onze maten. 
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #11 Gepost op: december 16, 2016, 07:54:14 am »
Erik,
Normaalgezien zou je bitter tegen kunnen gaan met zout. Ik zou het eerst in een klein glaasje uitproberen. :)
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Offline erik

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 78
  • heerlijk helder mede
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #12 Gepost op: december 16, 2016, 07:15:24 pm »
Is niet vervelend. Begint steeds beter te smaken of zou dat komen door de Alcohol en hoeveelheid van het nuttigen. ;D

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #13 Gepost op: december 26, 2016, 05:38:21 pm »
Het is zeker niet de gewoonte  dat er met de kerst Mede gedronken  worden of geproefd,want ik lees het hier van niemand.

Groet Peter
Iedereen moet het leren.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Medeop smaak brengen
« Reactie #14 Gepost op: december 27, 2016, 09:38:31 am »
Peter, het drinken van mede is meer een traditie van/voor het nieuwe jaar.

Lees hieronder een artikel uit 1906;

Deze drank, vroeger door dichters bezongen en in sierlijke bokalen den gasten in de huizen der aanzienlijken aangeboden, is in ons land gaandeweg onbekend geworden. Wel zijn er nog streken, waar de mee jaarlijks wordt aangemaakt om dan, gewoonlijk op Nieuwjaarsdag, bij de gebruikelijke bezoeken aan vrouwen en kinderen geschonken te worden, maar die drank kan eigenlijk niet meer als mede worden aangemerkt en kon beter honigwater genoemd worden.

Als antwoord op een vraag om inlichtingen naar mede kwam het volgende in:
„Dit gekookte en gezuiverde honigwater werd vroeger in Drente, althans in het Oostermoer in flesschen en kruiken bewaard voor den winter om er bij feestelijke gelegenheden en voornamelijk op den Nieuwjaarsdag vrouwen en kinderen van familieleden en vrienden op te tracteeren. Genoemde flesschen en kruiken werden na gekurkt te zijn nog met was dicht gemaakt en in den kelder bewaard. Ook bakte men nieuwjaarskoeken van roggemeel, vermengd met mee om er een zoeten smaak aan te geven, ter vervanging van stroop. Deze nieuwjaarskoeken werden in de rnime keuken (voorkamer van het gansche boerengezin) gebakken op een groot vuur in koekenijzers, waar dan somtijds drie personen mede bezig waren en dan stond op den vloer dicht bij het vuur, de korenwan, waarin de gare koeken gewipt werden, want er moest een grooten voorraad zijn voor den nieuwjaarsdag. Scharen bedelaars en kinderen van arbeiders gingen huis aan huis „veel zegen in 't Neijaar" wenschen en kregen dan nieuwjaarskoeken.

Voor familie en vrienden werden bij de „iemenboeren" koeken gebakken van gerstenmeel met honig, die zeer lekker smaakten. Dat mee wel op den nieuwjaarsdag werd gebruikt, bewijst het volgende rijmpje:
Veel geluk in 't Nieuwjaar!
Staat de mee voor ons klaar?
Schenk dan uit maar de flesch,
Want ze smaakt er maar best.

En een oud afteldeuntje bij de kinderspelen:
Une, mune, mak,
Oliekoeken bak!
Glaasje mee er bij,
Af zijt gij."


Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.