Auteur Topic: Bijvullen gistfles.  (gelezen 13249 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Bijvullen gistfles.
« Gepost op: oktober 19, 2016, 10:01:00 pm »
Even een beginners  vraag,als je de gistfles een week  later wil bijvullen  tot het maximum,kan je het water er dan zo bij gooien of moet dit voorzichtig  gebeuren ?

Groet  Peter
Iedereen moet het leren.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #1 Gepost op: oktober 20, 2016, 11:19:21 am »
Waarom direct BIJvullen?
Jullie zijn allemaal veel te ongeduldig!
Na het opzetten van je batches moet je er gewoon een maand afblijven.
Na een maand ALTIJD voor de eerste maal overhevelen.
Je eerste opzet vul je af tot BIJna vol.
Te veel ruimte er boven = te veel zuurstof in het begin.
Mocht de eerste gisting wel extreem zijn..... nou dat is dan zo.
Doekje of lap ernaast en dat opruimen.

Die eerste gisting laat je lekker gaan!
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #2 Gepost op: oktober 20, 2016, 01:44:09 pm »
Dit stond zo in het recept  na een week bijvullen als de eerste  gisting niet zo hevig meer is.
Maar dat was de vraag niet,moet het voorzichtig  gebeuren  of kan ik maar raak gieten?

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #3 Gepost op: oktober 20, 2016, 02:58:35 pm »
Je kan maar raak gieten , en als het er over gaat moet je zelf poetsen.
Zo als het door Bijker werd geschreven niet bijvullen maar geduld.
Heb ik ook al geschreven , geduld ook met op fles zetten.
 Ik stond er bij en keek er na.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #4 Gepost op: oktober 20, 2016, 06:29:55 pm »
Ik heb natuurlijk geduld genoeg ,maar ik ben een leek in deze dingen ,vandaar mijn vraag.

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #5 Gepost op: oktober 22, 2016, 01:23:55 pm »
Gewoon lekker blijven vragen.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #6 Gepost op: oktober 23, 2016, 12:48:47 pm »
Peter, dat recept, waar stond dat, ofwel wat is de link ernaar toe?
Er staat soms veel onzin op het WWW.

Het maken van mede vergt veel geduld, en dat wordt heel vaak door starters niet onderkend.
Het maken van bier is meestal enkele weken.
Wijn maken kan soms ook in enkele maanden.
Maar een smaakvolle mede waarbij gebruik wordt gemaakt van uitsluitend goede "grondstoffen " is echt minimaal een jaar.
Vanuit historische documenten blijkt dat voorjaars honing als basis gebruikt werd voor nieuwjaars drank.
Deze werden rond de feestdagen dan geschonken bij de nieuwjaars wensen.
De Coevordense opstanden van medio 1700 zijn hierom nog bekend.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Peter van Den Berg

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 115
  • Zonder dwarsleggers spoort niemand.
    • Bekijk profiel
Re: Bijvullen gistfles.
« Reactie #7 Gepost op: oktober 23, 2016, 01:40:36 pm »
Het was een recept uit een boekje van Rob van gelder ,en het heet stap voor stap wijn maken.
En zo heb ik afgelopen zaterdag nog een poging gewaagt met een recept hier vandaan en dat moet kersenmede worden en die staat ook te borrelen.
Ik zal een foto met mijn camera maken en hem dan hier plaatsen.

Groet Peter.
Iedereen moet het leren.