Auteur Topic: Wyeast gist en Mede  (gelezen 12582 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Splinter

  • New bee
  • *
  • Berichten: 2
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Wyeast gist en Mede
« Gepost op: juli 20, 2016, 08:16:02 pm »
Beste mede-brouwers.

Ik als bier brouwer dacht even makkelijk zonder veel in te lezen een mooie mede neer te zetten. zat ik daar toch even mooi mis mee. Ik heb 2 brouwsel staan, een van november 2015 en een van januari 2016. Na meer dan half jaar heb ik om de 10 seconden nog bubbels uit het waterslot. en ik heb het laatst opgemeten en heb ik nog een gravity van 1070 en 1040. dat lijkt mij nog een beetje aan de hoge kant.

De gebruikte gisten zijn Wyeast Dry Mead en Wyeast Sweet Mead.
Het Recept is snel gemaakte recept was 8 liter water koken, en laten afkoelen. bij 60 graden 4kg bloemen honing toevoegen. verder laten afkoelen tot 20 graden, overhevelen naar mand fles. en laten vergisten met een wyeast gist. het SG was bij beide brouwsels rond de 1100sg.

Heeft er iemand tips voor me, of moet ik gewoon nog geduld hebben?

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Wyeast gist en Mede
« Reactie #1 Gepost op: juli 20, 2016, 08:55:42 pm »
Hoi Splinter, bier brouwen is een andere tak van "sport" dan mede maken.
4000gram is wel veel op 8 liter.
4000 gram is ca1,5liter
Je zou moeten rekenen per 25gram honing, dat geeft 1% alcohol in 1 liter water.
15% of meer alcohol lukt niet omdat gisten hierboven afsterven.
25 * 11,4 liter * 14% = 3990gram honing.
1100 start met 26,5gram bij 13,4% bij volledige vergisting.
Zou het dus met een liter moeten toevoegen om op 14% alcohol te komen.
Zonder dat zal de gisting een keer ophouden en blijft de SM zo hoog.
Met de aanwezige restsuiker blijft de gisting dus nog even doorgaan.
Geen wijnsteenzuur en voedingszout gebruikt?
En kop thee voor de tannine?
Bier kan in een paar weken gereed zijn.
Mede soms anderhalf jaar!
Wat rekenwerk maar als brouwer komt je dat wel bekend voor.
 
« Laatst bewerkt op: juli 20, 2016, 09:18:28 pm door Bijker »
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Splinter

  • New bee
  • *
  • Berichten: 2
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Wyeast gist en Mede
« Reactie #2 Gepost op: september 27, 2016, 06:52:00 pm »
Ik heb even geduld gehad  8) ::) en een van de 2 is van 1070 naar 1050 gegaan. maar de ander zit nog steeds rond de 1040. is er nog een simpele manier om de gist weer in actie te krijgen? ik dacht zelf aan gewoon wat bier gist er bij te doen om het laatst beetje suiker proberen om gezet te krijgen. of zal die zelf nog verder gaan?

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Wyeast gist en Mede
« Reactie #3 Gepost op: september 28, 2016, 05:38:22 pm »
Kreeg het idee dat ik alleen op het forum zat te zeuren. :-))

S.M. van 1040 - 1050 geeft aan dat er nog veel suikers aanwezig zijn.
Heb je het alcoholpercentage ook gemeten?

Zou er echt geen biergisten bij doen maar wel een zware of een medegist.

Had zelf een 25 literfles van 11-2015 staan. Kraakhelder met 14% en 1052.
Uitgegist, fris van smaak maar veel te zoet.
Eerst verdund in de hoop dat het weer zou gaan starten met het aanwezige suikergehalte.
Niet dus!
Medegist toegevoegd, ofwel een nieuwe starter erin.
Pas na ruim TWEE weken kwam er weer leven in, en staat nu iedere 8 seconden een "blubje" te geven.

Resume: Meet het alcoholpercentage, want met 13 - 15% start het dus niet vanzelf.
Giststartermaken, resp. toevoegen, waterslot er weer op en wachten maar.

Schreef eerder dat gisten afsterven maar men noemt het ook wel inactief worden.
 
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Wyeast gist en Mede
« Reactie #4 Gepost op: december 20, 2016, 10:05:23 am »
Nee Gerard gisten stopt niet zo snel als in de boeken staat, maar kom proeven tot 20 % een mango mede is wel van 2006 en lekker.

De boeken van de Bijker gilde wat kosten ze allemaal min de mede dan.
Tinus.

tel 06-15203088