Auteur Topic: Honing oogsten  (gelezen 49628 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Honing oogsten
« Reactie #15 Gepost op: februari 16, 2011, 09:54:58 pm »
http://www.debaldadigebij.nl/wat_is_honing.html

nou dit!
ben nog bezig met je andere berichten en de foto's, staan er zo ook op :)
Kunnen mensen het op de website lezen. Daarom vroeg ik je toch ook om wat te schrijven?

en nu ook:
http://www.debaldadigebij.nl/honing_oogsten.html
« Laatst bewerkt op: februari 16, 2011, 11:00:00 pm door De Baldadige Bij »
Kabooom!

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #16 Gepost op: februari 17, 2011, 11:06:26 am »
hey, maar als er dan gisting gaat plaatsvinden... dan krijg je dus mede toch???

Niet helemaal juist.
Wanneer je gegiste honing wilt gebruiken voor mede zal je het eerst moeten verhitten tot zeker 80gr C.
Dat is noodzakelijk omdat er "verkeerde" gisten zijn ontstaan en die moeten eruit!
Welke soorten dat zijn moet een expert maar uitleggen, want dat is nu weer hogere chemiekunde! ;)
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #17 Gepost op: februari 17, 2011, 11:19:03 am »
Na een week roeren is de honing gereed om in de pot te doen.
We gebruiken hiervoor natuurlijk schone en het liefst nieuwe glazen potten.
Meestal worden potten van 450gram gebruikt.
De potten worden op de kop gereed gezet om efficient te kunnen werken.
Het op de kop zetten van de potten voorkomt dat er eventueel vuil of stof in de potjes terecht kan komen.



De potten worden gevuld door ze iets scheef te houden zodat er zo weinig mogelijk luchttoetreding is.
En het voorkomt ook dat er luchtbelletjes in de pot ontstaan.

De potten worden tot iets onder de lasnaad van de pot gevuld voor het juiste gewicht en uiteraard dezelfde hoeveelheid in de pot te hebben.


Een deksel erop, en dan wel een nieuwe gebruiken .
Gaan we straks nog een mooi etiket opplakken.
« Laatst bewerkt op: februari 18, 2011, 06:27:08 pm door De Baldadige Bij »
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #18 Gepost op: februari 17, 2011, 11:36:34 am »
Soms is het mogelijk om ook echte raathoning te oogsten.
Dat lukt als er een sterk bijenvolk is en er een goede dracht is.
De bijen hebben de was gebouwd en heeft een zachte en dunne structuur.
De was kan zo worden gegeten en smelt haast op de tong.
Dan moeten die bijtjes ook nog eens meewerken om de raat perfect te bouwen en te vullen.
Wanneer dat niet lukt kan je de raat in stukjes snijden en als raatbrok in honing verwerken.



Zo'n raampje is wel niet prachtig uitgebouwd maar prima om raatbrokken uit te snijden.
Je smult je de vingers bij af. Vooral de stukjes die er over blijven worden direct "weggewerkt" 8)
Raathoning is een ware delicatesse!


De mooi gesneden stukken raat verdwijnen in de pot en worden met honing afgevuld.
Het mooiste is om een vloeibaar blijvende honing te gebruiken, want wanner de bijgevulde honing snel kristalliseerd zie de brok niet meer.
Maar daar krijgt het de tijd niet voor, bij mij is dat het eerste op! ;D
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #19 Gepost op: februari 17, 2011, 11:44:24 am »
Om de potjes nog verkoop gereed te maken, tenzij je alles zelf opeet! komt er nog een etiket op de potjes.
Dat etiket moet aan een aantal voorwaarden voldoen bij verkoop van het product.



Naam en adres van de imker, Nederlandse honing, het gewicht en de productiecode moet vermeld worden.

Het mooiste is natuurlijk als je ook nog eens zelf de etiketten ontwerpt en maakt.
Het opplakken moet ook netjes gebeuren zonder plak- of lijmresten, kreukels, ezelsoren of vlekken.
En het moet er ook recht opzitten.

Ook de pot met raatbrok krijgt zijn/haar eigen etiket.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #20 Gepost op: februari 17, 2011, 01:47:06 pm »
BIJna aan het einde van deze sessie.
Misschien is het doel van dit forum een andere, maar het is wel belangrijk te weten hoe eea tot stand komt, en laat ook zien dat een pot honing van de imker wel veel leuk werk oplevert, maar ook veel werk.
En dat daarvoor ook een goede beloning tegenover moet staan.

Te goed had je nog de waszegeltjes.
Als we deze zegels uit laten lekken is de ontzegelbak voorzien van een bodem met honing.
Die doen we in een bijenvoerbak en geven dat terug aan de dames.
Opk de zegels kunnen we teruggeven.

Ze worden dan mooi schoon gelikt en worden daarna omgesmolten.
De lichtgekleurde was is een mooie basis voor het maken van een waszalf of lippenbalsem, maar dat is een andere tak van de imkerbezigheden.
De waszegels opkauwen zou voor astmapatienten veel verlichting geven bij hun vervelende kwaal.

En als we dan helemaal gereed zijn, alles weer hebben schoongemaakt, zijn we wel toe aan een lekkere boterham met honing.
Kies maar uit welke honing je wilt, er staan 4 verschillende soorten.
Het resultaat van een mooie oogst, door het nijvere werk van onze bijtjes.


En nou een vraag om te kijken en te weten of dit ook gelezen wordt en is opgelet! ::)

Hoe zou het komen dat een boterham, -zonder boter maar- met een laag honing erop, smaakt alsof het brood is uitgedroogd?
Ik stel een receptenboekje ter beschikking van het Bijkersgilde, aan diegene die het eerste met het juiste antwoord komt.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Isilme

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 108
  • No bee soars 2 high when it soars on its own wings
    • Bekijk profiel
Re: Honing oogsten
« Reactie #21 Gepost op: februari 18, 2011, 10:06:29 am »
De honing is "droger" dan het brood; hierdoor zuigt de honing als het ware het water uit het brood, waardoor het brood uitdroogt.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #22 Gepost op: februari 21, 2011, 02:14:49 pm »
Ik verwacht toch echt wel wat meer antwoorden, resp. een omschrijving van dit verschijnsel!
En het gaat dan ook om enkele specifieke eigenschappen die genoemd moeten worden.

Want zonder kennis van honing kan je toch geen goede mede maken 8)
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Isilme

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 108
  • No bee soars 2 high when it soars on its own wings
    • Bekijk profiel
Re: Honing oogsten
« Reactie #23 Gepost op: februari 21, 2011, 04:20:41 pm »
Hehe ok :-) Morgen zal ik proberen en wat meer "wetenschappelijk' uitleg te geven. Nu zijn mijn hersenen te moe van heel de dag geconcentreerd onderzoek te verrichten  ::)

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Honing oogsten
« Reactie #24 Gepost op: februari 22, 2011, 08:39:06 pm »
ik vond het al zo'n briljant antwoord van Isilme dat ik al niet meer durfde iets anders te bedenken...
Kabooom!

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #25 Gepost op: februari 27, 2011, 01:58:46 pm »
Nou waar blijven jullie met je reactie's.
Het gaat om een BIJzondere eigenschap van honing, en die zou ik graag genoemd zien worden.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Honing oogsten
« Reactie #26 Gepost op: februari 27, 2011, 11:02:46 pm »
met pannenkoekenstroop en appelstroop heb je ongeveer hetzelfde effect... heeft het iets met de zoetheid te maken?
Kabooom!

Offline Isilme

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 108
  • No bee soars 2 high when it soars on its own wings
    • Bekijk profiel
Re: Honing oogsten
« Reactie #27 Gepost op: februari 28, 2011, 02:32:46 pm »
OK. Antwoord in de uitgebreidere versie.

Goede honing heeft een vochtpercentage van onder de 20%. Hierdoor is honing hygroscopisch (trekt water aan) t.o.v. stoffen met een hoger waterpercentage. Brood heeft een waterpercentage van 35%. Als je honing dus op brood doet (zonder boter) ertussen, komt een stof met een lager waterpercentage in contact met een stof met een hoger. Door de osmolariteit tussen deze twee stoffen zal het water van de stof met de hogere waterconcentratie (het brood)  getransporteerd worden naar de stof met de lagere concentratie (de honing) tot de concentratie van beiden gelijk is. Als je honing op brood doet (zonder boter) zal het water uit het brood m.a.w. naar de honing gaan, waardoor het brood droger wordt en de honing "vochtiger". Dit kan je gemakkelijk proefondervindelijk aantonen door de vochtigheidsgraad van de honing voor en een tiental minuten na je het op brood hebt gedaan te meten.

Honing onttrekt echter ook water aan de lucht, daarom is het belangrijk om potjes goed gesloten te houden én sluiten de bijtjes zelf hun raten af met een wasdekseltje om de kwaliteit (dus de vochtigheid) van de honing op peil te houden.

Voila  :)

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Honing oogsten
« Reactie #28 Gepost op: februari 28, 2011, 02:56:47 pm »
Jij bent geslaagd! 8)
Dat is wat belangrijk is en ik heel graag vermeld wilde zien; honing is hygroscopisch!

Die vraag werd ons als keurmeesters weleens gesteld en hebben we uiteraard ook een keer gemeten.
Honing gaat dan van ca 18% zo naar de 25 - 30%
Daarom is de opmerking om de potjes goed af te sluiten ook zo belangrijk.
De honing onttrekt niet alleen vocht uit de omgeving maar neemt daarBIJ ook eventuele luchtjes op!

Belangrijk is dus ook een stalen deksel en geen plastic want dat is weer zuurstofdifuus!

Isilme je stuurt maar even het verzendadres op, kan ik je het receptenboekje toezenden.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Isilme

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 108
  • No bee soars 2 high when it soars on its own wings
    • Bekijk profiel
Re: Honing oogsten
« Reactie #29 Gepost op: februari 28, 2011, 04:12:29 pm »
Hoeraaaaaaaa :-D *dansdans*