Recente berichten

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juni 10, 2017, 06:58:09 pm »
Meten met je hydrometer.
Die heb je lees ik in je bericht.
1.000 betekent geen suiker meer dan ook geen mogelijkheid om weer op te starten.
Hoeveelhoning is proberen een S.M te krijgen van ca 1.090
Komt overeen met 12% uiteindelijke alcohol of wel 2400gram "suikers" per 10 liter toevoegen.
Zie hiervoor de tabel in het boekje.
Fles vol? bewaar je het deel in afgesloten fles en kan je na overhevelen tzt weer bijvoegen.
De theoretische formule is ook in het boekje te vinden.
52
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op juni 09, 2017, 04:45:42 pm »
Ik heb (nog) geen alcoholmeter en hoe en waarmee meet ik het suikergehalte (glucosegehalte meetstrookjes?)
Hoeveel honing toevoegen?
De fles heeft nu nog wat ruimte onder de kurk over.
53
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juni 07, 2017, 01:22:12 pm »
Onder 1.00??
Dan zijn er geen suikers meer aanwezig.
Gisting ( omzetting suikers in koolzuur en alcohol) kan dus niet meer plaatsvinden.
4500gram honing voor 15 liter geeft 12% alcohol.
Maar koken en al die zuurtjes beïnvloeden het uiteindelijk resultaat.

Wat nu te doen dan?
Alcohol al gemeten?
Dan maar weer honing toevoegen. Suikergehalte meten en gist starter erbij, bij voldoende suikergehalte.

Er af blijven daarna!
Blijft wel even spannend nog.
Je ziet wel. Altijd eerst volgens de standaard procedure je mede maken.
Daarna pas gaan experimenteren.
Altijd jammer als het niet goed gaat de eerste keer.
54
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op juni 07, 2017, 11:33:20 am »
Ik heb mijn batch overgeheveld en de dichtheid gemeten. Deze is nu net onder 1,00, in het gele deel van mijn hydrometer.
Het boekje is besteld.
55
Zelf mede maken / Re: Starterset
« Laatste bericht door m.kolsters Gepost op juni 07, 2017, 10:57:08 am »
Je begint al fout, geen geduld.
Neem altijd goede honing en zeker geen balsemien honing.
Maar blijf proberen.
56
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juni 02, 2017, 09:22:11 am »
Beste Davids, waar heb je dit allemaal "geleerd"?
Ieder doet het op zijn/haar eigen wijze, dus zal nooit iets veroordelen!
Maar dan toch enkele opmerkingen als het mag.
Waarom zo veel zuurtjes? citroen (wel biologisch?. Alle citrusfruit is gecoat met kankerverwekkende stoffen zoals b.v. Imazil)
citroenzuur en wijnsteenzuur?
Waarom je most wel 10 minuten tegen de kook.
Alle smaak en enzymstoffen verdwijnen daardoor.
Alleen toe te voegen water zal je het beste moeten koken en de rest nooit boven 40grC.
Dan ga je de gehele bubs regelmatig omzwenken.
Nooit doen meer!
Alle vaste stoffen, dode gisten moeten juist tot rust komen en bezinken.
Dode gisten kunnen het proces juist verstoren of afbreken.
Daarom ook altijd na de eerste gisting e na een maand overhevelen.
Wat er nu gebeurt is lastig te voorspellen.
In ieder geval = mijn advies nu AFBLIJVEN voorlopig en na bezinken over bv twee weken overhevelen.
Dan SM meten zodat je weet of suikergehalte voldoende is om zo nodig opnieuw op te starten.

Mede maken = geduld hebben.
En het oorspronkelijke, al duizenden jaren terug ontstane proces is nooit met koken begonnen.
Dat doen wij om een sneller proces te laten plaats vinden.
Koken zou ook het helder worden versnellen.
Alles gaat wel ten koste van de smaak.

Boekje medemaken van het Bijkersgilde al aangeschaft?
57
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op juni 01, 2017, 09:52:42 am »
Inmiddels zijn we bijna een maand verder...

Volgens recept toegevoegd:
- 7,5gr geraspte citroenschil (schoongespoeld met water)
- 1,5 afgestreken theelepel tanige
- 4,5 theelepels citroenzuur
- 1,5 theelepel wijnsteenzuur
- 3 theelepels Gistvoeding zout
-1 Zakje mede-wijngist Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter).

De honing opgelost in 6 liter water. 10 minuten tegen de kook houden samen met de citroenschil. Schuim afschepen.
Na koeling in de gistfles gedaan. Samen met alle ingrediënten.
Na een week aangevuld tot de hals met kraanwater.

De gisting was goed in het begin. Heftige CO2 ontwikkeling. De fles staat op de kast in een donker hoekje van de woonkamer. Maar momenteel zie ik bijna geen bubbels meer. Ik heb de fles elke week wel een keer flink gezwenkt zodat allen goed word gemengd. De drab op de bodem meng ik dan weer helemaal met de
Het lijkt mij te vroeg voor de gisting om al te stoppen. Ik lees overal dat dit 3 maanden nodig heeft (ongeveer). Zou de buitentemperatuur hier iets mee te maken kunnen hebben?
Vooralsnog laat ik het rustig even staan, maar misschien hebben jullie nog tips om de gisting weer op gang te brengen?
58
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Laatste bericht door Avicenna Gepost op mei 27, 2017, 06:09:22 pm »
De voorste flessen zijn van Brouwland

De achterste komen van de Ikea
59
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op mei 26, 2017, 12:05:15 pm »
Waar haal jij die flessen als ik vragen mag ?

groet Peter.
60
Zelf mede maken / Re: Zurige mede
« Laatste bericht door Agravain Gepost op mei 26, 2017, 11:38:31 am »
Nou jij hebt veel geduld zeg. Bij mij is het na 5 jaar al lang op.
Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10