Recente berichten

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
41
Medesoorten en -smaken / Bananenmede met heidehoning
« Laatste bericht door erik Gepost op augustus 14, 2017, 08:25:54 pm »
Gister de bananenmede met heidehoning 10 liter overgeheveld en geproefd. lekker. Staat nu bijna 2 jaar. Nog effe wachten dan bottelen en niet vergeten te proeven.

Ook nog 26 liter bananen mede overgeheveld  met zomerhoning. Staat nu een jaar. Ook nog even geduld hebben. Deze zit nu tegen droog aan maar met een lekkere smaak. S.G.10.05
42
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door erik Gepost op augustus 14, 2017, 08:12:25 pm »
Ha eindelijk zover. Heb de batch met pruimen opgezet. 2 kilo pruimen met 4 liter gekookt water samen gevoegd en pecto enzymen. 48 uur laten staan daarna gefilterd door een kaasdoek. Uitgeknepen en daarna 3,5 kilo zomerhoning en gekookt water toegevoegd. Wijnsteenzuur,citroenzuur.gistzouten en een beetje tanine toegevoegd en nu wachten. S.G. 1120 genoeg voor 10 liter. vaatje staat nu 3/4 vol ivm het gisting proces.
43
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op augustus 01, 2017, 05:04:54 pm »
5 volle emmers met pruimen geplukt vandaag.
Moest wel, waren n.l. twee dikke takken door de regen en storm van afgelopen weekeinde afgebroken.
Ze waren nog niet allemaal rijp, maar de takken lagen hinderlijk in de weg.
En wat moet je dan?!?!
Maar eens gaan denken wat ik er mee moet.
Denk eraan om wijn maken, en een deel mede.
een recept hiervoor is:
schoon maken, neem de helft water van de hoeveelheid die je wilt maken en dat over de pruimenpulp.
Paar uur laten staan en dan de rest van het water erbij met pecto-enzymen voor meer sap onttrekking.
48 uur laten staan en dan zeven.
Breng het dan aan de kook en die er suiker bij in verhouding 2 pruim/1 suiker.
En voor mede dan natuurlijk honing.
Roeren tot het opgelost is en bij 22 grC gist erbij.
In fles of vat, afsluiten en waterslot erop.

Denk dat ik ga proberen om een emmer pruimen in de stoomsmelter te doen en dan zeven/pureren.
Moet het ook fijn zijn.
Ga natuurlijk niet al die pitten eruit halen.

Wordt vervolgd met plaatje (als het lukt!!  )
44
Zelf mede maken / Nieuwe batch
« Laatste bericht door Davids Gepost op augustus 01, 2017, 02:10:08 pm »
Dit keer volgens het boekje gewerkt.
2,5 liter water gekookt en daarna de honing opgelost.
1350gr lindehoning
Na afkoelen tot 26 gr.C.
2,8gr Gistvoeding
4gr wijnsteenzuur
Snufje tanninepoeder
Kamertemperatuur 23 gr.C.
De SM die ik meet is 1130g/cm3
5gr Arsegan Wijngist Mede met 3 theelepels suiker in 50mL water (27 gr.C.) opgelost.
Nu afwachten.
Later vul ik aan tot 1 gallon (3,78L).
45
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juli 29, 2017, 05:59:51 pm »
Erik, maak je daar eerst sap van, of "gooi" je ze er zo in??
Met pit, zonder pit?
Blauwe of witte pruimen?
Zoete of "van de boom" pruimen?
Alleen pruimen(sap) of ook nog water erbij in?
Hoeveel % alcohol gewenst?
Droge, medium of zoete mede?

Kan wel meer vragen verzinnen!
Suiker gehalte maakt een boel uit van het uiteindelijke resultaat.
 Had vanmorgen een batche opgezet van ontvangen honing.
Formule klopte in deze niet!
Vochtgehalte bleek nl 23% te zijn en dan is het suikergehalte ook anders.
Moest er dus veel meer honing BIJ toevoegen.
Het is allemaal zo simpel maar je moet wel even opletten.

Resume: meten van je gewenste most is het belangrijkste in deze!

P.s. batche van 5 liter staat inmiddels wel al te "blub,blub, blubben" !
 
46
Recepten / Re: pruimenmede
« Laatste bericht door Peter van Den Berg Gepost op juli 29, 2017, 08:26:29 am »
Ik denk dat je dat zelf moet proberen, je kan er zo veel in doen als je wilt volgens mij.
Maar ik ben een leek.
Een paar kilo zou zo maar kunnen denk ik.
Maar als ik het mis heb dan hoor ik het graag.
Er staat hier vast ook wel een recept op het Forum.

Groet Peter
47
Recepten / pruimenmede
« Laatste bericht door erik Gepost op juli 28, 2017, 07:54:42 pm »
Wie weet hoeveel kilo pruimen ik nodig hebt om 10 liter pruimen mede te maken?
48
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juli 01, 2017, 11:43:17 am »
Nogal rustig op het medefront.
Tijd weer eens voor een berichtje.
Het weer is er ook niet naar ( hier in Drenthe dan met aanhoudend gemiezer).

Tijd was het om wat te meten, te proeven en binnenkort wat over te hevelen.
Ook staat de Markt van Melk en honing te Zuidlaren binnenkort op de agenda.
Altijd de eerste zaterdag van augustus.
Nog nooit geweest jullie??? O,o,o, dan wordt het wel eens tijd dat te bezoeken.

Daar is ook de keuring al ruim 30 jaar van honing en bijenproducten.
Dus ook mede.
Daar lever ik weer eens een paar flessen in om te zien en te horen hoe anderen erover denken.

Dus vanmorgen enkele batches gemeten en geproefd.
13% gemeten en verschillende smaken die als (b)engeltjes door de mond walsen.

Zou willen zeggen kom ook naar de keuring met je mede, maken we er een feestje van.
49
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Bijker Gepost op juni 10, 2017, 09:21:10 pm »
Afhankelijk van het SM gehalte.
Wel eerst meten.
De honing oplossen in de reeds gemaakte "mede".
Niet dus weer water erbij.
Iets verwarmen tot ca 35 - 40 graden, af laten koelen tot ca 25 en dan samenvoegen in de fles.
Maar gist(korreltjes) erbij doen kan meestal geen kwaad.
Heb ik ook al eens eerder gedaan.
Maar verder niets meer zoals zuurtjes gistvoeding ed.
Daar had je al voldoende erin zitten.
En dan GEDULD , afwachten en hopen op "betere tijden"
50
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Laatste bericht door Davids Gepost op juni 10, 2017, 07:39:56 pm »
Oké, duidelijk. Dankjewel voor de hulp.
Ik ga opnieuw honing aanschaffen en toevoegen.
Dat doe ik in de grote fles. Wanneer deze te vol wordt, maar de sd nog niet is bereikt, hevel ik vloeistof uit de fles in een andere af te sluiten fles enz.
Giststarter erbij.
Moet er ook weer opnieuw gist toegevoegd worden? Of is dit, denk je, nog voldoende aanwezig in de grote fles?
Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10