Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Zay

Pagina's: [1]
1
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bramen mede
« Gepost op: juni 22, 2013, 12:07:32 am »
Zo dan... Ik heb em nu een maandje in een koelere en stabielere temperatuur gezet (kelder) en daar leek ie nagenoeg klaar te zijn met gisten. Dus van de week naar boven gehaald en nu blupt ie weer zo'n 7-8x per minuut.

Wat is slim? laten staan? overhevelen?

Suggesties?

Inmiddels heb ik ook een bosbes staan en die blupt na een maand al minder dan de braam na 4 maanden :P

2
Zelf mede maken / Re: Vlierbessen bloem mede.
« Gepost op: juni 17, 2013, 11:37:57 am »
Zay, bloesem of de bessen is niet te vergelijken qua smaak. Zoiets als rooibosthee vergelijken met groene asperges. Wat houd je tegen om beide te doen? Het is nou niet dat er een te kort aan is :D

Mwah, ik ken niet echt veel plekken met vlier in de buurt... :( Ik heb alleen begrepen van een vriend dat er redelijk wat bij de wassenaarse slag is.
Heeft iemand nog plekken in omgeving Den Haag? :)

3
Zelf mede maken / Re: Vlierbessen bloem mede.
« Gepost op: juni 12, 2013, 11:59:47 am »
Wat raad jij zelf aan? Bloesem gebruiken of wachten op de bessen zelf om mede mee te maken?

Wat maakt een lekkerdere mede / Wat is het smaakverschil?

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bramen mede
« Gepost op: mei 17, 2013, 09:54:40 pm »
Goed, weer dik een maand verder. Vorige keer is het overhevelen prima gelukt. De mede smaakte toen nog wat zurig, dus beetje extra honing & water toegevoegd in dezelfde verhouding als begin recept.

Vandaag heb ik em weer geheveld, gemeten, geproefd en nogmaals een beetje honing aan toegevoegd. Hij is lang niet zo zurig als vorige maand, maar ik hou van een wat zoetere mede, dus nog een beetje toegevoegd + water.

Hij heeft al behoorlijk lekkere smaak en volgens mijn berekeningen zou ie nu op 12.7% moeten zitten.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste mede: Lindehoning
« Gepost op: mei 17, 2013, 07:34:49 pm »
Dat doe je door middel van het meten van het soortelijk gewicht (SG). Echter, dat had je dan ook in het begin moeten doen. Je meet namelijk hoeveel suiker er is omgezet in alcohol en dat is een simpel rekensommetje start - eind. (en dat getal dan delen door, uit mijn hoofd, 7,34) Die berekening is natuurlijk alleen voor simpele gevallen.

Dus als je start met 1100 (1000 is het SG van gedestileerd water) en je eindigd op 1005, heb je dus 95 minder -> 12.9%.

Complexer wordt het als je tussendoor liters vocht & suiker toe gaat voegen, en dan raad ik google aan :)
Maar ja, als je vooraf niet gemeten hebt, weet ik ook niet hoe en of je % kan berekenen. Wellicht als je goed hebt bijgehouden wat er allemaal in is gegaan dat je kan afkijken uit logboeken van anderen? Zal nooit zo accuraat als zelf meten zijn, maar zou je wel een indictatie kunnen geven.

6
Bijen en Imkers / Re: Imker in mijn omgeving?
« Gepost op: april 23, 2013, 09:21:59 am »
Ook eigenlijk wel benieuwd wat de opties zijn in omgeving Den Haag... Heeft iemand tips / aanraders?

7
Muziek / Re: Welke muziek nuttig jij bij je mede?
« Gepost op: april 23, 2013, 09:00:43 am »
Ik moet zeggen dat van het weekend, terwijl ik met een mok medebier op het gras in de zon naar Kelten zonder grenzen aan het luisteren was het ook geen onaardig gevoel gaf :)

8
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bramen mede
« Gepost op: april 15, 2013, 10:27:30 am »
Tis nu zo'n anderhalve maand later en hij begint al aardig te klaren. Mooie kleur gekregen ook! (zal later nog even foto's toevoegen) Ik wil vanavond eerste keer gaan overhevelen.

Nu vraag ik me af of (en hoeveel) ik er nog honing/water bij moet stoppen na overhevelen. Op basis waarvan kan ik dit het beste bepalen? Uiteraard ga ik even de SG meten om te zien hoeveel van de honing inmiddels is omgezet.

Tips/Advies? :)

9
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Bramen mede
« Gepost op: februari 28, 2013, 01:41:43 pm »
Ah, dat zijn handige tips, Bijker!

En ja, hiermee bezig zijn komt de kleine chemicus in mij naar boven :)

10
Mede (en andere brouwsels) logboek / Bramen mede
« Gepost op: februari 27, 2013, 03:12:41 pm »
Een aantal jaar terug voor het eerst in aanraking gekomen met mede en al langer met het idee aan het spelen om het zelf eens te proberen te maken.

Eind vorig jaar een starterskit besteld en afgelopen weekend dan echt eraan begonnen. Omdat ik nog niet alle berekeningen en waarden goed door heb ben ik begonnen met het bramenmede recept zoals dat op deze site door Draak is toegevoegd. Aangezien zijn recept voor 15 liter is en ik alleen een 10 liter fles heb, heb ik de aantallen wat verminderd. Gezien dat dit mijn eerste mede is hoor ik graag als ik blunders maak, tips. Ik log dit alles inclusief mijn ervaringen als beginner zodat andere beginners hier wellicht ook nog wat aan hebben. Ik ben hieraan begonnen zonder enige cursus, enkel met internet (met name http://www.gotmead.com/) en het boekje zelf wijn maken van C.J.J. Berry.

Ik heb uiteraard begrepen dat de kwaliteit van de mede voor een groot deel wordt bepaald door de kwaliteit van de ingredienten, maar omdat ik de kans toch aardig groot vond dat de eerste poging mislukt, wil ik niet te gek maken qua kosten.

Ik ben begonnen met de bramen laten ontdooien en in de tussentijd 4 liter water te koken. Ongeveer 300 ml ervan in een aparte pan gedaan zodat dat sneller afkoelt. Als het onder de 40 graden was heb ik de gist daarin gedaan en een ruim kwartier laten staan.

De 3,5 liter water wat om de 3,5 kg honing in op te lossen. Steeds even over geschept met een grote opscheplepel. Hier moet ik nog iets slims voor verzinnen. Het leek ons (ik was samen met mijn vriendin bezig) niet slim om in een keer alle honing erin te gooien en dan gaan roeren, maar hier moet iets slimmers voor te verzinnen zijn.

Terwijl het water voor de honing aan het afkoelen was heb ik de sinaasappels en limoenen geperst en in de gistfles gedaan die ik uiteraard vooraf heb gereinigd. Flevosap er ook bij gedaan.

Bramen gepureerd en aan de kook gebracht, werd een mooi glad papje en nadat dat een beetje afgekoeld was is ook dat de fles in gegaan gevolgt door een flinke pan heerlijk ruikende honing.

Daarna de gist erin en aangevuld met (gekookt en afgekoeld) water.



Uiteindelijk is erin gegaan:

- 5g. gist (mede) unibrew
- 520g bramen (diepvries, jumbo)
- 3.5 liter water
- 3.5kg honing (mellona imker honing sligro)
- 3 limoenen ( ~5cl )
- 3 perssinaasappels ( ~20cl )
- 650 ml appelsap (flevosap)

En nadat dat alles erin zat aangevuld met gekookt & afgekoeld water tot ~10 cm onder de hals.

Het gist begon nog niet echt actief, pas de volgende dag merkte ik pas echt activiteit op in m'n waterslot.
Daarna is het goed actief geworden. Hij zit nu na 4 dagen op bijna 60 bloepjes per minuut. Na een dag zat er een goede laag schuim op, die nu nog maar een centimeter hoog is.

Overigens gaf de hydrometer SG 1091 voor ik het waterslot erop deed. Maar de most was nog wel wat warmer dan 15 graden, dus volgens Berry zou dat dan gecorrigeerd eerder 1096 moeten zijn. Maar ik had verwacht dat het hoger zou zijn. Ik heb immers 3,5kg honing (suiker) in 10 liter most zitten. Volgens de lijst zou dat eerder een SG van 1130 moeten zijn. Iemand misschien een linkje naar wat theorie hierover?

Daarnaast, ik heb nu geen open gisting gedaan, wat is daar beter/slechter aan? Ik heb het nu niet gedaan omdat het niet zo stond in het recept van Draak, maar ben wel benieuwd wat de afweging is tussen wel of niet doen.

En nog een vraag: waar stallen jullie je mede-in-making? Ik heb het nu nog in de keuken staan om het in de gaten te houden, maar daar schomelt de temperatuur nog wel. Andere optie die ik heb is in de kelder, waar de temperatuur wat constanter en wat lager is. (kelderbox van appartement is wel goed droog)

Een aantal dingen die ik heb geleerd voor de volgende keer om efficienter bezig te zijn:
- Vooraf voldoende gekookt water prepareren. Ik ben nu veel tijd kwijt geraakt aan het koken en weer laten afkoelen van het water, omdat ik geen gist wil vermoorden.
- Heel voorzichtig omgaan met een hydrometer. Die van mij is al kapot naar 1x gebruiken :(


11
Wie is wie? / Re: Groeten van een mede liefhebber
« Gepost op: februari 27, 2013, 02:35:28 pm »
We gaan het merken! In ieder geval blupt hij vrolijk door op het moment :)

12
Wie is wie? / Re: Groeten van een mede liefhebber
« Gepost op: februari 25, 2013, 02:49:36 pm »
Ja, ik ben een logboek aan het opstellen die ik zeker met jullie wil delen. Op het moment nog wel veel inlezen en bekijken, vooral de hoeveelheden berekenen moet ik nog goed bekijken. Ik heb nu het recept van Draak iets aangepast omdat ik alleen een 10 liter fles heb en daar dus geen 15 liter in past :)

13
Wie is wie? / Groeten van een mede liefhebber
« Gepost op: februari 25, 2013, 11:49:08 am »
Ik had al even een account voor het gemak, maar laat ik mijzelf ook eens introduceren. Ik ben Casper, 30 jaren en uit Voorburg. Ik ben een aantal jaren geleden voor het eerst met mede in aanraking gekomen op de Elf Fantasy Fair en heb eigenlijk sindsdien altijd wel een flesje of wat in voorraad liggen.

Een natuurlijk gevolg is dat ik afgelopen weekend aan mijn eerste eigen mede begonnen ben, op basis van het recept van Draak op de homepage. :)

Pagina's: [1]