Hey denba,
Houd er rekening mee dat voor verhitten alleen de honing optioneel is.
Alle water of andere ingredienten (buiten gist natuurlijk) die in mijn
mede's komen zijn altijd gekookt. Werk zal je niet sparen door het niet
verhitten, integendeel je verliest veel tijd wachtend tot je gekookte
water afgekoelt is.
Het koken dient om schadelijke organismen die je brouwsel helemaal
om zeep kunnen helpen uit te schakelen. Voor honing is dit eigenlijk
niet echt nodig, door zijn zuurtegraad en groot aandeel suiker is
honing een zeer onvriendelijke omgeving voor schimmels en bacterieen.
De enkele organismen die er toch kunnen overleven kunnen helemaal
niet overweg met de lage ph waarde in mede.
Mensen die wel koken doen dit voornamelijk omdat mede's waarbij de
honing niet gekookt werd moeilijker klaren. Als je kookt komen er
deeltjes naar boven (was?) die mogelijk aan de oorzaak liggen
hiervan. Verhitten doe ik zelden, en ik kan getuigen dat een mede
inderdaad soms lang duurt. Niet allemaal, sommigen zijn kraakhelder
in enkele maanden, maar ik heb er staan die bijna 2 jaar worden,
elke maand een beetje klaarder, elke maand een beetje lekkerder.
Indien je niet verhit doe je dit om de honing zo weinig mogelijk
te beschadigen. Verhitten is niet bevorderlijk voor de kwaliteit
van honing, en dus je mede. Bij een mede waarbij je heel veel suiker
overlaat, of veel andere ingredienten bijdoet, zal je het verschil minder
merken. Voor zo'n mede's is het voor mij een kwestie van dat beetje
extra kwaliteit. Een kurkdroge pure mede daarintegen leunt volledig
op de subtiele aroma's in honing, en hier kan het echt wel het verschil
maken tussen een saaie mede en een perfecte mede.
Want wat ik ook heb begrepen is dat als je een gist starter maakt deze ook
de bacteriën dood inplaats van t te verhitten???
Dit begrijp ik niet echt. Natuurlijk zal gist andere organismen proberen
uit te schakelen maar hier heb je echt geen giststarter voor nodig.
Giststarters dienen om je gist sneller in gang te doen schieten.
Honing bevat geen organismen die concurrentie kunnen betekenen voor
je gist. Water soms wel!
Moet je de honing nou eigenlijk verhitten of is soepel maken alleen genoeg zodat het door de trechter kan.
Doe jij je honing onverdund door een trechter? Bij mij gaat die gewoon in de
pot eens het water afgekoeld is. Met zo'n pottelekker gaat dat rap.
Eens opgelost in water gaat het brouwsel zonder verhitten door de trechter
in de fles.