8
« Gepost op: februari 13, 2014, 08:00:45 am »
Welkom!
Wat een lap tekst zeg, hopelijk kan ik al je vragen beantwoorden.
Alles altijd goed schoonhouden, zeker voordat je het gaat gebruiken. Sta wel stil waar je mee reinigt en of je moet voorkomen dat er wat van in je drank komt. Bij Sulfiet is dat niet zo heel erg, bij bleekwater of andere middelen wel, dus goed spoelen achteraf.
Sulfiet: om te reinigen een prima middel, kleine restjes zijn absoluut niet erg. Het wordt/werd vaak ook in grotere hoeveelheden aan wijn toegevoegd om te stabiliseren, dan zullen jouw restjes sulfietoplossing verwaarloosbaar zijn.
Wijngist is een soort bakkersgist, het is alleen een andere mutatie dan de gist die bakkers gebruiken. Je zou in theorie vrijwel alle bakkersgisten kunnen proberen, maar sommigen laten inderdaad een smaakje achter. Zoek een goede, robuuste gist uit, honing is van zichzelf al niet erg herbergzaam, vele gistsoorten houden niet van honing. Bordeauxgist vind ik zelf altijd wel een goeie.
Gistvoeding: Niet noodzakelijk maar wel heel erg aan te raden, zeker als je mede maakt zonder vruchten. Rozijnen zijn ook goed, zeker in combinatie met een citrusvrucht. Wat ook erg goed werkt is om je honing te verdunnen met thee in plaats van water: in thee zit ook veel gistvoeding.
Giststarters: Laat je vooral niet afzetten, je beste pre-mixed giststarter is appelsap. Meet 250ml appelsap (welke dan ook) af, voeg hier je gist aan toe, goed schudden, afdekken met een lapje stof of een waterslot en 8 uur wachten.
Overhevelen: Ja, als je maar zorgt dat het oppervlakte van de mede die je aan het overhevelen bent niet te veel wordt beroerd.
Proeven: je kunt altijd proeven, maar elke keer dat je proeft, zeker aan het begin van het proces, is er een kleine kans op besmetting, dus het beste is om GEDULDIG te wachten tot het waterslot niks meer doet.
Duur: Het kan zelfs een half jaar tot een jaar duren, als je omstandigheden niet al te beste zijn (bijv. als je de gistingsflessen in een koude kelder hebt gezet ipv in een warme woonkamer). Laat de mede bepalen wanneer het klaar is. Als het waterslot regelmatig begint in te ademen is het wel redelijk zeker uitgegist.
Een tip: Investeer in een SG meter (hydrometer), het is je beste vriend.
Veel succes!