Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Fermentor

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Re: recepten tips?
« Gepost op: mei 09, 2011, 02:16:31 pm »
wellicht bedoeld men er bentoniet mee? (veel gebruikt om wijnen e.d te klaren).

2
Wie is wie? / Re: Gegroet allen!
« Gepost op: mei 09, 2011, 02:10:52 pm »
mmmm,  een mede tapkraan in de keuken, patent op aanvragen en later als mededrinken
bij iedereen een geaccepteerd verschijnsel is geworden samen met philips een apparaat voor bedenken: de Medeo!  >:D


3
Wie is wie? / Re: Gegroet allen!
« Gepost op: mei 05, 2011, 11:01:43 pm »
Bijen houden zal niet direct een hobby van gaan worden denk ik,
ik ben meer van het kijken naar vogels en insecten in de vrije natuur!
Vooral zweefvliegen (deze kunnen overigens verdacht goed op bijen lijken..) en libellen kunnen mij het meeste bekoren.
Dit doe ik overigens al sinds mijn jonge jaren, ik ben jaren lang lid geweest van JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie).
Overigens zijn de diverse wilde bijen-soorten in Nederland waanzinnig interessante beestjes, die vaak ook huisvesting bieden aan diverse parasitaire wespensoorten, maar dat terzijde!

Mijn eerste brouwsels zijn overigens nog niet in een ramp geeindigd gelukkig!!
batch #1.0 begint al behoorlijk alcoholisch en aromatisch te worden!
Dus ik heb de stille hoop dat het deze keer wel gaat goedkomen met mijn brouw-aspiraties!

groet!

Fermentor


4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Mijn eerste brouwpogingen!
« Gepost op: mei 05, 2011, 10:46:13 pm »
Graag laat ik jullie kennismaken mijn eerste mede-brouwpogingen,
Ik ben in eerste instantie begonnen om mijn interesse in het kweken van micro-organismen een nieuwe boost te geven.
Veel gelezen op diverse websites en daarmee aan het experimenteren geslagen.
Ik wil eerst eens testen hoe het verschil uitvalt tussen chemische gistvoeding en gistvoeding uit natuurlijke bron.

Ik had op gotmead.com het recept gevonden van "ancient orange" een natuurlijk gevoedde mede.
Ik heb dit getracht te reproduceren en sinds 15 april staat het in mijn keukenkastje te bubbelen...
recept: Alle ingredienten zijn overigens met eko-keurmerk van natuurvoediingswinkel (geen pesticiden in mijn fermentor!)
2 kilo bloemenhoning
1 sinasappel in 8 partjes gesneden
30 rozijnen
1 kaneelstokje
snufje nootmuskaat (vers geraspt)
2 kruidnagels.

De honing heb ik opgelost in 2,5 liter afgekoeld gekookt water (15 minuten gekookt), daarna alle andere ingredienten toegevoegd.
Alles in fermentatiefles en 5 minuten geschud ter oxygenatie

3 gram gedroogde bakkersgist, 1 uur opgestart in oplossing van 100 ml water met 20 gram glucose.
Na oxygenatie van de most is de gist erbij gegaan.
Nogmaals geschud ter homogenisatie van de gist.
Daarna is de fles afgevuld tot 5 centimeter onder de rand met afgekoeld gekookt water.
Waterslot erop en dit mengsel staat nu sinds 15 april te fermenteren.
Eerste 2 weken was het fermeteren redelijk heftig, ging gelukkig niet te hard, nu begint het langzaamaan wat trager te gaan.
Heb ondertussen enkele malen proeftesten gedaan, het begint al erg alcoholisch te worden (denk inmiddels al wel 12%) en kruidig
Ik benieuwd of het zin heeft om de inhoud over te hevelen om het klaringsproces te versnellen, of heeft gewoon geduld net zo veel effect?

Inmiddels zijn er nog 3 andere brouwsels bijgekomen:
Eentje met een vergelijkbaar recept als bovenstaand, alleen met andere giststam (universele wijngist van webwinkel)
Merk iets verschil met bakkersgist, gisting gaat iets heftiger.

Heb ondertussen ook direct gepoogd om twee 'melomels' op te starten.
1 met bramen als primair fruitingredient
1 met bosvruchten als fruitingredient
De vruchten heb ik uit de diepvries uit de natuurwinkel.
Met als kanttekening dat ik de vruchten dmv verhitting heb gesteriliseerd, de meeste pitjes eruit heb gezeefd en daarna een dagje met pectinase heb laten staan alvorens ze toe te voegen aan most.
Deze twee vruchtenmede's zijn ook met universeel wijngist gestart.
Vergisting gaat erg heftig bij deze twee laatste mede's tot nu toe.

Als alles goed blijft gaan heb ik binnenkort dus 20 liter van diverse medesoorten!!  ))J

groet!
Fermentor



5
Muziek / brouwmuziekjes
« Gepost op: mei 05, 2011, 10:11:46 pm »
Tijdens het productieproces van mijn eerste medebrouwsels heb ik mijn brouwsels
in ieder geval ingestraald met voldoende pagan/viking metal geluidsgolven!
Nu maar hopen dat het effect te proeven valt    )J ! Ik hoop dat de door mij gebruikte giststammen Heidevolk, Turisas en Eluveitie
voldoende kunnen waarderen om het uiterste uit hun kunnen te persen...
In de tussentijd bestook ik de brouwsel met geluidsgolven van diverse genres....
Tijdens drukke bezigheden thuis staat er meestal kinkfm of arrow jazz op.
Je leest het al ik ben een sonisch omnivoor, alleen dancebeats kunnen mij niet zo bekoren, hoewel gecombineerd met vette gitaren
valt bijna alles wel te pruimen  >:D

Gegroet!
Fermentor

6
Wie is wie? / Gegroet allen!
« Gepost op: mei 05, 2011, 09:26:43 pm »
Hallo bewoners van deze baldige bijenkorf!

Ik vindt het erg leuk dat ik dit forum heb gevonden!
Eindelijk een forum en website met Nederlandse mede-brouwers.

Even een korte uiteenzetting wie ik ben en wat mij drijft om me alhier aan te melden!

Mijn naam is Martijn, 35 jaar oud, ben van origine Brabander maar verhuisd naar Deventer waar ik werk als operatie-assistent.
Mijn interesse voor het brouwen van o.a. mede is gekomen doordat ik in het verleden ook opleiding tot microbiologisch analist heb gevolgd. Mijn interesse toen lag vooral bij de technische microbiologie; het kweken en selecteren van micro-organismen voor
industrieele doeleinden (bijv voor levensmiddelenbereiding, milieutechnische vraagstukken etc..)
Mijn grootste hobby is (nog) niet het brouwen van mede maar het bestuderen van vogels en insecten.

Ik heb vroeger al eens getracht bier te brouwen, maar dat is nogal mislukt toen... en ik heb het daarna nooit meer geprobeerd.
Onlangs begon het toch weer te kriebelen om eens weer een poging tot een brouwsel te wagen.
Ik heb mijn oude studiemateriaal er weer bij gepakt, diverse websites geraadpleegd en dacht: de oudste alcoholische drank ter wereld, dat moet ik eens gaan proberen! Als ze het vroeger al konden, dan kan ik het ook!

Ik heb me goed ingelezen op de gotmead en stormthecastle websites, met als resultaat dat er nu 4x5 liter godendrank staat te fermenteren in mijn keukenkastje! 2 redelijk traditionele mede's en 2 melomels. Ieder met diverse gistsoorten en met chemische  -gistvoeding-supplementen of natuurlijke gistvoedingsmiddelen.
En nu maar zien wat er van gaat komen..
Ik zal jullie op de hoogt houden van mijn vorderingen op mijn brouw-queeste!

Als er overigens bij jullie behoefte is aan theoretische achtergronden over het hoe en wat van alcoholische vergisting dan hoor ik het
graag van jullie, ik kan daar wel eens een stuk over opschrijven, heb mijn kennis weer helemaal bijgespijkerd onlangs, het was toch al weer 14 jaar weggezakt....

Ik hoop hier veel op te steken over het brouwen van mede's

Groeten!

Martijn a.k.a. Fermentor


 

Pagina's: [1]