Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bijker

Pagina's: [1] 2 3 ... 25
1
Mede-delingen / Re: Mede proeven en een cursus.
« Gepost op: november 05, 2018, 01:40:26 pm »
Al weer lang geleden hier aanwezig.

Was afgelopen zaterdag op een imkerbijeenkomst in Beilen.
Daar zag ik dat er eind deze maand een cursus medemaken van start gaat.

Na informatie kan je via de NBV pagina aldaar nog wel opgeven begreep ik.
https://www.bijenhouders.nl/cursussen/bijenproducten-mede-likeur

In Ruinen dus mooi centraal gelegen in regio noord van ons land.
Er waren nog maar enkele plekjes vrij/beschikbaar.

Vrijdag 23 november en dan nog enkele data volgend jaar.

Leuk om te (gaan) doen lijkt me.



2
Mede-delingen / Re: Mede proeven.
« Gepost op: juli 08, 2018, 12:25:19 pm »
Als je het goed doet en steeds proeft eindig je met lege flessen :-))

Heb zelf nog een boel staan, het voordeel van veel maken is veel proeven.

A.s. eerste zaterdag van augustus is er weer de "Markt van Melk en Honing"
Altijd op die mooie Brink in Zuidlaren.

Ook weer de keuring van bijenproducten door het Bijkersgilde.
Honing, was, gebak en natuurlijk mede.

Heb weer een aantal mooie mede's staan die ik ga inleveren voor de keuring.
Al geselecteerd en staan dus gereed ter beoordeling van de keurmeesters.

Wie durft nog meer zijn/haar mede ter keuring aan te bieden.
Daarna maken we de fles natuurlijk leeg met onze medemakers.

Op de markt ook weer de verkiezing van lekkerste honing van Nederland.

Allemaal komen, maken we weer een feestje met de medemens!
 

3
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: januari 14, 2018, 11:55:00 am »
De gemaakte mede van restvoerramen - van nu een jaar terug - is mooi helder en wel uitgegist.
Geproefd en besloten deze gedeeltelijk af te vullen in een aantal flessen.
Het staat nu in een kunststof 22 liter fles.
De smaak is voortreffelijk.
Meten moet nog, dat gaat gebeuren met het afhevelen op fles.
Zal er wat plaatjes van maken om forumbezoekers "lekker" te maken.

De smaak van dit soort mede is toch wel heel erg lekker.
Beter zelfs dan van een specifieke honingsoort.
Maar smaken verschillen gelukkig.

wordt vervolgd!

4
Workshops en cursussen / Eindelijk een cursus mede maken!
« Gepost op: januari 14, 2018, 11:45:44 am »
Na lang wachten gaat het nu toch echt plaatsvinden.
Een cursus medemaken in Zuidwest Drenthe.
Een eeuwenoude traditie waar op nieuwjaarsdag door de imker gemaakte mede wordt aangeboden aan de familie en bezoekers.
De secretaris deelde me mede dat er slechts nog enkele plekken beschikbaar zijn.
Meer informatie op de webstee van de imkervereniging;
http://www.ruinerimkers.nl/Workshops.html

9 februari de eerste avond en er worden dan ook een aantal mede's geproefd :-)))

Kom erbij als je kan, zoveel mogelijkheden om het te leren zijn er niet.

5
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: december 04, 2017, 11:07:19 am »
Erik, goed bezig hoor!
Heb je sm niet gemeten of kon je het niet meten.
Het laatste lijkt me juist.
Er zit wel heeeel erg veel honing in.
En een te hoog sm ofwel suikergehalte kan ervoor zorgen dat de gisting niet start.
Als ik het mis heb vertel je het maar.
Ook nog de pruimen erbij geeft wel een overdaad.
Zou het nog eens goed meten en er zeker wel minstens 25 liter van maken.
Kom je zelfs nog zonder die pruimen op een zoet en hoog alcoholgehalte uit.
Wil je echt een zoete mede dan zal je het zuur gehalte ook moete verhogen.
Reken dan op 3gram per liter most voor een zoete mede.
Gistvoeding zou ook wel meer mogen.
Reken altijd 1,3 gram per liter most.

Hou je ons op de hoogte??

Ga deze week enkele mede's blenden.
Heb verschillenden staan nl 5 + 5 + 10 liter, en ga daar een smaakje van maken.
Wie wil komen helpen proeven???   :-))

6
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: november 21, 2017, 11:58:53 am »
Dan een Mededeling die in een andere topic behoort.
Maar geef het hier door in de hoop op voldoende lezers :-))

Medio januari is de imkerafdeling Ruinen voornemens een cursus c.q. workshop te houden.
Medemaken!
Bij voldoende deelname natuurlijk.
Heb je belangstelling meld het dan aan de secretaris van de afdeling.
Adres kan je vinden op hun webpagina;

http://www.ruinerimkers.nl/

Zou wel leuk zijn om dat weer eens mee te mogen maken.
Doen dus, een echt werkje voor in de wintermaanden.
En een unieke kans er wat BIJ te leren.

Proost alvast

7
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: november 21, 2017, 11:51:13 am »
Jammer dat het hier zo rustig is met ervaringen en berichten.
Desondanks ben ik er zelf nog steeds mee bezig!

Had nog 2 kilo vlierbessen geplukt en in de diepvries gedaan.
En nog een voorraad melicitozehoning van vorig jaar.
Enkele flessen leeg en dan maar weer aan de slag ermee.

Eerst de vlierbessen een de kook,
Dan de honing en meten welke verhoudingen natuurlijk,
Na het koken van de bessen deze bij de honing voegen,
Gist, voedingszout, wijnsteenzuur en anderhalf kop thee erbij.
De thee voor de tanine is een puntje natuurlijk.
In de vlierbes is de natuurlijke tanine aanwezig.
Dus hoe dat uitpakt blijft een vraag en is tevens een leer moment.
Dan de gist erbij in, en na 10 minuten was de gisting al gestart.
En dan de spullen weer schoonmaken natuurlijk, emmers, trechter, maatbeker enzovoorts.
En nu maar weer maanden wachten om te kunnen beleven hoe uiteindelijk de smaak is.




8
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: oktober 09, 2017, 11:50:10 am »
Teleurstelling zeker na al dat werk?

Maar niet getreurd, er is altijd wel weer een oplossing.
SM van 1 of minder heeft dus geen suiker en zal ook met een nieuwe starter niet werken.
Je opgegeven bestanddelen zouden op ca 15% uit komen, n.l:
1350 / 25 * (2,5+1,350/1,4) = 15.4%
Dan nog later wat bijvullen tot 3.78l
Echter 15,4% zal je nooit halen, resteert dus een zoete mede.
Maar nu gaat het dus fout na de "plof".
Voeg nu honing toe aan je huidige batch tot je op een SM zit van ca 1.110
Ik doe dat altijd in de maatbeker die ik met de densimeter gebruik.
Is altijd uitproberen.
Dan medegist erbij en zou het weer moeten starten.
Heb je alleen een Gallon-fles? of ook een 5 liter

Hoe je aan die 5% nu komt is me ook niet duidelijk.

En leg eens uit hoe je alcohol meet met je refractometer.
Suikermeting kan maar alcohol......
Ben benieuwd.

9
Recepten / Re: pruimenmede
« Gepost op: augustus 16, 2017, 07:27:24 pm »
en een beetje tanine toegevoegd en nu wachten. .

Erik hier hoeft geen tanine in.
Dat zit in schil, pit en steeltjes.
Bij mede is dat wel aan te bevelen omdat het er niet in voorkomt.
En je wil toch wel een bite en bouquet van je te drinken mede beleven.

10
Recepten / Re: pruimenmede
« Gepost op: augustus 16, 2017, 07:24:24 pm »
Heb de emmers pruimen in de stoomwassmelter gedaan.
Dat gaat perfect!
Twee dikke emmers met pruimensapmost.
Daar zijn twee flessen van 25 liter van opgezet.
Na twee dagen waren de flessen te klein vanwege de heftige gisting  :-(((
( O,o,o, wat een extra werk!)
van beide flessen  2 tot 3 liter af/overgeheveld en i een 10 liter fles gedaan samen met een 5 liter mede.
Nou als dat niet goed gaat komen.
Als de pruimenwijn zover is ga ik wat blenden met mede.
Kunnen dan mooie kerstdagen worden  :-))

11
Zelf mede maken / Re: Nieuwe batch
« Gepost op: augustus 16, 2017, 07:16:51 pm »
Staat het mooi te pruttelen Davids?

Hier loopt het een beetje uit de hand.
Een imker collega had nog drie emmers honing over (onverkoopbaar van vorig jaar!)
Deze week verwerkt en er staan nu 6 cans van 20 liter als een gek te pruttelen.

12
Recepten / Re: pruimenmede
« Gepost op: augustus 01, 2017, 05:04:54 pm »
5 volle emmers met pruimen geplukt vandaag.
Moest wel, waren n.l. twee dikke takken door de regen en storm van afgelopen weekeinde afgebroken.
Ze waren nog niet allemaal rijp, maar de takken lagen hinderlijk in de weg.
En wat moet je dan?!?!
Maar eens gaan denken wat ik er mee moet.
Denk eraan om wijn maken, en een deel mede.
een recept hiervoor is:
schoon maken, neem de helft water van de hoeveelheid die je wilt maken en dat over de pruimenpulp.
Paar uur laten staan en dan de rest van het water erbij met pecto-enzymen voor meer sap onttrekking.
48 uur laten staan en dan zeven.
Breng het dan aan de kook en die er suiker bij in verhouding 2 pruim/1 suiker.
En voor mede dan natuurlijk honing.
Roeren tot het opgelost is en bij 22 grC gist erbij.
In fles of vat, afsluiten en waterslot erop.

Denk dat ik ga proberen om een emmer pruimen in de stoomsmelter te doen en dan zeven/pureren.
Moet het ook fijn zijn.
Ga natuurlijk niet al die pitten eruit halen.

Wordt vervolgd met plaatje (als het lukt!!  )

13
Recepten / Re: pruimenmede
« Gepost op: juli 29, 2017, 05:59:51 pm »
Erik, maak je daar eerst sap van, of "gooi" je ze er zo in??
Met pit, zonder pit?
Blauwe of witte pruimen?
Zoete of "van de boom" pruimen?
Alleen pruimen(sap) of ook nog water erbij in?
Hoeveel % alcohol gewenst?
Droge, medium of zoete mede?

Kan wel meer vragen verzinnen!
Suiker gehalte maakt een boel uit van het uiteindelijke resultaat.
 Had vanmorgen een batche opgezet van ontvangen honing.
Formule klopte in deze niet!
Vochtgehalte bleek nl 23% te zijn en dan is het suikergehalte ook anders.
Moest er dus veel meer honing BIJ toevoegen.
Het is allemaal zo simpel maar je moet wel even opletten.

Resume: meten van je gewenste most is het belangrijkste in deze!

P.s. batche van 5 liter staat inmiddels wel al te "blub,blub, blubben" !
 

14
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juli 01, 2017, 11:43:17 am »
Nogal rustig op het medefront.
Tijd weer eens voor een berichtje.
Het weer is er ook niet naar ( hier in Drenthe dan met aanhoudend gemiezer).

Tijd was het om wat te meten, te proeven en binnenkort wat over te hevelen.
Ook staat de Markt van Melk en honing te Zuidlaren binnenkort op de agenda.
Altijd de eerste zaterdag van augustus.
Nog nooit geweest jullie??? O,o,o, dan wordt het wel eens tijd dat te bezoeken.

Daar is ook de keuring al ruim 30 jaar van honing en bijenproducten.
Dus ook mede.
Daar lever ik weer eens een paar flessen in om te zien en te horen hoe anderen erover denken.

Dus vanmorgen enkele batches gemeten en geproefd.
13% gemeten en verschillende smaken die als (b)engeltjes door de mond walsen.

Zou willen zeggen kom ook naar de keuring met je mede, maken we er een feestje van.

15
Zelf mede maken / Re: Mijn eerste mede poging
« Gepost op: juni 10, 2017, 09:21:10 pm »
Afhankelijk van het SM gehalte.
Wel eerst meten.
De honing oplossen in de reeds gemaakte "mede".
Niet dus weer water erbij.
Iets verwarmen tot ca 35 - 40 graden, af laten koelen tot ca 25 en dan samenvoegen in de fles.
Maar gist(korreltjes) erbij doen kan meestal geen kwaad.
Heb ik ook al eens eerder gedaan.
Maar verder niets meer zoals zuurtjes gistvoeding ed.
Daar had je al voldoende erin zitten.
En dan GEDULD , afwachten en hopen op "betere tijden"

Pagina's: [1] 2 3 ... 25