Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Poppe

Pagina's: [1] 2 3 ... 11
1
Feesten en festivals / Midzomer feest, Mede wordt geschonken!!
« Gepost op: juni 08, 2012, 05:33:32 pm »
Beste medeliefhebbers!
Groot nieuws! Zoals elk jaar is 16 juni het midzomerfeest te Wieringerwerf.
Dit maal word voor het eerst een vat met 9 liter mede geopend voor alle genodigden.
Er is voldoende vlees, bier, vuur en mede. Voor de niet-vlees eters en alcoholvrije mensen is er ook genoeg!
Kom gezellig langs op dit evenement om de goden te eren, te beesten, gezellig te kletsen, dansen op muziek of jezelf helemaal lam te zuipen!

Voor meer informatie kijk dan even op de site: www.germaanse-joelfeest.nl
Kijk op onze facebook of stuur een mail naar contact@germaanse-joelfeest.nl

Hopelijk tot dan!

2
Zelf mede maken / Re: Mede mislukt!
« Gepost op: april 13, 2012, 06:06:45 pm »
De honing was flevo-honing en euroshopper-honing. (Was per fles verschillend).
Ik heb zitten denken dat de rubberen stoppen zijn uitgedroogd. Daarom ga ik silicone doppen kopen.
De gist is gewoon BIO-ferm. Uit een zakje.
Daarbij heb ik geen enkel moment gehad dat ik een waterslot leeg zag staan.

Het vreemde is dat het is gebeurt bij elke fles in die periode.

Kan je hier wat mee?

3
Zelf mede maken / Mede mislukt!
« Gepost op: april 13, 2012, 04:09:25 pm »
Vorig jaar rond deze tijd ben ik gaan brouwen met 5 flessen tegelijk. Dit kwam neer op totaal 60 liter.
Helaas werd deze (allemaal verschillende) mede 1 voor 1 allemaal heel donker en troebel. Dit kan normaal zijn, maar ze kregen uiteindelijk allemaal de zelfde bruine troebele kleur.
Bij het ruiken, rook het ook een beetje naar rotte honing. (ik kan die geur niet goed omschrijven, maar het rook erg naar een rottende honingraat. De smaak was ook niet al te best....ok het was niet te zuipen. Ik heb daarom alle mede weg moeten gooien.

Mijn vraag. Wat is dit? De hygiëne was naar mijn inzicht goed. Niets anders gedaan dan de vorige keren.
Ik heb gehoord van iemand dat hij dat vroeger ook een keer heeft gehad. Dit had te maken met een bacterie of schimmel die in het huis zit en daar ook niet meer weg gaat. (bijna een soort spookverhaal).

In ieder geval. Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie informatie over deze situatie en hoe te voorkomen?

Ik hoor het graag.

4
Wie is wie? / Wederopstanding!
« Gepost op: april 13, 2012, 04:01:34 pm »
Een hele goede lente iedereen!
Na heel lang afwezig te zijn geweest, ben ik eindelijk terug op het forum.
Doordat ik in totaal 60 liter mede weg heb moeten gooien, was mijn motivatie om nog een mede te maken behoorlijk weggezakt.
Uiteindelijk is het toch gelukt om begin november voorzichtig 10 liter drap, om te zetten in 9 liter verrukkelijke mede.
Met volle moed pak ik mijn brouw-flessen weer uit de doos en smeed plannen voor goddelijke brouwsels.

Ik blijf echter sceptisch, want ik ben er nog steeds niet achter gekomen, waarom al mijn mede tegelijk mislukte.
Er staat hier weinig over op de site (zo wel, dan heb ik ongelijk), dus ik ga zelf maar een nieuw topic aanmaken over mijn ervaring met rotte mede :'(  (niet in dit topic).

Ik kijk er weer naar uit om ideeën met oude bekende en nieuwe forum-leden te delen.

 ))J proost

5
Feesten en festivals / Midzomerfeest
« Gepost op: mei 13, 2011, 02:40:15 pm »
Het is weer zover!
Zaterdag 18 juni komt er een Germaans Midzomerfeest!
Dit is vlees eten, bier/mede drinken en genieten van een groot vuur!
Maarten en ik zijn onderandere de mensen die dit organiseren en verwachten een groot en leuk feest dit jaar.

Wie wilt komen moet even mailen naar mijn email adres:
paul_schuurmans3@hotmail.com

Wil je een idee krijgen van hoe het er aan toe gaat surf dan hier naartoe:
www.germaanse-joelfeest.nl

Snel reageren want dan kunnen we rekening houden met het aantal bezoekers!

AHOE!!!

6
Zelf mede maken / Re: recepten tips?
« Gepost op: mei 04, 2011, 02:45:04 pm »
Heb net een zeer zware en redelijk zoete amaldel/walnoot mede gemaakt.
De smaak is typisch maar voor een zelf verzonnen walnoten mede, niet slecht.

Voor 5 liter.
2,7 kilo honing (euroshopper)
130 gram amandelpitten (gemalen)
106 gram Walnoten (gekraakt)
Ik heb een sterkere gist gedaan, omdat er veel honing in zit. Anders blijft deze mede veel te zoet. Dus Bioferm ofzo.
Heb em toch een 4,5 maand laten staan.
En tussedoor heb ik er nog een halve liter water in gegooid. Maar dat was nadat ik de noten er uit heb gehaald.

Succes er mee;)

7
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: mei 04, 2011, 02:39:20 pm »
Geduld...heb ik daar te weinig van?  ;D
Ik heb net mede gebotteld die toch wel zo'n 4,5 maand heeft gestaan.
Daarbij heb ik ze nu al een week in de flessen zonder er maar 1tje op te drinken.

 :o Ik word helemaal gek!

8
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: april 30, 2011, 02:50:11 am »
Ik heb nu het recept voor die 60liter mede maar eerst even geprobeerd in een 10 liter mede.
Heel leuk en aardig, maar nu is dit mijn eerste mede die echt (valt niet onder uit te komen) verrot is.
Hij ruikt vies, smaakt vies en ziet er vies uit.

Ik denk dat er iets mis is gegaan met het waterslot, maar dat weet je nooit zeker.
Feit is dat ik een beetje ben terug geschrokken van mijn eerste mislukte mede.
Wat nou als je 60 liter verpest...ben je behoorlijk wat eurotjes aan honing kwijt.

Naja misschien als ik later geen arme sloeber student ben.
Tot die tijd laat ik het nog even bij 10 liter max ;)

9
Zelf mede maken / Re: Gereedschap steriliseren
« Gepost op: april 30, 2011, 02:44:06 am »
Ik gooi alles in een bak met kokend water!
Flessen zelf gooi ik in de 150C hete lucht oven voor 10 minuten. Vaak laat ik een laagje water in de fles.

Werkt tot nu toe aardig goed. Heb tot heden maar 1 keer een rotte mede gehad, maar dat kwam omdat het waterslot niet genoeg water bevatte....Wel zonde zo 10 liter mede weg gooien....

10
Foto's van evenementen / Re: de nieuwjaarsproeverij/ borrel!
« Gepost op: maart 09, 2011, 12:22:01 pm »
Ja help me er maar aan herinneren.
Mijn harde schijf ligt op dit moment bij een computer mannetje. Hopelijk kunnen daar wat foto's van gered worden.
Mijn computer had een baldadige bui.
Ze komen wanneer ze komen!

11
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: maart 09, 2011, 11:48:04 am »
3 maanden is voor een 10 liter fles ook normaal. Dus die tijd moet je ongeveer altijd rekenen als je ongeduldige mede maakt.
mmmm naja ik moet het eerst nog aanschaffen, maar vind het wel interessant om te kijken of het lukt.
Ik hou jullie op de hoogte

12
Vage plannen / Re: Veel mede produceren
« Gepost op: maart 05, 2011, 05:08:05 pm »
Nou de rede daarvoor is, dat ik gewoon een deadline wil hebben.
Tevens is het ook van belang om het zo snel mogelijk te produceren. Dus als ik een productieplan heb voor mede dat 3 maanden moet gisten, is dat veel minder aantrekkelijk dan dat dat zelfde product binnen 2 weken klaar is.
Van die grote brouwerijen claimen allemaal heerlijk en ambachtelijk bier te brouwen, terwijl het proces nog geen 3 dagen duurt. Dit terwijl een goed biertje toch echt wel 1 a 1,5 weken nodig heeft om te brouwen.
Ik ken een gist dat in princiepe binnen 5 dagen klaar is met gisten, dus het mag ook korter duren.

Natuurlijk komt dit de qualiteit niet ten goede, maar ben wel nieuwsgierig of het nog drinkbaar is met deze snelheid en hoeveelheid.
Enige tips voor mij?

13
Vage plannen / Veel mede produceren
« Gepost op: maart 03, 2011, 07:15:09 pm »
Een kamergenoot van mij en ik hebben sinds een paar weken het plan om onze mede in een 60 liter vat te brouwen.
Reden van dit is omdat het ons verbaast waarom er zo weinig(betaalbare) mede op de markt is.
Ook in de betere slijterijen is geen mede te koop.

Afgezien van de wetgeving en alle drama die daar bij komt kijken, lijkt het ons leuk om te zien of het qua produceren wel haarbaar is.
Hiervoor moet een zo groot mogelijke hoeveelheid mede in een zo kort mogelijke tijd worden geproduceerd.

Enfin....vandaar ons toekomstige experiment met een 60 liter vat en turbogist. Zo willen we zien of er binnen 2 weken drinkbare alcoholhoningdrank/mede kan worden gemaakt.
Voordat ik ook maar iets ga aanschaffen wil ik weten of iemand ervaring heeft met het brouwen van mede in zulke hoeveelheden.
De qualiteit kan er niet beter op worden, maar is 2 weken haalbaar met turbogist?

Dus bij deze...zijn er aanvullingen/opmerkingen voor dit plan?


14
Vage plannen / Re: Tej, Ethiopische honingwijn.
« Gepost op: februari 04, 2011, 12:49:48 pm »
Ben je niet in de war met wietplantjes? :P

15
Medesoorten en -smaken / Re: Met de peren
« Gepost op: februari 04, 2011, 12:48:01 pm »
Kijk zoiets moet ik hebben!! Anders kom ik een keer langs om te kijken.
Op kort termijn heb ik niet veel tijd, maar het lijkt me echt leuk.

Idee: Mede-avond in het bakhuis?

Pagina's: [1] 2 3 ... 11