1
Zelf mede maken / gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Gepost op: februari 18, 2017, 04:01:16 pm »
Beste mensen,
Ik hoop dat ik hier wat goede tips kan krijgen met betrekking tot het maken van een redelijke mede.
Alvorens met probleem neer te leggen zal ik beginnen met hoe ik gestart ben. Heb op inet veel gelezen over het maken van mede. Hierbij kwam ik filmpje tegen op youtube waar het een en ander werd voorgedaan en uitgelegd. https://www.youtube.com/watch?v=c2ueyNQfnfE&t=639s
Deze methode heb ik gestart op 27 aug 2016. 4,5 ltr bronwater en 1,5 kg honing van de imker in 40 graden laten samensmelten. MJ Mead gist toegevoegd (met beetje warm water) Deze gist zit in een zakje van 10 gr. goed voor 25 ltr mede van hoog percentage (volgens de informatie.) Hiervan heb ik 3 gram gebruikt op 4,5 liter mede/water. Daarna een sinasappel in partjes toegevoegd met een handje rozijnen. Deze helemaal uit laten bubbelen en overgeheveld in ander vat. Vervolgens op 28 nov 2016 in kleine flesjes gebotteld. Vandaag 18 feb 2017 gemeten met een reflecto meter gemeten op 4 % alcohol en 25 OE
Op 5 januari 2017 een tweede brouwsel gestart met dezelfde handelingen, alleen heb ik 3 gram gistzout toegevoegd, 2 Kg bloemenhoning gebruikt en de gisting constant op een temperatuur van 22 gr gehouden (au bain marie met thermostaat). Heb ook het sg gemeten, met wijnmeter en kwam off scale uit (meter geeft tot +20 aan (zou dus 1200 OE zijn)) Denk bij inschatting dat de meter 35 zou moeten zijn (1350 OE). Zelf vindt ik deze waarde wel heel erg hoog. Op 31 januari overgeheveld naar ander vat en een OE waarde met wijnmeter gemeten van -3 OE (970 OE).
Vandaag met reflecto meter gemeten op 5 % alcohol en 25 OE (zou volgens papieren 1025 moeten zijn)
Zo een heel verhaal....
Nu de vragen....
Hoe zit het met de verschillen in de gemeten waardes van de wijnmeter en de reflecto meter.
Hoe kan ik het alcohol gehalte omhoog krijgen ? wil ongeveer rond de 11-12 % uitkomen
Hoe kan ik het eerste brouwsel wat zoeter van smaak krijgen ? 2e brouwsel smaakt iets zoeter en lijkt meer op mede, al is ze smaak nu nog wel wat rauw)
Wat kan ik in een volgende op te starten brouwsel nog iets aanpassen? doel is om het brouwsel DAARNA 10 ltr voor het echie te gaan maken.
Ben dus nu nog ernstig zoekende om een goede methode te vinden om een lekkere mede te krijgen zonder verdere smaakjes.
groetjes Will (Stavik)
Ik hoop dat ik hier wat goede tips kan krijgen met betrekking tot het maken van een redelijke mede.
Alvorens met probleem neer te leggen zal ik beginnen met hoe ik gestart ben. Heb op inet veel gelezen over het maken van mede. Hierbij kwam ik filmpje tegen op youtube waar het een en ander werd voorgedaan en uitgelegd. https://www.youtube.com/watch?v=c2ueyNQfnfE&t=639s
Deze methode heb ik gestart op 27 aug 2016. 4,5 ltr bronwater en 1,5 kg honing van de imker in 40 graden laten samensmelten. MJ Mead gist toegevoegd (met beetje warm water) Deze gist zit in een zakje van 10 gr. goed voor 25 ltr mede van hoog percentage (volgens de informatie.) Hiervan heb ik 3 gram gebruikt op 4,5 liter mede/water. Daarna een sinasappel in partjes toegevoegd met een handje rozijnen. Deze helemaal uit laten bubbelen en overgeheveld in ander vat. Vervolgens op 28 nov 2016 in kleine flesjes gebotteld. Vandaag 18 feb 2017 gemeten met een reflecto meter gemeten op 4 % alcohol en 25 OE
Op 5 januari 2017 een tweede brouwsel gestart met dezelfde handelingen, alleen heb ik 3 gram gistzout toegevoegd, 2 Kg bloemenhoning gebruikt en de gisting constant op een temperatuur van 22 gr gehouden (au bain marie met thermostaat). Heb ook het sg gemeten, met wijnmeter en kwam off scale uit (meter geeft tot +20 aan (zou dus 1200 OE zijn)) Denk bij inschatting dat de meter 35 zou moeten zijn (1350 OE). Zelf vindt ik deze waarde wel heel erg hoog. Op 31 januari overgeheveld naar ander vat en een OE waarde met wijnmeter gemeten van -3 OE (970 OE).
Vandaag met reflecto meter gemeten op 5 % alcohol en 25 OE (zou volgens papieren 1025 moeten zijn)
Zo een heel verhaal....
Nu de vragen....
Hoe zit het met de verschillen in de gemeten waardes van de wijnmeter en de reflecto meter.
Hoe kan ik het alcohol gehalte omhoog krijgen ? wil ongeveer rond de 11-12 % uitkomen
Hoe kan ik het eerste brouwsel wat zoeter van smaak krijgen ? 2e brouwsel smaakt iets zoeter en lijkt meer op mede, al is ze smaak nu nog wel wat rauw)
Wat kan ik in een volgende op te starten brouwsel nog iets aanpassen? doel is om het brouwsel DAARNA 10 ltr voor het echie te gaan maken.
Ben dus nu nog ernstig zoekende om een goede methode te vinden om een lekkere mede te krijgen zonder verdere smaakjes.
groetjes Will (Stavik)