Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Yurg

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Re: gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Gepost op: februari 21, 2017, 07:15:16 pm »
De vraag is, wat voor gist gebruik je? Gist heeft een bepaalde alcohol acceptatie. Als je dus gist met een acceptatie van 6% alcohol in je mede doet, zal hij de 11% natuurlijk niet gaan bereiken. Wil je je alcoholpercentage verhogen? Probeer een nieuwe giststarter (zakje gist, evt. wat gistvoeding, een liter appelsap en een dag wachten en dan toevoegen). Als dat niet werkt dan ligt het probleem in je most.

Het verschil tussen refractometer en vinometer zal waarschijnlijk te maken hebben met je restsuikers, ik zou zeggen probeer beide op een fles wijn waar je het alcoholpercentage van weet, dan kom je er vanzelf achter welke meter betrouwbaarder is.

Ik neem aan dat je met OE Original Extract bedoelt? Dat is in het nederlands vaak Soortelijk gewicht (SG) of Soortelijke massa (SM). 1350 is ook wel erg zoet, ik ben bang dat je dus te veel honing of andere zoetstoffen in je most hebt gedaan, waardoor de gist er moeite mee heeft.

Wil je een zoeter brouwsel dan kan je ingrijpen op het gistingsproces door je gist te verwarmen tussen de 40 en 60 graden, waardoor je gist afsterft, of een mengsel sulfiet met giststopper in je mede te doen (Ik raad het eerste aan). Ben je te laat? Geen probleem, verhit dan alsnog je mede tussen de 40 en 60 graden, en voeg daarna honing toe tot gewenste smaak. Wacht dan weer totdat het helder is en een wat gerijpt heeft (een maand of 3 is daarbij toch wel t minimale wat ik aan zou raden).

Hopelijk heb ik nu al je vragen beantwoord :)


2
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: nieuwe poging
« Gepost op: februari 13, 2017, 10:49:03 pm »
De vraag is wat verwacht je van mede? Verwacht je inderdaad een zoete drank, dan zal je dit niet zomaar verkrijgen zonder in te grijpen in het proces. Gist gaat namelijk door met het omzetten van suikers naar alcohol totdat de maximale acceptatie van alcohol is bereikt (is wat mij nog geen enkele keer gelukt is) het behandelen van de honing (wat boven mij al is gezegd) of het doden van de gistcellen. Ik ga zelf altijd voor het laatste. Ik verwarm meestal de mede,op het moment dat deze nog niet te droog is, tot boven de 40 en onder de 60 graden om zo de gistcellen te doden.

3
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: december 20, 2016, 11:28:19 am »
Dan kom je al gauw op een percentage rond de 20% uit. Dit lijkt me niet in alle gevallen wenselijk (tenminste, ik vind dat mede ronde een percentage van wijn moet zitten). Mijn mede zit vaak op een alcoholpercentage van 12,5% nadat ik de gisting laat stoppen door verhitting. Hierna laat ik de mede doorgaans nog ongeveer een 10 tot 12 maanden in de gistingfles rijpen alvorens ik deze bottel. Mijn ervaring is dat er dan een mooie gebalanceerde smaak uit komt, zonder dat het alcoholpercentage té sterk wordt. 

4
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: december 19, 2016, 10:44:11 pm »
Mede stopt niet zomaar met gisten als er nog suikers in je mede zitten. Als je alle suikers laat vergisten heb je een drankje dat nog droger is dan droge witte wijn. Dus ja, de gisting laten stoppen is soms simpelweg nodig. Ik heb twee manieren gegeven die veel door wijnmakers worden gebruikt (vrijwel iedere fles wijn die je in de winkel koopt gebruikt sulfiet als giststopper). Natuurlijke processen zijn leuk, maar soms wil je simpelweg meer controle of ben je tevreden met het eindproduct zoals die op dat moment is. 1 pot water over 2 potten honing is leuk en inderdaad de basis, maar dit is niet alles wat mede is.

5
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Nieuwe batch.
« Gepost op: november 25, 2016, 10:47:30 am »
Wat je kan doen om te voorkomen dat je mede verder doorgist dan je wilt is regelmatig SG meten totdat deze op een gewenst niveau is, hierna wil je je gisting stoppen.

Het stoppen van de gist kan op 2 manieren. De eerste is het verwarmen van je mede iets boven de 40 graden. Dit zorgt ervoor dat de gistcellen direct afsterven, maar de honing niet te warm wordt. Houd deze temperatuur ongeveer 10 minuten aan om zeker te zijn dat de gistcellen wel echt dood zijn.

En tweede manier is het toevoegen van url=https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/wijnmaken/mostverbetering-correctie/most-smaak-verbeteren/giststop-instant-dosis-voor-10-20-liter-wijn-15-gram.html]giststopper[/url]. Als je deze in je most voegt zal de gist binnen een maand afsterven en stopt je gisting. Let wel op dat hier sulfiet in zit en je dit dus echt in kleine hoeveelheden moet gebruiken (maar niet te weinig, want dan werkt de giststopper helemaal niet). Let wel op dat je most nog een tijdje doorgist dus je dit moet doen vlak vóór je je ideale SG hebt.

6
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mijn eerste Mede Poging.
« Gepost op: november 25, 2016, 10:39:23 am »
Wat is dit zonde, na een paar keer proeven is het op.
Heb nog wel een paar 30 l. flessen dan kan ik ook een keer proeven.
Maar elk begin is mede.

Naar mijn idee zijn die 5 liter flessen ideaal. Ze zijn inderdaad wel zo op, maar je hebt ook weinig nodig van alle ingrediënten is het is daarom ideaal om nieuwe recepten te testen (als het mislukt hoef je in ieder geval geen 30 liter weg te gooien). Ik gebruik daarom dus ook een combinatie van 5 liter, 12 liter en 25 liter (en binnenkort ook nog een vat van 20 liter). 5 liter flessen om te testen, 25 liter is doorgaans voor de gewone mede en de 12 liter is voor de specialere vruchten medes, daar zit nu een mede in met rode vruchten.
Die lege fles hou ik om over te hevelen,of zal ik hem ook vullen.

Groet Peter.
Ik heb zelf inderdaad ook altijd een lege fles staan om te hevelen. Waar moet je anders je mede tijdelijk in 'opslaan' als je wilt gaan hevelen? Ik deed dit in het begin in een emmer, maar dan komt er erg veel lucht bij en daardoor is je kans op infectie wel een stuk groter dan als je hem gelijk weer in een schone brouwfles doet.

7
Mede (en andere brouwsels) logboek / Re: Mede met banaan
« Gepost op: november 08, 2016, 01:05:30 pm »
Iedere op te zetten mede zou ook zonder gist toevoeging zelf moeten starten.
Zo is het ook ontstaan, beter gezegd, ontdekt dat resten van honing met water/vocht gingen gisten.
Dan ontstaat dus alcohol uit suikers en koolzuur.
Maar wij willen het zelf controleren en voegen gist toe.

Tijdens de keuring gisteren op de studiedag waren er drie inzendingen.
Vanwege het goede programma met veel bijenproducten gerelateerde onderwerpen heb ik dit jaar niet aan de keuringen deelgenomen.

Mwuah, honing + water gist heel moeilijk vanwege het gebrek aan gistvoeding. Doorgaans zal je dus al iets moeten toevoegen wat tanine houdend is, zoals druiven. Buiten dit feit om betwijfel ik of mede daadwerkelijk zo ontstaan is. Er is weinig bewijs van Mede in archeologische context namelijk. Zover ik wordt er meer gesproken over interpretaties dan over daadwerkelijk bewijs, omdat er vaak geen combinatie van een residu met honing en met gist wordt aangetroffen. Hoewel het ook de vraag is in hoeverre dit kan met de middelen die werden gebruikt (denk aan de container die gebruikt moest worden voor het gistingsproces). Er zitten teveel haken en ogen aan om te zeggen dat dit vroeger ook zo gedaan was. Pas vanaf historische context zou hier meer duidelijkheid over kunnen zijn, maar ik weet niet in hoeverre deze medes geen additionele ingredienten (zoals fruit, wat in tegenstelling tot honing wel vergistbare suikers bevat) bevatte.

8
Vragen en opmerkingen / Re: Hoe lang houdbaar
« Gepost op: november 02, 2016, 11:18:21 am »
Als je mede enkel bestaat uit de hoofdbestandsdelen water & honing is het haast oneindig houdbaar, aangezien beide producten uit zichzelf niet bederven. Direct opdrinken is daarom naar mijn mening zonde. Ik zou zeggen laat toch minstens één of twee flessen een jaar rijpen, dat doet echt wonderen voor de smaak!

Ik heb zelf afgelopen jaar een rode mede gemaakt met rode vruchten, maar zolang deze flessen nog dicht zitten is er ook niks aan de hand. Zodra de flessen open gaan moet je ze wel binnen enkele dagen opdrinken, anders wordt het bruin en kan je de mede weggooien. Mijn eerste gewone mede heb ik inmiddels al bijna 2 jaar laten rijpen en deze is nog prima, zelfs bij een fles die open is geweest zie ik geen tekenen van bederf of verslechtering van de mede optreden. Kortom: gesloten flessen zijn lang houdbaar, maar heb je vruchten in je mede zitten kan je de fles niet lang open laten staan.

9
Zelf mede maken / Re: Droge mede
« Gepost op: februari 22, 2015, 12:09:05 pm »
Maar je alcoholpercentage is toch ook afhankelijk van de acceptatie van je gist? Dus als je gistacceptatie 15% is, zal de mede toch niet hoger worden dan deze 15%?

Nu we toch op deze vraag zitten. Ik heb het internet opgezocht naar formules om op basis van het SG gehalte een alcoholpercentagie uit te rekenen, maar ik kwam bij iedere formule op een andere uitslag uit. De meeste formules zijn gemaakt om het alcoholpercentage van wort uit te rekenen voor bier, maar in hoeverre zijn deze toepasbaar op mede?

10
Zelf mede maken / Droge mede
« Gepost op: februari 19, 2015, 05:03:16 pm »
Hallo Mensen,

Nadat mijn eerste batch mede in December klaar was kwam ik er achter dat deze wel erg droog was. Dat is nou niet mijn smaak (en ook niet die van mijn vrienden), dus ging ik deze mede bijzoeten toen deze al in de fles zat. Dit is natuurlijk niet wenselijk, gezien het feit dat je dan geen constant product kan maken.

Nu vraag ik me af hoe het komt dat deze mede zo droog is geworden. Dit zal wel te maken hebben met de hoeveelheid en mogelijk het type honing wat ik gebruikt heb. Ik heb daarin een verhouding gebruikt van ongeveer 1/3e deel honing op 2/3e deel water, zonder extra toevoegingen (buiten de gist en gistvoeding uiteraard). Is dit te weinig?

Verder vraag ik me af of er verschil in resultaat is als je de honing in meerdere stappen in de most toevoegt, krijg je dan een andere smaak, of is dit gewoon beter te controleren bij het brouwproces?

Pagina's: [1]