1
Zelf mede maken / Re: gestart met maken van mede, vragen over methode en alcohol
« Gepost op: februari 21, 2017, 07:15:16 pm »
De vraag is, wat voor gist gebruik je? Gist heeft een bepaalde alcohol acceptatie. Als je dus gist met een acceptatie van 6% alcohol in je mede doet, zal hij de 11% natuurlijk niet gaan bereiken. Wil je je alcoholpercentage verhogen? Probeer een nieuwe giststarter (zakje gist, evt. wat gistvoeding, een liter appelsap en een dag wachten en dan toevoegen). Als dat niet werkt dan ligt het probleem in je most.
Het verschil tussen refractometer en vinometer zal waarschijnlijk te maken hebben met je restsuikers, ik zou zeggen probeer beide op een fles wijn waar je het alcoholpercentage van weet, dan kom je er vanzelf achter welke meter betrouwbaarder is.
Ik neem aan dat je met OE Original Extract bedoelt? Dat is in het nederlands vaak Soortelijk gewicht (SG) of Soortelijke massa (SM). 1350 is ook wel erg zoet, ik ben bang dat je dus te veel honing of andere zoetstoffen in je most hebt gedaan, waardoor de gist er moeite mee heeft.
Wil je een zoeter brouwsel dan kan je ingrijpen op het gistingsproces door je gist te verwarmen tussen de 40 en 60 graden, waardoor je gist afsterft, of een mengsel sulfiet met giststopper in je mede te doen (Ik raad het eerste aan). Ben je te laat? Geen probleem, verhit dan alsnog je mede tussen de 40 en 60 graden, en voeg daarna honing toe tot gewenste smaak. Wacht dan weer totdat het helder is en een wat gerijpt heeft (een maand of 3 is daarbij toch wel t minimale wat ik aan zou raden).
Hopelijk heb ik nu al je vragen beantwoord
Het verschil tussen refractometer en vinometer zal waarschijnlijk te maken hebben met je restsuikers, ik zou zeggen probeer beide op een fles wijn waar je het alcoholpercentage van weet, dan kom je er vanzelf achter welke meter betrouwbaarder is.
Ik neem aan dat je met OE Original Extract bedoelt? Dat is in het nederlands vaak Soortelijk gewicht (SG) of Soortelijke massa (SM). 1350 is ook wel erg zoet, ik ben bang dat je dus te veel honing of andere zoetstoffen in je most hebt gedaan, waardoor de gist er moeite mee heeft.
Wil je een zoeter brouwsel dan kan je ingrijpen op het gistingsproces door je gist te verwarmen tussen de 40 en 60 graden, waardoor je gist afsterft, of een mengsel sulfiet met giststopper in je mede te doen (Ik raad het eerste aan). Ben je te laat? Geen probleem, verhit dan alsnog je mede tussen de 40 en 60 graden, en voeg daarna honing toe tot gewenste smaak. Wacht dan weer totdat het helder is en een wat gerijpt heeft (een maand of 3 is daarbij toch wel t minimale wat ik aan zou raden).
Hopelijk heb ik nu al je vragen beantwoord