Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bril

Pagina's: [1]
1
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 22, 2014, 02:29:21 pm »
Nou, voor nu is het een helaasje... Als ik het al zou kunnen bepalen, dan zou ik in elk geval een gaschromatograaf moeten hebben. En die hebben we niet staan. Maar het is wel een idee voor een practicum een keer. Want zo duur zijn ze niet. Binnenkort maar eens met sectiegenoten praten ;D

2
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 14, 2014, 08:33:24 am »
Klopt helemaal. Maar voor mensen rare dingen gaan denken, en bang worden dat er zo snel zuurstof in de mede kan komen. Want zo snel gebeurd dat in principe dus niet.

Maar je zet me wel aan tot een experiment... Even kijken hoe ik zuurstof (in lage gasconcentraties) hier het best kan aantonen, met de middelen die ik op mijn werk heb.
En dan op verschillende momenten het zuurstof gehalte van het gas gaan bepalen.
Ik heb weer een leuk klusje voor tussendoor vandaag ;D

3
Zelf mede maken / Re: Geduld met mede
« Gepost op: februari 13, 2014, 10:16:02 pm »
Door te schudden verdeel je de gist beter, komt het beter in contact met de suikers en laat je de CO2 vrijkomen die het proces een beetje remmen. Nadeel is dat je zo misschien meer zuurstof in de must krijgt, waardoor een deel van de gist weer op hoge gisting overstapt (voortplanten i.p.v. suikers omzetten in alcohol).

Het kan zijn dat er bij mede maken ineens andere natuurwetten optreden, maar ik heb toch echt het idee dat hier iets staat wat niet helemaal klopt.

Koolstofdioxide is zwaarder dan zuurstof. Bij de gisting ontstaat koolstofdioxide, wat (ná de eerste nogal snelle gisting) rustig de vloeistof (wat later de mede word) verlaat. Omdat het zwaarder is dan zuurstof, zal de "koolzuurdeken" dikker en dikker worden, en na een tijdje is al het zuurstof verdreven uit de gistingsfles. En er zal pas weer  zuurstof in kunnen komen als het waterslot van de fles afgehaald word (of als de gisting klaar is en er licht "ingeademd" word door de mede (dat er dus lucht in de fles gezogen word)). Tot die tijd zal er geen zuurstof in de fles zijn, en kan er dus door schudden geen zuurstof in de mede komen.

Daarnaast is koolstofdioxide vele malen beter oplosbaar in water t.o.v. zuurstof (1,45 g/L koolstofdioxide, 0,039 g/L zuurstof). Dit betekend dat koolstofdioxide wat vrijkomt bij vergisting eerst in het water zal oplossen, en daarmee het zuurstof verdrijft uit het water. Toen ik de labo-opleiding deed, leidden we altijd koolstofdioxide door oplossingen om het zuurstofvrij te maken (dat ging namelijk sneller dan uitkoken).

Tot zover mijn beroepsdeformatie ;)

4
Wie is wie? / Re: Hallo Mede Mensen!
« Gepost op: februari 13, 2014, 06:56:54 pm »
Dank!

Honing gaat linksom of rechtsom best goed komen, lijkt me zo ;D Al dan niet via hier merk ik (als ik er een eindje voor moet gaan, dan doe ik dat) ;)

5
Wie is wie? / Re: Hallo Mede Mensen!
« Gepost op: februari 13, 2014, 11:01:45 am »
Dank voor het welkom!

Alleen ben ik een wijze uit het oosten die in het westen is gaan wonen  ;)

6
Wie is wie? / Hallo Mede Mensen!
« Gepost op: februari 12, 2014, 07:22:35 pm »
Hallo allemaal,

Ik ben René, en over het algemeen luister ik heel erg goed naar de bijnaam Bril, tenzij ik voor de klas sta, dan negeer ik de bijnaam (iets met dingen die je op internet zet die niet zo geschikt zijn voor je leerlingen (vooral die van 13-14 jaar)).
Ik maak sinds een jaar zelf mede, en ben momenteel wat aan het experimenteren, wat aardig goed gaat.
Heb ik meteen een voordeel met mijn werk, voornamelijk als ik het alcoholpercentage wil bepalen. Dan staat er dus een paar uur een destillatieopstelling te pruttelen. En over het algemeen zit ik rond de 16-17 % (v/v) met mijn mede  ;D
Als ik het allemaal echt goed onder de knie heb, dan ga ik eens wat imkers lastig vallen om daar honing te halen. En dan misschien ook nog wel wat landbouwboeren voor lekker fruit erdoor heen. Dat laatste moet niet al te moeilijk zijn, aangezien ik van origine uit de Achterhoek kom, en nog wel een zooitje boeren ken. Alleen imkers vinden die voldoende honing hebben voor de verkoop is ietwat lastig, kwam ik afgelopen zomer achter.

Als er nog vragen zijn, dan lees ik ze vast wel!

Pagina's: [1]