Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Tom

Pagina's: [1]
1
Misschien wel handig om te weten. Ik heb wat ervaring met citroenwijn. Het sap van 25 citroenen op 10 liter is te veel. Dan komt de gisting niet op gang. Met 20 citroensapjes op 10 liter komt de gisting wel op gang. Als je een formule weet om de zuurgraad van citroensapjes om te rekenen naar de zuurgraad van cola, kan je de maximale hoeveelheid cola berekenen.

2
Zelf mede maken / Re: Gistingsvraag..
« Gepost op: juni 18, 2014, 08:33:41 pm »
Ik maak al vele jaren wijn. In mijn huis verschilt de temperatuur per seizoen. In de winterperiode tussen 12 en 16 graden, en in de zomerperiode bepaalt het weer de temperatuur in huis, en dan kan het rustig 28 graden worden. Mijn ervaring is dat de temperatuur geen invloed heeft op de gisting.  Je moet er wel rekening mee houden dat gist dood kan gaan, als het te warm is. Dus geen giststarter verhitten, en de gist bij de te warme giststarter doen.

3
Wie is wie? / Re: Ik ben Pieter-Jan
« Gepost op: mei 29, 2014, 08:41:55 pm »
Ik voel met erg vereerd dat je me een goeroe noemt. Dank je wel.

4
Wie is wie? / Re: Hallo
« Gepost op: mei 29, 2014, 08:19:40 pm »
Ik heb een keer een experiment gedaan. Ik heb mede gemaakt zonder het te aromatiseren. Tijdens het bottelen heb ik bij elke fles iets anders gedaan om te aromatiseren. Op die manier kan je met 10 liter veel soorten uitproberen.  Ik heb van mijn experimenten 3 goede mede-recepten overgehouden.

Pruimenmede  4 kilo honing, 26 gedroogde pruimen, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is, filteren en bottelen.
Geweldig goede wijn.

Abrikozenmede  4 kilo honing, 26 gedroogde abrikozen, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is, filteren en bottelen.

Vanillemede  4 kilo honing, 4 vanillestokjes, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is bottelen en zorgen dat de vanillestokjes niet meekomen.
Geweldig goede wijn!!!

Is dit informatie die je zoekt ?
Hoe dan ook, succes.


5
Zelf mede maken / Re: Bottellen
« Gepost op: juli 02, 2013, 10:14:09 pm »
Ik maak flessen altijd schoon door eerst te spoelen met water, en ze dan te verhitten in mijn oven. Als er aanslag aan de binnenkant van de fles zit, doe ik er wat water en moertjes in, en ik schud het goed daarna spoel ik goed na. Meestal verhit ik ze net zo lang als ik een pizza verhit ( 15 minuten ) op 180 graden. Zeker weten dat eventueel aanwezige micro-etterbakjes dan hartstikke dood zijn.

6
Zelf mede maken / Re: Wanneer verwijder je het fruit
« Gepost op: juli 02, 2013, 10:01:41 pm »
Ik werk graag met oude mayonaise-emmers. Zeker met een pulpgisting zijn mayonaise-emmers heel handig. Een pulpgisting laat ik altijd helemaal uitgisten, dan filter ik hem door een katoenen zak, ik laat hem rustig bezinken, en dan bottel ik het.

Een mayonaise-emmer kan je geschikt maken voor de gisting door hem goed schoon te maken. Dan hou je een boortje dat net iets smaller is dan je waterslot met een tang beet, en je houdt hem met de achterkant ( de ronde kant ) bij een brandende gaspit. Even wachten totdat het boortje goed heet is, en dan duw je hem door de deksel, en heb je een mooi gaatje in de deksel. Waterslot door het gaatje steken, en hij is klaar voor gebruik.

7
Wie is wie? / Ik ben Tom
« Gepost op: juli 02, 2013, 09:47:37 pm »
Beste mensen,
Een vriend vertelde me pas van het bestaan van deze site. Leuke site trouwens.
Wijn maken is al vele jaren een hobby van me, en dat is bij mij heel uiteenlopend, pruimenwijn, citroenwijn, appelwijn, ananaswijn om er maar een paar te noemen. Ik mag ook graag wat experimenteren met wijn maken. Uit mijn experimenten met wijn maken, zijn ook een paar lekkere mede-recepten ontstaan. Verder ben ik best een veelzijdig mens met zeer uiteenlopende hobby's en interesses. Ik hou onder andere van katten, koken, fietsen, folkmuziek, lezen.

Pagina's: [1]