Hierbij het recept waarmee ik mijn eerste mede heb gemaakt (degene die heel zuur was en ik als azijn heb bestempeld). Na alle tips van hiet te hebben gelezen ben ik blij dat ik de vies mede toch gebotteld heb. Ik ga hem komende week weer ontkurken en opnieuw de vergisting op gang proberen te krijgen met extra honing. In de hoop dan toch een zoete mede te produceren.
Alles ontsmet met een combinatie van sulfiet/citroenzuur en water (dat doe ik dus nooit weer, zo'n vieze lucht, prikkende ogen, 2 dagen last van mijn keel, en de geur ging niet meer uit de vergistingsfles, zelfs niet na 10 keer spoelen)
4,5 kg honing (traay bloemenhoning, was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde)
1 zakje gist van Bioferm (Mosel)
8,8 g gistvoeding
18 g wijnsteenzuur
4,4 g tannine
13 l water
Eerst 500 ml water met 100 g honing en de gist 12 uur naast de kachel laten staan
vervolgens 30% van het water en 30% van de honing in de vergistingsfles (beide onverwamd)
alle chemicalien toevoegen
24 uur laten gisten (en niet aankomen)
elke dag iets honing en iets water toevoegen
laten gisten bij 20 graden (in de winter, dus bij de kachel en ingepakt in een fleecedeken)
(waterslot bubbelde vrolijk)
daarna 4 maanden bij 15 graden laten staan
(waterslot bleef bubbelen)
geheveld
weer laten staan 1 maand (mede was bij 1e heveling al mooi helder)
gebotteld
geproefd, bah vies
, zure smaak en beetje bubbels