De Baldadige Bijenkorf
Van de Redactie => Vragen en opmerkingen => : Peter van Den Berg November 02, 2016, 05:25:45 PM
-
Hallo.
Even een vraag over het hevelen,het onderste laagje uit de fles word dat weg gegooid .
Daar zit altijd nog wat drank bij natuurlijk,eigenlijk zonde om weg te gooien of smaakt dat naar ouwe sokken ?
Vast wel iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen.
Groet Peter.
-
Heb een hekel aan weggooien. Ik filter het door 2 koffiefilter zakjes in een trechter.
Ook kan je het laten bezinken en zet het in de koelkast neer. drap zakt naar de bodem erboven is helder rietje erin en proeven. Of met een slangetje weer overhevelen.
-
Zoiets dacht ik zelf ook,goeie tip Erik.
Groet Peter.
-
Je bent inderdaad een hoeveelheid restvloeistof kwijt na het hevelen.
Maar om dat nu weer te bewaren, te laten bezinken en er wat van proeven????
Het kan ook nooit veel meer zijn wat je overhoud.
Wanneer je de afvulunit gebruikt met de fles schuin geplaatst blijft er weinig over.
( deze gebruik ik ook bij het afvullen van de honingpotjes)
Het zijn wel dode gistcellen die je juist kwijt wil.
Ben zelf ook zuinig op alles wat de bijen maken/verzamelen/leveren/produceren enz.
Maar er zijn grenzen en dit droesem gaat echt het "putje" in.
Peter, een vraag:
Heb je al een batches opgestart?
Of ben je je nog aan het oriƫnteren?
Kan dat zo niet terug vinden hier.
-
Ik ben dacht ik op 15 oktober begonnen met mijn eerste,en een week later nog een.
Een met honing en een met kersen erbij.
Er staan ergens foto's hier.
Bij het logboek dacht ik.
Groet Peter
-
En als er niets mag worden weg gegooid dan overblijfsel in een fles laten bezinken en daarna leeg drinken.
Dat is ook proeven.
-
Vandaag de kruidenmede geheveld naar de 14 flessen. Vrij aparte smaak sg 10.11 hoop dat de smaak afvlakt gaat nu ruste in een kelder.
-
Ziet er mooi uit Erik,als ik het zo bekijk ben je aardig bezig met verschillende batches.
Lekker hoor.
Groet Peter.
-
Erik, hoe krijg je al dat schuim in de flessen na het afvullen?
Lukt mij niet.
Grapje hoor.
Voorzichtiger afvullen voorkomt schuimvorming waardoor er minder zuurstof bij komt.
Na het afvullen in fles zullen smaken niet meer wijzigen.
Moeten toch eens gaan denken aan een proefsessie met al die smaken en soorten.
Komende zomer toch iets opzetten ergens.
Door bureaucratie is de opzet zoals eerder door mij opgezet niet doorgegaan.
Leerzaam proces die in een volgende opzet met succes gerealiseerd moet worden.
-
Aangeschoten afgevuld denk ik door al dat proeven. haha (viel mee hoor)
Lijkt me ook wel een keer leuk om andere mede's te proeven.
Dan kan je er echt wat van leren.
-
Het afvullen zonder schuim kan als je de slang tegen de zij kant hout of als je deze op de bodem legt.
Ik heb nooit schuim omdat ik niet afvul of de mede moet uit gegist zijn en dat is als het waterslot gelijk staat.