De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Peter van Den Berg October 20, 2016, 06:18:11 PM
-
Hallo,hier een kort verslagje van mijn eerste poging.
ik heb een fles van 5 liter ,en heb hier ingedaan.
1.5 kilo honing
Stukje citroenschil
Tannine halve theelepel
Citroenzuur anderhalve theelepel
Wijnsteenzuur anderhalve theelepel
Gistvoedingzout 1 theelepel
Gist 5 gram
Ongeveer 2liter water uit de quooker,daar de honing in laten smelten,en aflaten koelen.
Toen de rest van de bovenstaande ingredienten er bij en even goed mengen.
Daarna in de fles, en voor drie kwart gevuld en waterslot erop.
Ik wacht een week en dan vul ik de fles verder af.
Hij staat lekker te borrelen,en hoop dat het wat word.
Zaterdag begin ik er nog een.
Groet Peter.
-
Ik wou een foto plaatsen maar hij zegt ,buiten werking.
-
Even kijken of het mij wel lukt een plaatje te plaatsen?
Is er toch wat anders aan het handje!!
Ga naar Bijlagen en andere opties,
Dan een plaatje uit je pc "bladeren"
Vanuit je "Phone" zal het vermoedelijk niet lukken.
-
Terug naar je recept/opgezette mede:
Beetje veel "zuurtjes" erbij gedaan.
Weeg je het af, of gebruik je een theelepel.
En die heb je weer in diverse maten.
Afwegen is toch een betere indicatie van hoeveelheden.
Doe zelf altijd 65 gram op 25 liter most.
En 35 gram gistvoeding op 25 liter most.
Komt dus neer op 2.6 gram wijnsteenzuur per liter most.
Voor je tannine gebruik ik een kop sterke thee.
Honing heeft dat niet dus moet je dat toevoegen.
In wijn zit het door de schillen en de steeltjes van de druif of ander gebruikt fruit.
Wel voorzichtig hiermee anders kan je mede nogal wrang worden.
-
Oke ik hou daar rekening een volgende keer,en de foto stond inderdaad op mij telefoon.
Groet Peter.
-
Gisteren nog een gemaakt,een kersen mede als alles goed gaat.
Het recept heb ik van deze site.
Hier de foto van allebij.
-
heb je een link naar dit recept ?
en waar heb je in deze tijd van het jaar kersen vandaan ?
-
Het recept van die kersen staat ergens op deze site,maar zou niet meer precies weten waar ze gaven een recept voor 10 liter ,dus heb ik hem gehalveerd.
En die kersen kan je zo kopen bij de Albert hein ingevroren natuurlijk.
Groet Peter. ;D
-
aha, ik snap hem.
Je hebt dus geen verse gebruikt :-(
Nou ben benieuwd ik ga mee lezen :-)
-
Allemaal al flink aan het experimenteren.
Een flinke uitdaging gaan jullie al aan.
Ervaringen met wijnen maken????
Probeer eerst eens een goede mede naar vooraf gestelde wensen te maken.
Dat zal al niet meevallen.
Vaak toch te zoet, of juist te droog.
Maar altijd net anders dan de vooraf gestelde doelen.
-
Ik snap wat je bedoelt,maar ik kon het niet laten.
Had er zo.n zin in ik denk ik probeer het,maar ik ben al terug gefloten door mijn vrouw.
Dus nu weer maken aan.
-
Neem passievruchten of mango of andere zoeten zuid vruchten en je zal zien hoe lekker dit is.
Of bessen halen op onze eilanden zijn wel wat zuur maar dan meer honing zijn nu vers of in de winkel halen.
-
Hallo Tinus.geef dan is een recept met die vruchten die je net noemt aub ?
Een beetje stap voor stap als je wilt .
Groet Peter.
-
Hoi Peter,
Je kan alle soorten fruit toepassen, net als bij het maken van wijnen.
Voor water maak je dan gebruik van het fruit.
De soort en de hoeveelheid bepaald natuurlijk het eindresultaat.
Maar het heet dan geen mede meer.
De naam mede is slechts voorbehouden aan de drank/vloeistof bestaande uit honing en water, door gisting verkregen.
De namen van mede met.... zoek ik nog even op.
Uiteindelijk gaat het erom om wat lekkers te maken en ervan te genieten toch??
-
Enkele namen voor mede met toevoegingen:
Melomel : vruchtensap gezoet met honing
Pyment : mede met druivensap
Cyser : mede met appelsap
Hippocras : honing met druivensap en medicinale kruiden
Metheglin : honing met (veel) kruiden.
Alleen honing gegist in water mag Mede heten.
-
Bekijk het forum ik heb er meerderen op staan.
Ik ben het niet eens dat vruchten niet in mede mogen.
Ik heb meerderen keren de eerste prijs gehaald op de bijen studiedag in Boxtel en met vruchten.
-
Als het maar lekker is ,toch.
Groet Peter.
-
Ik ben het niet eens dat vruchten niet in mede mogen.
Tinus, ALLE fruitsoorten mogen erin!
Het heet dan geen mede meer.
Maar de smaak bepalen wij zelf toch?
-
Alleen honing gegist in water mag Mede heten.
Heb jij dan enig idee wat er in piratenbloed zit ?
-
Rode bieten
-
Vandaag mijn eerste batch van een maand geleden over geheveld in een nieuwe fles .
En gelijk sm gemeten die was1013 ,dat zegt mij niets eigenlijk want met het opstarten heb ik niet gemeten omdat ik toen de spullen er niet voor had.
En een beetje geproefd en het smaakte eigenlijk best.
Voor het hevelen deed hij nog 9 bellen per minuut, maar nu is het een stuk minder.
Groet Peter.
-
Hij gaat nog wel door. bij 10.00 zijn alle suikers omgezet. Heb je een goede alcohol meter? koop niet z'n goedkope.
https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/meten-testen-labo/suiker-alcohol-meten/vinometer-7-15-klasse-i.html
-
Ik heb wel een alcohol meter, die zat bij een meet set,maar volgens mij werkt die niet.
Er komt onderaan een druppel uit en dan keer ik hem om met mijn vinger er op en dan is hij gelijk leeg ,ik zie in ieder geval niets.
Groet Peter.
-
8 druppels er uit laten druppelen dan zit er geen lucht bellen meer in, omdraaien kijk naar de top dan zie je hem naar beneden glijden. goed kijken en ja het kommetje is leeg dat klopt.
Bij de link die ik je stuurde daar valt het goed te zien.
-
Erik op blad 19 van het boekje staat hoe de meter behandeld moet worden.
Als dat zo niet werkt zou je hem terug moeten sturen.
Dat het capillair in een keer leeg loopt zou niet juist zijn.
Getest met water? dan zou het op 0 moeten staan.
Ook niet? dan is het dus niet goed.
-
Heb jij dan enig idee wat er in piratenbloed zit ?
Rum!
-
Ik ga op blz 19 kijken en opnieuw proberen.
Groet Peter
-
En gelijk sm gemeten die was1013 ,dat zegt mij niets eigenlijk. Groet Peter.
Peter, in de tabel op pag 29 staat de hoeveelheid grammen suiker vermeld die nog aanwezig zijn.
Dat correspondeert met de gemeten SM.
Dat nu alle suiker uit je batch al omgezet is na twee maanden is erg snel.
1500 gram op 5 liter zou 12% alcohol opleveren.
Ben benieuwd wat je dus zal meten.
Deze mede valt dus in de categorie "droog".
Met de hoeveelheid zuur zal het dus echt niet zoet proeven.
Maar heb deze week al weer gezien dat niets "normaal" is.
-
Ik heb hem dus geproefd en hij was wat droog maar best wel te doen,toch heb ik iets honing toe gevoegd.
Een halve pot met water uit de quooker goed schudden en wachten tot het koud is en dan erbij gieten.
Was de fles gelijk weer vol.
Groet Peter
-
Wat ik nog vergeet,volgende week moet ik weer hevelen bij mijn kersen mede ,dan zal ik gelijk eens een foto plaatsen hoe ze er uit zien alle drie.
Of je moet zeggen laat maar zitten hoor.
Groet Peter
-
Laat maar zien hoor.
-
Nee laat maar proeven, en een mede meter moet je vol doen en op een stukje glas zetten of bordje.
-
Ik zie dat de fles van mijn eerste batch al aardig helder begint te worden.
Waarvan akte.
Groet Peter
-
Ik zie dat de fles van mijn eerste batch al aardig helder begint te worden.
Knap dat je mede al aan het klaren is.
Dat lukt mij nooit.
Maar mijn wijze van mede maken is ook op lage temperatuur werken.
Geen toevoegingen en rust bewaren.
Hoe lastig dat soms ook kan wezen.
-
Ik zal morgen een foto plaatsen,het is nu al te laat,ga morgen ook overhevelen.
Groet Peter
-
Denk niet dat het uit gegist is, en het zal ook nog wel een tijdje bezinken.
Je kan nu wel proeven, elke avond een fles.
Dan heb je ook wel wat geleerd en een fles kurken en afblijven dat leert.
-
Vanmiddag mijn kersen mede overgeheveld en geproefd,maar het was vrij droog en een beetje zuur.
Heb er een potje honing bij gedaan,hoop dat het een beetje beter smaakt zo.
Groet Peter.
-
Jullie kunnen nergens afblijven en te zuinig met honing.
EN ALS JE HET WATERSLOT ER AF HAALT KIJK DAN HOEVEEL VLIEGJES ER IN ZITTEN EN DAN HEEL VOORZICHTIG DOP VERWIJDEREN ANDERS ZITTEN DE DODEN VLIEGJES IN DE MEDE.
En dan wordt de mede zuur of azijn smaak.
Een pot meer honing en langer laten staan en er af blijven minsten 3 maande.
-
Er zit geen een vliegje in.
En moet ik nu proeven of eraf blijven ?
Groet Peter
-
Hier even een paar foto,s had ik beloofd.
-
Die lege fles hou ik om over te hevelen,of zal ik hem ook vullen.
Groet Peter.
-
Wat is dit zonde, na een paar keer proeven is het op.
Heb nog wel een paar 30 l. flessen dan kan ik ook een keer proeven.
Maar elk begin is mede.
-
Jij ben geloof ik een eigen echte liefhebber als ik me niet vergis,lekker hoor.
Groet Peter
-
Wat is dit zonde, na een paar keer proeven is het op.
Heb nog wel een paar 30 l. flessen dan kan ik ook een keer proeven.
Maar elk begin is mede.
Naar mijn idee zijn die 5 liter flessen ideaal. Ze zijn inderdaad wel zo op, maar je hebt ook weinig nodig van alle ingrediƫnten is het is daarom ideaal om nieuwe recepten te testen (als het mislukt hoef je in ieder geval geen 30 liter weg te gooien). Ik gebruik daarom dus ook een combinatie van 5 liter, 12 liter en 25 liter (en binnenkort ook nog een vat van 20 liter). 5 liter flessen om te testen, 25 liter is doorgaans voor de gewone mede en de 12 liter is voor de specialere vruchten medes, daar zit nu een mede in met rode vruchten.
Die lege fles hou ik om over te hevelen,of zal ik hem ook vullen.
Groet Peter.
Ik heb zelf inderdaad ook altijd een lege fles staan om te hevelen. Waar moet je anders je mede tijdelijk in 'opslaan' als je wilt gaan hevelen? Ik deed dit in het begin in een emmer, maar dan komt er erg veel lucht bij en daardoor is je kans op infectie wel een stuk groter dan als je hem gelijk weer in een schone brouwfles doet.
-
Ik zag dat mijn kersen mede bijna niet meer gist,dat is na anderhalve maand,is dat te snel of valt dat mee.
Groet Peter
-
aardig snel dacht ik. Al overgeheveld? S,G, al gemeten? Dan weet je of er nog suikers in zitten.
-
Ik had hem twee weken geleden overgeheveld,toen bubbelde hij nog wel iets maar nu word het snel minder,ik heb toe niet gemeten doe ik deze week maar even.
Ik heb toen met de overhevelen wel een potje honing toegevoegd omdat hij een beetje droog en zuur was.
Groet Peter
-
Mijn bananen mede was uitgewerkt. Heb er honing bijgevoegd dat ik had opgelost met het kokend water uit de cooker. Staat nu weer te pruttelen en zit nu op 13%. Dat werkt dus ook niet. We zien wel waar het schip strand maar we blijven wel proeven.
-
De gisting leek gestopt,maar toen ik met een feun de fles een beetje opwarmde ging hij weer een beetje bubbelen.
Staat mijn fles dan te koud zeker ?
Groet Peter.
-
Rond 20 graden werkt het best.
-
Nog een vraag eigenlijk,met het overhevelen is er naar nu blijkt meer materiaal in de nieuwe fles terecht gekomen als je zou willen.
En omdat je pas over een half jaar weer gaat hevelen blijft dat spul wel lang in de fles zitten.
Zou ik nog een keer moeten overhevelen of kan dit geen kwaad ?
Voor de smaak bedoel ik,of bederven of iets anders ?
Groet Peter.
-
Blijf er maar gewoon af, komt van zelf goed.
-
Bedankt voor de snelle reactie
-
Mijn eerste batch is al aardig helder hoor,ik kan er met gemak een boek doorheen lezen.even een update.
Groet Peter
-
Even wat je wil je mag de mede opdrinken je mag over hevelen en je kan het op de fles doen.
Je beslist alles zelf, maar doe je het te vroeg op de fles komen de kurken er uit.
-
Nee hoor Tinus ik kan wel wachten,maar ik dacht ik geef het even door,anders is het zo stil hier.
Groet Peter.
-
Je kan gewoon afspreken kom je spelen............... met drank.
-
Hallo.
Even een opmerking /vraag ik heb nu drie batches gemaakt.
Een met honing uit de supermarkt die is al glashelder maar bubbelde nog.
Een met kersen ook met honing uit de supermarkt,daar zie je af en toe nog een belletje maar is nog niet glashelder.
En de derde is met mijn eigen honing en daar zie ik ook niet veel beweging meer.
Ik heb ze allemaal hetzelfde behandeld en ze staan naast elkaar ,toch nog zulke grote verschillen.
Dus waar ik het eerste mee ben begonnen,daar zit nog de meeste beweging in.
Groet Peter.
-
Het maken van mede blijft je verwonderen.
Net eigenlijk als het houden van bijen.
Steeds reageren ze weer anders dan je wenst.
Maar dat is daarom ook wel weer bijzonder.
Heb hier een mede staan opgezet in november 2015
na een maand overgeheveld ; 12-12-2015 14% 1060
2e maal overgeheveld ; 29-06-2016 14% 1052
te zoet en geblend met anderen ; 08-11-2016 12% 1010
en heden nog steeds niet uitgegist.
Andere opgezet 11-10-2016, deze is reeds helder, wel geblend met een bessenmede
26-11-2016 16% 1040 met 9,5% 1009
gaf al een heerlijk drankje en verdeeld in 2 x 10 liter 1025 13%
op 16-01-2017 13% met 1023
drinkt als limonade en 1 x 10 liter gebotteld.
Hier nemen we een slokje van op de komende jaarvergadering van de bijenvereniging.
Ook de verschillende melecitoze honingmedeflessen zijn allen verschillend terwijl er dezelfde samenstelling wordt toegepast.
Resume van dit verhaal:
Soms is je mede met een paar maanden drinkgereed en soms moet je heel veel geduld opbrengen.
Leuk toch!
-
Mede is als een vrouw je weet nooit wat ze gaan doen
-
Als ik het aankomende weekend tijd heb dan ga ik mijn eerste batch overhevelen,hij staat nu ongeveer een half jaar en is al glashelder.
Groet Peter
-
Vandaag alle drie mijn flessen overgeheveld, en gelijk geproefd natuurlijk, en ik moet zeggen nu begrijp ik pas wat jullie met godendrank bedoelden.
Lekker spul een beetje zoet maar daar hou ik wel van.
Nu weer een half jaar wachten.
Groet Peter
-
Goed bezig! :))