De Baldadige Bijenkorf
Van de Redactie => Vragen en opmerkingen => : Peter van Den Berg October 19, 2016, 10:01:00 PM
-
Even een beginners vraag,als je de gistfles een week later wil bijvullen tot het maximum,kan je het water er dan zo bij gooien of moet dit voorzichtig gebeuren ?
Groet Peter
-
Waarom direct BIJvullen?
Jullie zijn allemaal veel te ongeduldig!
Na het opzetten van je batches moet je er gewoon een maand afblijven.
Na een maand ALTIJD voor de eerste maal overhevelen.
Je eerste opzet vul je af tot BIJna vol.
Te veel ruimte er boven = te veel zuurstof in het begin.
Mocht de eerste gisting wel extreem zijn..... nou dat is dan zo.
Doekje of lap ernaast en dat opruimen.
Die eerste gisting laat je lekker gaan!
-
Dit stond zo in het recept na een week bijvullen als de eerste gisting niet zo hevig meer is.
Maar dat was de vraag niet,moet het voorzichtig gebeuren of kan ik maar raak gieten?
Groet Peter.
-
Je kan maar raak gieten , en als het er over gaat moet je zelf poetsen.
Zo als het door Bijker werd geschreven niet bijvullen maar geduld.
Heb ik ook al geschreven , geduld ook met op fles zetten.
Ik stond er bij en keek er na.
-
Ik heb natuurlijk geduld genoeg ,maar ik ben een leek in deze dingen ,vandaar mijn vraag.
Groet Peter.
-
Gewoon lekker blijven vragen.
-
Peter, dat recept, waar stond dat, ofwel wat is de link ernaar toe?
Er staat soms veel onzin op het WWW.
Het maken van mede vergt veel geduld, en dat wordt heel vaak door starters niet onderkend.
Het maken van bier is meestal enkele weken.
Wijn maken kan soms ook in enkele maanden.
Maar een smaakvolle mede waarbij gebruik wordt gemaakt van uitsluitend goede "grondstoffen " is echt minimaal een jaar.
Vanuit historische documenten blijkt dat voorjaars honing als basis gebruikt werd voor nieuwjaars drank.
Deze werden rond de feestdagen dan geschonken bij de nieuwjaars wensen.
De Coevordense opstanden van medio 1700 zijn hierom nog bekend.
-
Het was een recept uit een boekje van Rob van gelder ,en het heet stap voor stap wijn maken.
En zo heb ik afgelopen zaterdag nog een poging gewaagt met een recept hier vandaan en dat moet kersenmede worden en die staat ook te borrelen.
Ik zal een foto met mijn camera maken en hem dan hier plaatsen.
Groet Peter.