De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Agravain June 21, 2015, 11:06:12 AM
-
Omdat het idee van aardbeien mede mij wel aansprak en het er nu de tijd van het jaar voor is, zal ik ook maar eens een poging wagen.
Gisteren heb ik aardbeien kunnen plukken voor weinig. Een deel van de oogst heb ik meteen voorbereid.
Ingredienten:
- 4,1 kg aardbeien (met aanhangend water van het wassen).
- 7 gram Bioferm ROUGE
- 3 gram pecto enzymen
- 6 gram gistvoeding
- 0.5 kg honing + 1,0 kg = 1.5 kg totaal
- 0.5 liter water + 1.0 liter = 1.5 liter totaal
2015-06-20:
Was de aardbeien. Breng ze aan de kook met een beetje water. Laat afkoelen en voeg de pecto enzymen toe. Roer af en toe door.
2015-06-21:
Los de gistvoeding op in 20 ml water en voeg deze toe aan de most. Los ook de gist op in 80 ml handwarm water en voeg dit ook toe aan de most. De most zit nog steeds in (de afgedekte) pan.
Update 19:20: Nu net de most in de fles gegoten. De gisting is inmiddels aangeslagen, al gist het nog niet erg hard.
2015-06-24:
Omdat ik de indruk had dat de vergisting wat langzamer ging heb ik vandaag 500 gram honing in 500 ml water toegevoegd. Dit mengsel heb ik in een nieuwe fles gedaan, en het gistende aardbeiensap er bij geheveld.
2015-07-07:
Deze keer 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. De fles is nu vol.
2015-07-10:
Overgeheveld omdat mijn waterslot was volgelopen.
2015-08-05:
Overgeheveld, gisting leek gestopt. 500 gram honing en 500 ml water in een schone fles, het gistende aardbeiensap er bij geheveld.
-
Vandaag 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd en overgeheveld.
-
Waarom zit het dopje op je waterslot op de foto?
Belemmert dat niet het ontsnappen van het gas?
Groet Alchemist
-
Het dopje hoort bij het waterslot. Dit voorkomt dat er troep in het water valt (of kruipt).
Aan de binnenkant van het dopje zitten wat verdikkingen, zodat er voldoende ruimte is voor het gas om te ontsnappen.
-
Maar eh, hoe smaakt ie ondertussen? :)
-
Het is een beetje versloft. Moet eigenlijk gaan hevelen naar een andere fles om het bezinksel er uit te krijgen. Maar weinig tijd en zo veel te doen. Misschien dat ik van het weekend een poging waag. Na het hevelen proef ik ook altijd even.
Ook moet ik nog een manier zien te vinden om de aardbeiendrab van de vloeistof te scheiden, anders gaat er wel erg veel verloren, ongeveer een halve fles.
-
Nou eindelijk tijd gehad om de zaak te bottelen. Helaas heb ik er maar 3x 0.75cl er uit gehaald ivm het vele bezinksel van de aardbeien.
Les voor de volgende keer: het aardbeiensap eerst zeven voordat ik begin met de gist en de honing.
Maar de smaak is goed, redelijk zacht van smaak. Komt waarschijnlijk omdat deze al zolang op de fles staat. Wat het alcoholpercentage is weet ik niet, maar hij komt goed aan. >:D.
Binnenkort maar eens aan een nieuwe lading beginnen.