De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Jules May 23, 2014, 03:41:27 PM

: 1e brouwsel
: Jules May 23, 2014, 03:41:27 PM
Mijn eerste Mede staat in de fles, hier het recept:

2,1 kg honing, aangevuld tot 5 liter.
Vanille stokje
1/2 sinaasappel in stukken gesneden.
een stuk of 30 rozijntjes
Gistvoeding
Gist is Arsegan mede gist

Gisteravond alles ontsmet, water gekookt en de honing opgelost. Ik heb er voor gekozen de honing niet te koken. De gist gehydrateerd en bijgevoegd zodra de most op kamertemperatuur was. Niet lang daarna kwam de gisting al goed op gang en vandaag gaat ie flink te keer. Ik heb de vergelijking horen maken met een lava-lamp en zo ziet het ook uit :)

Nu komt het moeilijkste: geduld........
: Re: 1e brouwsel
: mrperq May 26, 2014, 11:26:23 AM
Haha de ervaring van een eerste mede  ;D
Laat me raden, nu zit je soms minutenlang naar de opsteigende belletjes te kijken?  ;D
: Re: 1e brouwsel
: Jules May 29, 2014, 09:58:49 PM
Ik heb er zelfs een filmpje van gemaakt  :-[ :-X

Maar het gaat er vrij heftig aan toe! Hij bubbelt nog altijd als een tierelier!

Ruikt ook lekker!

Jules
: Re: 1e brouwsel
: Jules July 06, 2014, 08:34:41 PM
De mede vandaag geheveld. Het SG is nog altijd 1060 met een refractometer.

Erg hoog nog of niet?

Zo te zien gaat de gisting nog altijd verder.....
: Re: 1e brouwsel
: Bijker July 09, 2014, 02:11:05 PM
De mede vandaag geheveld. Het SG is nog altijd 1060 met een refractometer.

Met een refractometer het SG ofwel SM meten?
Vertel hoe dat gaat?
Dat doe je toch met een densometer?
Met een refractometer kan je het suikergehalte, resp. vochtgehalte meten, toch?

Vertel ;D
Kan ik er weer wat van leren 8)