De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : m.kolsters October 19, 2013, 04:22:57 PM
-
Wat denken de brouwers over taxus bes en mede.
Wie o' wie heeft dit al gemaakt ??
-
Wat gaan we maken mede of likeur.
-
Tinus,
heb je de bessen in onverdunde honing gedaan? Dat kan ik niet goed zien op de foto's.
En tja mede of likeur, dat is een persoonlijke voorkeur denk ik. De smaak van taxus bessen ken ik niet, maar gevoelsmatig zou ik zeggen: likeur.
Mijn enige ervaring met bessen loopt nu nog: mijn mede met (gedroogde) veenbessen.
-
Honing haalt het vocht uit alles wat je er in doet, van bloemen tot vruchten en fruit.
Nooit aanmaken de honing.
-
Hoe zit het met het taxine, ben je daar niet bang voor?
Voor zover ik heb gevonden is alleen het vruchtvlees van de taxus bes gifvrij.
De zaden, bladen, takken en wortels bevatten verder allemaal taxine.
-
Als je goed hebt geschreven is de bes niet giftig.
En dat is zo het vruchtvlees is heerlijk en de pit spuug je uit, niet stuk bijten.
-
Hier de pot met gelei, nu naar de likeur.
-
laat me weten hoe het smaakt ik heb altijd al taxus bessen willen gebruiken in mn mede
maar ook nu weer
geen leeg vat waneer de taxus bessen rijp zijn
en inderdaad de bes is niet giftig alle andere delen van de plant wel
-
Hoe heb je die gelei gemaakt Tinus? De zaak met geleisuiker laten koken?
Hoeveel taxusbessen heb je nodig om de hoeveelheid te maken die op de foto staat, en hoeveel mede / likeur kun je daarmee maken?
Ik weet het, veel vragen maar ik ben echt nieuwsgierig naar jou werkwijze.
-
Je doet de bessen in honing en je plet de bes en je hebt gelei. ( Na 10 minuten )
Dan na een paar weken giet je er 60 % alc. op en dan maar wachten. ( 5 liter alc. )
Denk dat het een likeur word van 35 % en zoet.
Ik heb denk ik 250 gr. bessen in twee liter pot met honing gedaan. ( 2 kg honing.)
-
ik heb nu een leeg vaatje en de taxus bessen Zijn er nog dus ik ga er mede van maken hoeveel denken julie dat ik nodig heb voor ongeveer 3 liter mede
-
Heb nu ook de taxus likeur geproefd en deze is wel heel apart van smaak.
Heb maar 3 liter, jammer he.
-
ho stop niet alles opdrinken, ik kom binnenkort langs hoor!
groet,
Jacco
-
Dag Japie hoe was het uitstapje naar Brabant.
En is de mede heerlijk genoeg om na te maken.
Toch nog kunnen proeven van taxus likeur en je leeft nog hoop ik .
-
Eenmaal thuis gekomen de flessen opengerukt en proeven met m'n meissie.
Heerlijk....de zwaardere dranken laten we nog even voor wat ze zijn ;-)
Was een mooi avontuur!!
Wordt vervolgd!!
-
En wanneer kom je de rest proeven maar dan wel een nacht hier over blijven.
Heb je de andere drankjes al geproefd, en zijn ze lekker Japie
-
Binnenkort heb ik een en ander van Bijenhof nodig, misschien kan het via jou gaan?
Kom ik het bij jou ophalen, gelijk een goede reden extra!!
Die kersenmede is echt top, jammer dat de fles al leeg is ))J