De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : m.kolsters October 19, 2013, 04:22:57 PM

: Taxus bes en mede.
: m.kolsters October 19, 2013, 04:22:57 PM
Wat denken de brouwers over taxus bes en mede.
Wie o' wie heeft dit al gemaakt ??
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters October 23, 2013, 06:25:42 PM
Wat gaan we maken mede of likeur.
: Re: Taxus bes en mede.
: Agravain October 24, 2013, 01:10:00 PM
Tinus,

heb je de bessen in onverdunde honing gedaan? Dat kan ik niet goed zien op de foto's.

En tja mede of likeur, dat is een persoonlijke voorkeur denk ik. De smaak van taxus bessen ken ik niet, maar gevoelsmatig zou ik zeggen: likeur.
Mijn enige ervaring met bessen loopt nu nog: mijn mede met (gedroogde) veenbessen.
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters October 24, 2013, 08:44:46 PM
Honing haalt het vocht uit alles wat je er in doet, van bloemen tot vruchten en fruit.
Nooit aanmaken de honing.
: Re: Taxus bes en mede.
: Agravain October 25, 2013, 12:41:31 PM
Hoe zit het met het taxine, ben je daar niet bang voor?
Voor zover ik heb gevonden is alleen het vruchtvlees van de taxus bes gifvrij.
De zaden, bladen, takken en wortels bevatten verder allemaal taxine.
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters October 26, 2013, 11:44:11 AM
Als je goed hebt geschreven is de bes niet giftig.
En dat is zo het vruchtvlees is heerlijk en de pit spuug je uit, niet stuk bijten.
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters November 06, 2013, 07:42:05 PM
Hier de pot met gelei, nu naar de likeur.

: Re: Taxus bes en mede.
: bart martinszoon November 07, 2013, 03:39:59 PM
laat me weten hoe het smaakt ik heb altijd al taxus bessen willen gebruiken in mn mede
maar ook nu weer
geen leeg vat waneer de taxus bessen rijp zijn

en inderdaad de bes is niet giftig alle andere delen van de plant wel
: Re: Taxus bes en mede.
: Agravain November 16, 2013, 08:46:04 AM
Hoe heb je die gelei gemaakt Tinus? De zaak met geleisuiker laten koken?
Hoeveel taxusbessen heb je nodig om de hoeveelheid te maken die op de foto staat, en hoeveel mede / likeur kun je daarmee maken?
Ik weet het, veel vragen maar ik ben echt nieuwsgierig naar jou werkwijze.
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters November 16, 2013, 12:41:45 PM
Je doet de bessen in honing en je plet de bes en je hebt gelei. ( Na 10 minuten )
Dan na een paar weken giet je er 60 % alc. op en dan maar wachten. ( 5 liter alc. )
Denk dat het een likeur word van 35 % en zoet.
Ik heb denk ik 250 gr. bessen in twee liter pot met honing gedaan. ( 2 kg honing.)
: Re: Taxus bes en mede.
: bart martinszoon November 21, 2013, 09:44:54 PM
ik heb nu een leeg vaatje en de taxus bessen Zijn er nog dus ik ga er mede van maken hoeveel denken julie dat ik nodig heb voor ongeveer 3 liter mede
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters January 12, 2014, 03:16:57 PM
Heb nu ook de taxus likeur geproefd en deze is wel heel apart van smaak.
 Heb maar 3 liter, jammer he.
: Re: Taxus bes en mede.
: Japie Bee January 21, 2014, 10:17:32 AM
ho stop niet alles opdrinken, ik kom binnenkort langs hoor!
groet,
Jacco
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters January 30, 2014, 11:42:31 AM
Dag Japie hoe was het uitstapje naar Brabant.
En is de mede heerlijk genoeg om na te maken.
Toch nog kunnen proeven van taxus likeur en je leeft nog hoop ik .
: Re: Taxus bes en mede.
: Japie Bee January 30, 2014, 12:13:36 PM
Eenmaal thuis gekomen de flessen opengerukt en proeven met m'n meissie.
Heerlijk....de zwaardere dranken laten we nog even voor wat ze zijn ;-)
Was een mooi avontuur!!
Wordt vervolgd!!
: Re: Taxus bes en mede.
: m.kolsters February 13, 2014, 01:34:43 PM
En wanneer kom je de rest proeven maar dan wel een nacht hier over blijven.
Heb je de andere drankjes al geproefd, en zijn ze lekker Japie
: Re: Taxus bes en mede.
: Japie Bee February 13, 2014, 01:54:55 PM
Binnenkort heb ik een en ander van Bijenhof nodig, misschien kan het via jou gaan?
Kom ik het bij jou ophalen, gelijk een goede reden extra!!
Die kersenmede is echt top, jammer dat de fles al leeg is  ))J