De Baldadige Bijenkorf
Mede => Proost! => : De Baldadige Bij August 25, 2010, 03:20:40 AM
-
Je kent het wel, dan ben je een kater, heb je een kater en dan hebben ze t ook nog door! Gelukkig zijn er dan soms fietspompen om je achter te verstoppen.
(http://img713.imageshack.us/img713/6264/dsc00671j.jpg)
-
Een fietspomp...dat scheelt, maar om nou een kater op te blazen.... Heeft één van jullie trouwens wel eens een kater overgehouden aan mede? ik niet. Dat krijg ik alleen als er mede op staat en het stiekum een wijn is. Hoewel ik wel een vriendin en een kind aan mede heb overgehouden :P
-
ik vrees dat ik morgen een kater heb van Bier misschien....
beetje een plebs kater dan.... maar de omstandigheden waren er naar :)
hopelijk kan ik morgen die fietspomp weer vinden om me achter te verstoppen, en hou ik er geen vriendin en kind aan over :)
-
Heeft één van jullie trouwens wel eens een kater overgehouden aan mede?
Katers hebben het over het algemeen heel zwaar met mij. Maar toch heb ik een keertje een kater overgehouden aan mede. Toen had ik in gezelschap een fles geleegd die ik bij een poolse re-enacter kocht. De smaak had me al moeten waarschuwen. Smaakte meer naar zelfgestookte wodka met wat medesmaak dan naar mede.
-
een kater van mede, hm nou het was een kater van de combinatie van een fles zelfgemaakte mede, een fles zelfgemaakte rose, en wat beurse wijntjes en biertjes die ze op festivals achter de bar verkopen....
was wel een flinke kater ja....
-
Die neiging hebben veel poolse medes.
In tegenstelling tot het poolse bier zijn poolse medes echt crappy. Die wodka neiging komt doordat ze er in polen vaak alcohol aan toevoegen, in plaats van het voldoende te laten gisten.
Ik krijg altijd een kater van Ambrosia-Mede.Maar ja, dat is ook niet echt mede
-
Ambrosia-Mede.Maar ja, dat is ook niet echt mede
Leg uit?
-
Mede heeft als hoofdsmaak een honingsmaak. Dit krijg je als minimaal 40% van de mede uit honing bestaat. Maar als er sterke andere smaken aan zitten dan valt de smaak van de honing weg en dan valt het ook niet meer onder mede. Ik vind ambrosia smaken alsof er maar 1% honing in zit.
-
Is wat in Nederland veelal als ambrosia verkocht wordt niet meestal wijn waaraan later honing is toegevoegd?
-
De witte en rode honingwijn van hun volgens mij wel. Bij hun Mede weet ik niet wanneer ze dat kleine beetje honing toevoegen
-
Ik heb wel eens een kater overgehouden aan het drinken van mede, ja. Als je mede best wel goed gelukt is, 15% alcohol bevat (zo ongeveer) en verrukkelijk smaakt en je er dus -omdat je zo lekker bezig bent- 3 liter van wegzet, dan moet je niet heel gek staan te kijken dat je de volgende dag hoofdpijn hebt :P
-
Die hoofdpijn wijdt ik dan aan het slaapgebrek dat ik dan standaard ook heb op gelopen. 8)
-
Poeh, katers van Mede... heb er wonderlijke herinneringen aan. 'n paar jaar geleden, weekend voor kerst, zware sneeuw buiten, open haard binnen, en met een grote groep vrienden zuipen. De rest, op een na, had geen zin in mede (of mocht van mij geen mede, ik weet het niet meer...), dus waren we met z'n tweeën drinkhoorns vol mede aan het adten. De volgende ochtend was de kater echt Hels...
Ik deed toen nog wel veel sulfiet in m'n mede (nu nouwelijks meer). Ook het halve kratje bier dat die middag al soldaat was gegaan zou bij hebben kunnen dragen!
Staat er in de Havamal niks over katers van mede? :D
-
waarom zou je sulfiet in je mede doen? ik maak er alleen flessen mee schoon, waarna ik ze heel zorgvuldig uitspoel, en ik heb idd nooit koppijn van mijn mede. Val wel eens van mijn fiets af, maar koppijn... nee :P
-
Dunno, om het proces te remmen? minder kans op wilde gisten en rare dingen. Gebruik ook haast geen sulfiet meer anders dan schoonmaken, maar in sommige recepten ben ik het wel tegengekomen...
Vragen dus, om hoofdpijnwijn! :D
-
het proces stopt uiteindelijk vanzelf wel 8) dan maar iets meer alcohol in de mede, en wat langer wachten. Maar ik ga geen koppijnwijn maken, die haal ik wel in de supermarkt :P
-
Word de mede dan niet te droog? of doe je er zoveel honing bij dat het nog wel zoet blijft.
-
het proces stopt uiteindelijk vanzelf wel 8) dan maar iets meer alcohol in de mede, en wat langer wachten. Maar ik ga geen koppijnwijn maken, die haal ik wel in de supermarkt :P
Da's ook waar, tegenwoordig plan ik ook van te voren hoe sterk en hoe zoet ik 'm wil hebben (nog een reden om een SG-meter te kopen!) en laat de gist mooi z'n ding doen :D
...en de kater komt mooi niet meer later!
-
ik hanteer ongeveer de volgende regel (uit ervaring): in een 5 literfles, 2 kilo honing, verder water en wat citroensap en smaakmakers als kruiden enzo. En dat werkt tot nu toe wel.
-
ik hanteer ongeveer de volgende regel (uit ervaring): in een 5 literfles, 2 kilo honing, verder water en wat citroensap en smaakmakers als kruiden enzo. En dat werkt tot nu toe wel.
Ok dat is dan wel redelijk zoete mag ik aannemen? welke soort gist gebruik je erBij? Ik heb nu verschillende soorten van 15% van 12% en 13% En heb nog een cider gist van 8% maar nog niet gebruikt. Kun je er ook vanuit gaan dat de gist dus ook daadwerkelijk stopt bij de aangegeven percentage alcohol? Oh nog 1 vraag is 1 kilo honing gelijk aan 1 kilo suiker? Voor de hydrometer. Ik heb nog niet de moeite genomen om het even te testen.
-
hm... es even proeven....
))J
ja deze is wel zoet ja, erg zoet deze die ik nu drink trouwens, maar wel ook erg lekker. (en sterk, dus een duivels combi) Maar ze zijn niet allemaal even zoet, sommige heb ik iets minder honing ingedaan en bij tussentijds proeven beoordeeld dat het wel goed was zo.
Wat een luxe is dat toch he? een kelder vol lekkere smaakjes mede.....
8)
-
:D
Maar nu weet ik nog steeds niet welke soort gist je gebruikt? Ik neem aan rond de 12%?
Trouwens zou het niet leuk zijn om een forum sectie in te delen waar members hun opslag kunnen tonen? Dus de fermenterende flessen en de rijpende flessen/vaten. Ik heb nog niet zo'n heel imposante opstelling, maar begint al aardig, en ben wel benieuwd naar de "kelders vol" ^-^
-
Ik weet het zelf ook niet, op het zakje staat tot maximaal 16%
dus hoeveel alcohol ik nu precies heb uiteindelijk....
genoeg in ieder geval, maar wel meer dan 12 % denk ik.
en die kelders kunnen gewoon bij de foto's gepost worden :)
-
Hee baldadige bij, is het een idee om image tags uit te zetten de posters te verplichten hun foto's te uploaden als attachments? Dan schroeven we de limieten allemaal wat omhoog, als er ergens geen gebrek aan is hier is het in ieder geval opslagruimte.
Straks krijg je namelijk overal vraagtekentjes als de plaatjes van andere sites en gratis image services gaan verdwijnen...
En gezien de educatieve, esthetische en ambiance waarde van alle beelden hier vind ik dat nu al een slecht gevoel geven :P
-
hey big daddy bee.... leef je uit.... maar snapt iedereen het dan nog wel, of moeten we er dan een computercursus BIJ gaan geven?
-
En mocht je dan toch een kater hebben :-[ ))J ))J :
Waarschijnlijk van een slechte mede of andere dronk dan helpt honing:
Neem toast met honing en drink water voor het naar bed gaan.
Fructose helpt bij de afbraak van aceetaldehyde, een stof die aangemaakt wordt door het eigen lichaam wanneer het alcohol afbreekt.
Maar hoeveel honing zal afhangen van de hoeveelheid geconsumeerde alcohol ;D