De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Agravain August 22, 2012, 08:30:00 PM
-
Nou mijn eerste batch van 5 liter is ingezet.
4 liter water
2 citroenen
1,5 kilo honing
1 theelepel gist
1 theelepel gistvoeding
1 kop sterke thee.
gist type: BIOFERM ROUGE
Hiermee volg ik het recept van een van de eerste batches van Bulls.
Het SG is 1090 (niet helemaal accuraat want het is geen twintig graden).
Ben benieuwd wat het gaat worden.
-
Na een wat moeilijke start (geen explosieve vergisting zoals sommigen meemaken), blubt het zaakje nu met een mooie 31 bellen / minuut.
-
Ik weet het: mede vergt geduld. Dat zal ik vast wel leren na een paar batches. Wat ik me nu afvraag, nu mijn eerste brouwsel 3 weken onderweg is: hoe zat het bij jullie. Konden jullie het geduld op brengen om je eerste mede 12 maanden te laten staan? Of was die al op geproefd voor het bottelen?
-
Nou ik weet niet hoe veel geduld jij hebt maar mijn brouwsel staat net 3 weken en de eerste drie slokken zijn al verdwenen ;D
-
Konden jullie het geduld op brengen om je eerste mede 12 maanden te laten staan?
Ligt eraan, hoe je de mede maakt, sommige recepten gisten snel, worden niet troebel en hoeven niet lang te bezinken, en dan... klaar! :) Weinig verdere redenen om hem 12 maanden te laten staan... ))J
1 van de eerste keren dat ik mede maakte was zo, 25 liter gebotteld na 3 maanden, ka-ching 8) Het was alleen veel sneller op dan dat de volgende fles weer klaar was :(
-
Ik denk dat deze batch tegen zijn einde loopt. Hij begint al goed uit te zakken, bubbelt niet zo heel veel meer als de fles gewoon staat. Nu zwenk ik de fles enkele keren per dag om het bezinksel weer te mengen. Het waterslot begint dan nog wel flink te borrelen.
1 van de eerste keren dat ik mede maakte was zo, 25 liter gebotteld na 3 maanden, ka-ching 8) Het was alleen veel sneller op dan dat de volgende fles weer klaar was :(
Helaas heb ik maar 4,5 tot 5 liter, is de zaak flink troebel en blubt nog stevig als de fles wordt geschud :(. Dus ik moet nog geduld hebben. Ook heb ik nog niet geproefd. Als het waterslot er af gaat voor het overhevelen dan ga ik proeven )J (en misschien wel ))J) en de SM meten. Ik denk echter dat deze de 3 maanden niet gaat halen. ;D.
-
Gisterenavond de mede overgeheveld naar een schone lege fles. Meteen een meet/proef sessie gehouden:
SM is iets onder de 1000 (998).
De alcohol is duidelijk te proeven, verder is de zaak redelijk zuur, wat ik al verwacht had omdat ik waarschijnlijk te veel citroensap gebruikt heb. Ook is er nog een duidelijke gistsmaak aanwezig.
Vanavond maar eens proberen of ik er nog een potje honing bij kan krijgen om het wat aan te zoeten. De overgehevelde mede gist ook nog steeds zag ik vanochtend. Ik heb de volgende methode hiervoor in gedachten:
1 pot honing (500g) opwarmen, dit oplossen in 500 ml handwarm water en bij de batch gieten.
Of is er een betere methode om de honing netjes in de gistingsfles te krijgen?
-
Als je honing niet op warmt dan gaat de mede gisten en moet je een paar jaar wachten.
Als je de honing kookt 15 min. dan kan je als hij is afgekoeld er bij voegen.
Kook een paar poten honing een half uur en doe deze in een fles, dan kan je telkens bij voegen als het te droog is.
-
Gisterenavond 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. Nu is de fles mooi vol en kan hij gaan rusten.
-
Ik zit zelf in hetzelfde stadium, als ik vanavond thuis ben zal ik eens gaan proeven.
Ik heb mijn batch ook aangezoet met 500gr honing en iets water.
Hij was mij ook te zuur maar wel genoeg alcohol.
Hij heeft even weer geprutteld maar ondertussen staat hij weer stil, nu laat ik hem zo maar rusten denk ik.
Er ligt alwweer iets van gist onder op de bodem maar niet meer zo veel als de eerste gisting.
Nu alleen het klaren nog zijn hier nog speciale manieren voor om dit sneller te laten verlopen
mvg
habraxis
-
Het is weer flink aan het gisten geslagen. Nu maar hopen dat er ook nog wat honing overblijft, om het zuur wat te compenseren. De fles zit nu vol dus er kan geen nieuwe pot honing meer bij.
Ik heb de hoop opgegeven dat ik binnenkort al wat kan drinken, geduldig afwachten maar.
-
Of je vult er nu al een paar glazen mee om te 'proeven'. Heb je iig weer ruimte om honing bij te doen. ))J
-
Of je vult er nu al een paar glazen mee om te 'proeven'. Heb je iig weer ruimte om honing bij te doen. ))J
Ja, ja geen enkele reden om je blind te staren op en volle fles ::)
-
Nou, hierbij dan een foto van de eerste (en waarschijnlijk enige) volle fles van het eerste brouwsel. De rest is al op gegaan aan diverse proef sessies.
Misschien dat ik nog net een tweede fles van 0.75 liter uit de gistingsfles kan halen.
-
Hoera! :D
1 fles is beter dan geen fles :≈
-
Heel mooi!
Hoe lang heeft dit in totaal gestaan?
-
De mede is 22 augustus 2012 ingezet. Zit dus op 4 maanden en 2 weken. Waarschijnlijk ga ik vanavond de gistingsfles leeg maken (nog een 0.75 fles bottelen en het restant ))J). Als het meezit zet ik van het weekend een nieuwe batch in. Ik denk dat het een gewone mede wordt.
-
Zo, ik heb me een beetje vergist in de hoeveelheid die nog in de 5 liter fles zat: ik heb er nog twee 0.75 liter beugels uit kunnen halen. ;D Wat overschoot heb ik in een glas gegoten en daar ben ik nu van aan het genieten. )J
-
Een volle fles is beter dan een lege fles.
en
Een leeg vat en lege flessen is nog erger.
Lege fles hoort er bij, maar geef mij maar vol. )J