De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : habraxis August 22, 2012, 07:47:48 PM
-
Goededag
Ik ben afgelopen maandag avond heerlijk bezig geweest (nou ja lekker klungelen) met het maken van mijn eerste most.
Dit resulteerde in 10 liter honingwater die ik met een gist starter van verdunde appelsap- gist- voeding heb opgestart.
Nu is mijn vraag (misschien wel een domme maar ja) hoe snel en hoe hevig zou dit moeten zijn, de gist zag ik direct in de starter beginnen te werken en ook na het toevoegen na 1 uur is de most volgens mij goed bezig.
Hij blupt ongeveer 1 keer in de 3 seconden word dit nog heviger of blijft dit zo?
-
Ik heb geen idee, wij doen de eerste gisting (de eerste twee weken) altijd in een emmer met een doek er overheen, omdat het dan zo hard gaat.
-
Ik heb geen idee, wij doen de eerste gisting (de eerste twee weken) altijd in een emmer met een doek er overheen, omdat het dan zo hard gaat.
Ja die verhalen had ik ook gehoord dus ik al 4 dagen om de zoveel tijd ff bij mijn brouwsel kijken of ie niet ontploft ^-^
maar misschien ben ik gewoon te ongeduldig
-
Haha, ongeduld is een slechte eigenschap voor medebrouwers. ;)
-
Gisteren nog even 1 sinaasappel en wat rozijnen toegevoegd, dit bevorderde wel het gistingsproces.
Hij blubt nu twee per sec ongeveer, ik kan alleen nog niet zeggen dat er al iets van gisting op de bodem ligt, dun laagje.
Hij gaat al wel aangenaam ruiken, de eerst overheersende honing geur is overgegaan in een wat wijn achtige sinaas honing geur, best lekker eigenlijk.
Kan niet wachten om ff te proeven.
(http://i46.tinypic.com/rbiff6.jpg)
-
Zoals jullie kunnen zien heb ik nog iets van ruimte in de fles, denken jullie dat ik dit kan aanvullen met water of moet ik wachten tot na de eerste overheveling
-
Aanvullen net na de heftigste gisting zou ik zeggen. Hoe minder lucht in de fles, hoe minder zuurstof... Hoe minder zuurstof, hoe beter.
Maar goed, dit is commentaar van een redelijke newbee.
-
Eerst nog even rust, dit is handig als je hem nog wat wilt schudden. Later eventueel aanvullen met water..?
-
Als het goed is zit er bijna geen zuurstof boven je brouwsel zolang je het waterslot er maar op laat zitten.
Eerst wordt er zuurstof verbruikt door de vermenigvuldiging van het gist. Met een waterslot er op kan er geen nieuwe zuurstof meer bij. Door zuurstof gebrek gaat het gist alcohol maken en maakt het als bijproduct ook koolzuurgas. Dit veroorzaakt overdruk en laat je waterslot bubbelen. Hiermee wordt er nog aanwezige zuurstof mee naar buiten gedrukt.
-
aangezien ik mijn fles heb aangevult en dit te veel bleek te zijn heb ik er iets uit gehaald, tja waarom ook niet proeven.
Tering lijkt wel 1 of ander sinaasappel zure vodka likeur ipv wijn...
agh dronken word je er wel van
-
Dronken vast wel. Maar het is super vet om een fantastische mede te maken. De smaak gaat nog veel veranderen als je er tijd over laat gaan. Misschien kun je nog wat experimenteren met meer honing?
Uiteindelijk is het belangrijkst hoe je de mede maakt. Je recept en uiteraard de 'toevalligheden' zoals het maken, koken, mengen, gieten, etc. van het brouwsel. (als je het natuurlijk allemaal met de hand en op gevoel doet zoals ik, haha).
-
Ik ben er toch wel iedere dag mee bezig en er is geen 1 dag bij dat het het zelfde ruikt of eruit ziet
De smaak die ik heb geproeft mag eigenlijk geen naam hebben omdet dit op alle velden de verkeerde tydstip had.
Daar komt ook nog eens bij dat de enige vergelijking die ik heb een hele zoete en milde ambrosio is.
Ik wil mijn mede puur en sterk van alc hebben iets zurig maar met een nasmaak van honing
misschien vraag ik te veel.
-
Hoi hier weer ff een update
Ik heb vandaag een gist emmer gekocht en ik zal je meteen mijn plan vertellen.
Ik kan langzaam gaan zien dat de gisting trager word en over twee weken is het tijd om overtehevelen.
Nu wil ik het zo gaan doen :
gist emmer schoonmaken en de mede tijdelijke in de emmer overhevelen.
De originele gistfles schoonmaken en weer met sulfiet reinigen daarna de mede uit de emmer weer terug in de gistfles.
Nu kan ik na schoonmaken van de emmer weer verder gaan met rode wijn maken en hier de pulp gisting in starten
(http://i46.tinypic.com/2jidnd.jpg)
-
Gaat goed komen
-
dat denk ik ook wel
-
alleen heb ik nog steeds geen aanmeldingen vvor mijn eerste proeferij
-
Hai,
Ja, als het nog aan het gisten is, zeker als je een laagje pulp boven op je mede hebt en je gebruikt een fles: laat genoeg ruimte!
Waarom?
- die lucht maakt niet zoveel uit, een tijdje gisten en er zit echt geen zuurstof meer in, het waterslot zorgt daarvoor, en alle zuurstof die om te beginnen in de fles zat wordt er snel uit gewerkt.
- hoe hoger de vloeistof in de fles, hoe kleiner het oppervlak, hoe sneller schuim of bovenop drijvende most door het waterslot naar buiten geperst kunnen worden bij heftige gisting, als dat gebeurt is het foute boel, laat dus ruimte genoeg voor de gisting. Merk op dat als je werkt met vaten met een platte deksel, dit eigenlijk nooit een probleem is.
Natuurlijk, zodra het spul gaat bezinken en de gisting ophoudt, kun je een fles voller doen, maar dan nog: wij hebben genoeg flessen staan waaruit we af en toe wat mede aftappen, die dus steeds leger worden en af en toe lucht erin krijgen tijdens het aftappen, en dat lijkt weinig tot niets uit te maken.
Als je op "safe" wilt spelen, laat dan een redelijk volle fles helemaal uitgisten totdat je tevreden bent over de smaak (let wel op dat niet door steeds de smaak te testen de fles weer te leeg wordt ;D ) en dan alles te bottelen.
-
Ok De mede staat nu zo'n 22 dagen te bluppen, nu merk ik dat hij echt in razendtempo afneemt.
Morgen geeft hij waarschijnlijk nog 1 blub in een 24 uur.
Is dit normaal? ik vind het zo snel
Of is het gewoon een teken dat ik al moet gaan overhevelen
-
Oke vandaag toch maar gaan overhevelen, ondanks ik dit toch wel erg vroeg vind, maar ik kreeg het idee dat hij gestopt was met bluppen.
Zo zag ie eruit
(http://i50.tinypic.com/2nrn539.jpg)
vervolgens creabea geweest met overhevelen, natuurlijk na het schoonmaken.
(http://i45.tinypic.com/2hx2cg1.jpg)
Ik heb een sg test gedaan maar nu viel mij op dat ie juist dieper gaat liggen dan in gewoon kraanwater?
11 streepjes om precies te zijn.
Ff proeven dan maar ........tering nou alcohol zit erwel in maar die smaak, zure witte wijn in combi met lauw duval bier.
Wie kan mij oppeppen
-
Dat klopt. Als de SM hoog is dan steekt de meter er verder bovenuit dan wanneer je een lage SM hebt. Bij mijn meter kan ik tot 0.9 meten. Wordt de SM nog lager dan gaat hij kopje onder.
Dus als je meter verder ondergaat dan in water heb je een goed alcohol percentage.
En oppeppen: bij zoeten met honing, waarschijnlijk gaat de boel weer gisten, maar dat vind je vast niet erg. En blijkbaar moet je geduld hebben. Maar daar heb ik nog geen ervaring wat dat met de smaak doet. Mijn eerste lading staat nog te gisten.
-
nou alcohol zit erwel in maar die smaak, zure witte wijn in combi met lauw duval bier.
Wie kan mij oppeppen
Haha, als alle suiker opgegist is dan heb je feitelijk gewoon een hele droge wijn. Weer honing toevoegen kan idd weer zorgen dat hij verder gist, maar soms ook niet, soms zit je al ongeveer aan max alcohol.
In principe hoef je trouwens ook niet meteen over te gaan hevelen puur wanneer de gisting stopt, zeker niet als wat extra honing erin doen hem weer verder laat gisten. Je kunt hem ook gewoon nog wat laten staan om eerst wat te bezinken.
-
In plaats van overhevelen honing toevoegen en blazen aan de slang, krijgt meer zuurstof en plupt weer verder.
-
In plaats van overhevelen honing toevoegen en blazen aan de slang, krijgt meer zuurstof en plupt weer verder.
Ah dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik zie meteen een aquariumpompje voor me in die fles mede, misschien ook een leuk kasteeltje op de bodem zetten :D
Maar alle gekheid op een stokje, op zich klinkt dit als een prima truuc, maar als je er zelf direct lucht in blaast is er wel wat risico dat je er wat bacteriën in blaast toch? (Niet dat ik zelf altijd zo hard laboratorium-hygiëne nastreef, maar toch.)
-
Alcohol en honing zijn toch bacteriedodend, proeven doen we toch ook.
En als je er een steriel gaasje tussen houd is het geen probleem.
En je mag ook je tanden nog poetsen en wat nog meer voor ideeën vul ze hier in,
-
Nou heren, nadat ik overgeheveld had zag het ernaar uit dat ie niet echt meer iets deed.
Ik heb hem aangezoet met 1 potje honing en vervolgens gewoon blazen en idd hij gaat wel verder,
heel langzaam maar hij doet het.
Er ligt nu een week later toch al weer redelijk laagje dooie gist en hij ruikt wel iets minder zuur.
-
dum tie dum tie dum ;D
still blupping
and waiting
-
Oke het is zover
De mede is uitgegist maar kan ik nu nog iets doen om het klaren te versnellen of is het gewoon weg weer wachten? :P
-
Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, ik zit in het zelfde stadium als jij. Het lijkt er namelijk op dat mijn appelmede nu is uitgegist. Voor wat betreft het klaren heb je, volgens mij, de volgende mogelijkheden:
- Wachten: je weet zeker dat er geen smaak- en geurstoffen uit de mede worden gehaald door het klaringsmiddel. Het kan wel lang duren.
- Bentoniet. (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,299.msg2458.html#top)
- Gelatine + kiezelsol, zie de brouwmaterialen websites.
- Klarvit, dit is een kant en klaar gelatine/kiezelsol klaringsmiddel. Dit zou, qua smaak-/geurstoffen verlies, beter zijn dan bentoniet.
- Melk of eiwit. Zie hiervoor ook het bentoniet (http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,299.msg2458.html#top) draadje.
Voor 40 liter wijn/mede het wit van een ei gebruiken, geklopt door 0,25l wijn met een snufje zout is voldoende om deze te klaren.
Maar probeer eerst met twee of drie DRUPPELS melk!
Bij mijn eigen brouwsels ga ik gewoon wachten. Ook stond hier ergens op de site de tip om het wat koeler weg te zetten. Zoals ik het begreep gaat het klaren dan ook sneller.
-
Kook een rijpe banaan en giet de vloeistof in de mede, je zal verrast staan.
-
Krijg je dan geen bananensmaak aan je mede?
Als er iets is wat ik vies vind, is de smaak van banaan.
-
Kook een rijpe banaan en giet de vloeistof in de mede, je zal verrast staan.
Hee dit heb ik al eens eerder gezien/gehoord ooit geloof ik.
Hoe werkt dat precies Tinus? Ik neem aan dan de banaan in water koken, zonder schil, en dan alleen het water bij de mede gieten? Hoeveel moet er dan bij?
-
Hoe groot is je fles, halve fles 10 liter halve banaan, deze goed fijn prakken en koken.
Met water half kopje en de mede is helder zonder bananen smaak.
-
Hoi Ik heb straks ongeveer 9 en halve liter aan mede.
ik wil de helft met banaan proberen en de helft zo laten staan
wat denk je dat ik nodig heb voor ongeveer 5 liter
er zit momenteel nog een zurig smaakje aan, niets ernstig maar toch,word dit met de tijd minder?
-
Nou lieve mensen
|Ik wil iedereen hartelijk danken die mij geholpen heeft.
De batch is gebottled en er is ook al weer 1 liter van op gedronken
De mede is al redelijk geklaard en zeer zeker drinkbaar
Sterker nog hij is lekker.
De zurige smaak is vedwenen en het is echt lekker genieten geblazen.
Aangezien ik nooit een alc. meting gedaan heb, merk ik nu wel dat ie nog iets sterker van percentage zou mogen zijn,
maar voor de eerste try out zeker niet ontevreden.
Dit keer heb ik puur 4 kilo honing gebruikt op 10 liter, zijn er nog mensen die extra suiker toevoegen?
mvg habrax
-
Nou dat horen we graag! Ik zou zeggen , proficiat :)) en proost ))J
Suiker voeg ik nooit toe, wel honing als ik het zoeter wil. Eerst de honing koken, dan lauw toevoegen. Later toegevoegde honing heeft een grotere invloed op de smaak.
-
Nou lieve mensen
Dit keer heb ik puur 4 kilo honing gebruikt op 10 liter, mvg habrax
Zo krijg je wel een erg zoete mede :≈
Heb je het eindresultaat ook al gemeten?
Maar gelukkig 8) Smaken verschillen ))J
Of heb je gelijk weer een nieuwe opgezet?
Maar suiker toevoegen, dat doe je toch niet, we houden het wel netjes hoor ::)
-
ik wil bij mijn volgende batch naar een hoger alc. percentage, dat is de rede dat ik extra suiker wil toevoegen.
Ik heb nog geen meting gedaan maar ik schat dat hij nu zo rond de 8 procent zit, ondanks dat hij volgens mij wel volledig uitgegist was.
Ik was begonnen met 3,2 kilo honing en heb later aangezoet omdat hij erg bitter begon te worden.
-
Maar 8% ? Dat lijkt me sterk ???
-
Helaas het is waar
Ik weet niet waar ik fout ben gegaan maar ja.
Al met al gaan de flessen toch wel op en in hoog tempo ook haha
-
Als alles goed loopt, heb ik na het weekend 4 kilo prachtige honing bij een imker vandaan uit noordwijk.
Ik wil aan de hand van foto en film uitgebreider verslag doen zodat jullie zien wat ik doe en eventueel kunnen bijsturen.
Ik ben nu ook in het bezit van sg meter dus dat ga ik ook bij houden
-
Hallo,
Enkele opmerkingen van een mede-beginner.
Als ik er van uitga dat je volledig uitgegist bent (SG rond de 1.000) zou
je met wijngist, 3,2kg honing (+-80% suiker) op 10l zou je toch rond de 12,7°
moeten zitten, als je nog bijzoet nog hoger.
4kg brengt je richting 15,5°, indien je gist dit aankan.
Wat de bitterheid betreft terwijl je mede nog aan het gisten is, probeer
de volgende keer eens een kleine hoeveelheid een nacht in de frigo te
plaatsen. (bodem van een glas is genoeg) Bij mij had ik heel veel bezinksel
en verdween een groot deel van de bitterheid. Dit doet mij vermoeden zolang
je mede bezinksel blijft produceren, dat de smaak zachter wordt.
-
Dat van die koelkast is wel een goede tip. Ga ik vanavond ook eens proberen.
-
Bedankt voor je tip
Ik denk dat dit wel klopt, ik heb namelijk 4 flessen in de schuur staan waar het nu dus ook erg koud begint te worden.
Gisteren heb ik eens even goed gekeken maar zag idd dat er nog een klein beetje bezinksel op de bodem van de fles ligt
-
Als ik er van uitga dat je volledig uitgegist bent (SG rond de 1.000)
Maar dat is niet helemaal correct :D
Uitgegist wil niet betekenen dat je op S.M. 1.000 uitkomt.
Meet je tot 1005, dan heb je een droge mede. )J
Meet je tussen 1005 en 1010 dan spreek je over een medium. ))J
En meet ja vanaf 1010 en hoger dus dan heb je een zoete mede in de fles. )J ))J
Als het maar lekker weg drinkt <^>