De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Zelf mede maken => : Avicenna June 04, 2012, 10:54:03 PM
-
Mijn 1e batch mede (2 flessen) is ongeveer een maand geleden opgestart. Gisteren had ik ze voor het eerst geproefd. Nu zit er een zurig smaakje aan. Is dit normaal en moet ik het langer laten staan of meer honing toevoegen of is er echt iets mis gegaan.
Het lijkt me sterk dat het aan de honing zelf ligt want die komt van Tinus af :))
-
Heb ik ook een keer gehad. Waarschijnlijk te weinig geschud bij de eerste gisting.
In het begin is de gist erg actief (met alcohol produceren, delen, maar ook met doodgaan) en is het handig te zorgen dat de gist goed verspreid blijft. Anders gaat het in zijn eigen afval liggen en dat verwerken, in plaats van de honing. Tenminste, dat is mijn theorie.
Ik zou aanraden het eerst nog drie maanden te laten staan, en dan nog eens te proeven. Goede kans dat het dan al veel minder zurig is.
-
Als er maar geen fruit vliegje in is beland, kan wel wat honing bijvoegen en dan over een paarweken weer proeven.
-
Nadat ik er nog wat honing bij heb gegooid begint het er aardig op te lijken.
Ik denk dat ik gewoon pech had met het allereerste recept van de meest simpele mede. Dat sprak over 2 3/4 kg honing voor 10 l mede.
-
Nou, die zurige mede is dus nog helemaal goed gekomen. De voornaamste reden was dat er aardig meer alcohol in zit dan verwacht: 18%!! :o
Ik heb dit met een vino-meter op 2 manieren gemeten: 1x gewoon puur, 1x door 1:1 te verdunnen en vervolgens ook nog "ge-ijkt" tegen wijn van 13.5% (gaf minder dan 0.5% afwijking)
Proost!!! ))J
-
vin-o meter altijd met 'n paar procent korrels zout nemen, maar klinkt wel als een stevige mede! gefeliciteerd :)
honing is van zichzelf een beetje zuur (ik meet altijd m'n must op zuurtegraad, komt meestal tussen de pH 4-5 uit), en als alle suikers zijn vergist zit er geen suiker meer in om het zuur te compenseren, dus dan proef je het. Moet je maar voor de grap de pH van cola meten: door alle suiker proef je niet dat het zo zuur is
-
door alle suiker proef je niet dat het zo zuur is
Laatst had ik een hele zoete bessen mede, maar na een paar glaasjes verging mijn maag van het zuur :D inderdaad door die enorme hoeveelheid suiker is het zuur goed gemaskerd!
-
Het zuur, maar ook andere smaken, dat vind ik zo briljant aan mede: je neemt een mooie, lokale honing, laat het vergisten en er komen opeens allerlei smaken uit de omgeving van de bijenkorf die je daarvoor niet in de mede had geproefd omdat het zo zoet was!
Anderhalf jaar geleden bijv. mede gemaakt van honing uit de Botanische Tuinen van de TU Delft: wat een wonderlijke drank is dat! Er zaten allerlei exotische smaakjes aan, met zelfs een lichte, merkwaardige olijfsmaak. Erg bijzonder. Binnenkort maar weer een fles van open trekken :D
-
Gisteren was het dan zo ver: Na 5 jaar rijpen maar eens op de fles gedaan. 1 batch kersenmede (in den beginne gered door Tinus) en 1 batch mede gemaakt van kastanjehoning.
Pas geleden met een paar vrienden "geproefd" in die waren wild enthousiast!!!
Proost! ))J
-
Nou jij hebt veel geduld zeg. Bij mij is het na 5 jaar al lang op.
-
Waar haal jij die flessen als ik vragen mag ?
groet Peter.
-
De voorste flessen zijn van Brouwland (https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/flessen-en-vaten/flessen-en-sierflessen/beugelflessen-en-beugels/d/beugelfles-75-cl-wit-zndr-beugel)
De achterste komen van de Ikea (http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30213552/)