De Baldadige Bijenkorf
Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Maarten May 14, 2011, 09:20:27 PM
-
Voor de liefhebber... heb mede gemaakt 10 L en naast wat simpele vruchtensap vanille uitgeschraapt en erbij geschraapt. Staat nu een week, kijken waar dat heen gaat ))J
-
Hoeveel vanille heb jij gebruikt? Zelf heb ik voor een mede twee stokjes leeggeschraapt, maar echt een kenmerkende vanillesmaak kan ik er nog niet aan ontdekken. Maar misschien komt dat omdat er een aantal andere sterk smakende kruiden bij zaten.
-
Ik ken heel wat mensen die last hebben met vanillesmaak in hun mede te krijgen. Vaak lukt dit niet of nauwelijks. De meest beproefde methode is een extract te maken door vanillebonen te laten trekken in vodka (= smaakloos) gedurende een hele tijd en dit nadien toe te voegen aan je mede. Als je wilt, zoek ik wel wat info hierover op.
-
Hm ... dan zou vanille-aroma zoals je dat bij de taarten-bak-afdeling in de supermarkt vind dus ook moeten werken. Ik ga denk ik eens een keertje proberen die achteraf toe te voegen. Maar zelf je vanille-aroma maken met wodka is ook leuk om te doen. Denk dat ik dat ook nog wel eens ga doen.
Bedankt voor de goede raad in ieder geval.
-
Dat vanille-aroma is wel synthetisch... Ik zou het er niet bijdoen eigenlijk. Zelf een aftreksel maken is supersimpel & natuurlijk.
-
Daar heb je wel een punt. Wodka heb ik nog wel genoeg staan trouwens en opdrinken doe ik het toch niet. Heb ik er toch nog een nobel doel voor. :-)
-
Inderdaad ^-^
-
3 stokjes gebruikt voor 10L.
heb eens een fles vanillemede gekocht die echt zeeeeeeer goed smaakte. Maar daar zat een stokje vanille gewoon in de fles ;). Dat is misschien ook een goede tip
-
Zo'n stokje in de fles zou kunnen werken inderdaad. En het staat nog leuk ook, je ziet meteen wat er in de fles zit. En het ziet er vast een stuk lekkerder uit dan een in je fles mede drijvende vieze dikke vlieg, iets wat ik ook wel eens in (andermans) nog niet ontkurkde fles mede ben tegengekomen.
-
Zo'n stokje in de fles zou kunnen werken inderdaad. En het staat nog leuk ook, je ziet meteen wat er in de fles zit. En het ziet er vast een stuk lekkerder uit dan een in je fles mede drijvende vieze dikke vlieg, iets wat ik ook wel eens in (andermans) nog niet ontkurkde fles mede ben tegengekomen.
Haha ik maak wel eens grapjes met mijn broer over bromvliegen bouillon, daar moest ik nu ook gelijk aan denken
-
3 stokjes gebruikt voor 10L.
heb eens een fles vanillemede gekocht die echt zeeeeeeer goed smaakte. Maar daar zat een stokje vanille gewoon in de fles ;). Dat is misschien ook een goede tip
JA!
Toevallig gisteravond 'n fles geproefd waar ik een half jaar geleden een hele stok in had gedaan, en 't was echt geweldig.
Overigens ook met andere kruiden geprobeerd, maar dat was in de meeste gevallen geen succes (Behalve bij pepermunt en de Jalapeno... mede met een bite!)
Misschien kun je bij het bottelen alsnog zo'n vanillestokje in doen. Open ritsen is trouwens niet nodig, de smaak komt er vanzelf wel uit.
-
Ik had eerst een flesje Vanilla essence gekocht, maar toen ik las dat het syntetisch is ga ik het niet gebruiken.
Na wat meer zoeken heb ik Vanilla Extract gevonden:
(http://www.deleukstetaartenshop.nl/images/604-2270_m.jpg)
Deze heb ik ook gekocht, maar hoeveel moet je er eigenlijk van gebruiken? Ik denk dat ik het eerst moet testen met gewoon een liter water en dan zo de verhouding ontdekken want puur is het echt te sterk.
En wanneer kun je het beste het er door doen? Bij de most gelijk of liever na de eerste keer hevelen.
deze Vanilla Extract heeft trouwens ook wat alcohol aan boord, waarschijnlijk word het ook gewoon met vodka gemaakt. Heeft dat eigenlijk geen invloed op de gisting?
-
Vast wel. Waarom niet gewoon 'n stokje vanille of twee meekoken of mee laten gisten?