De Baldadige Bijenkorf

Onze leden maken mede (en bier!) => Mede (en andere brouwsels) logboek => : Isilme March 10, 2011, 11:28:38 AM

: Frambozenbraggot
: Isilme March 10, 2011, 11:28:38 AM
Gisteren een frambozenbraggot (bier met honing) gemaakt. Voor 10l:

-680g licht moutextract
-22g Cascade hop
-8g Fuggle hop
-2.25 kg honing
-1500g frambozen
-400g blauwe bessen
-Safebrew S-33 gist
-1g gistvoedingscomplex

Ongeveer 7l water aan de kook gebracht, moutextract en hop toegevoegd, 1u laten doorkoken (rolling boil). Bevrozen vruchten in plastiek fermentatievat gedaan, kokende vloeistof erover gegoten (soort van sterilisatie). Honing er na een paar minuten bij. Goed roeren en vruchten wat pletten. Gistvoeding opgelost in gekookt water en toegevoegd. Wachten, wachten, WACHTEN tot het koel was (stond om 3u 's nachts in mijn pyama te roeren in de pot en te smeken of ie nog eindelijk onder de 30 graden kon worden). Gist gerehydrateerd en toegevoegd, waterslot erop en in bed gekropen.

Staat al mooi en sterk te gisten momenteel  ^-^

Wilde eigenlijk een lambiekgist toevoegen, maar de smack-pack van Wyeast werkte toch niet zoals beloofd op de verpakking. Blijkt dat ik wel een weekje mag wachten ipv de 5 uur die er op de verpakking staat om hem te gebruiken  >:(  Achja, dan moet ik nog maar een ander recept verzinnen voor die gist.
: Re: Frambozenbraggot
: Draak March 10, 2011, 12:35:56 PM
Ben benieuwd hoe die gaat smaken. Klinkt in ieder geval goed allemaal.  :D
: Re: Frambozenbraggot
: Big Daddy Bee March 12, 2011, 01:25:15 AM
Staat al mooi en sterk te gisten momenteel  ^-^

Mijn complimenten voor je smiley-keuze bij die regel!

Maar serieus, dit klinkt geweldig (ik ben dol op frambozen) is het ook helemaal roze dan?
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme March 13, 2011, 10:30:50 AM
Haha bedankt  :)

Heb nog niet kunnen kijken, eerste gisting is in een plastieke gistingsemmer; het gaat er de eerste dagen nogal hevig aan toe... Wil geen ontplofte boel en frambozenprut van mij boeken schrapen  :o Waarschijnlijk gaat hij lekker roze zijn ja! Mijn frambozenmede was ook heel mooi roze (zoals rosé). Heb speciaal lichte gerstemout genomen om de kleur van de frambozen te proberen te accentueren. Ben erg benieuwd!
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 01, 2011, 04:09:42 PM
Gisteren gebotteld. 90 ml suiker bijgevoegd voor hergisting op fles. Laatste rest (na 2e keer decanteren) opgedronken met wat suiker. Erg lekker. Vrij bitter (heb ik graag) en daarna een honing en frambozensmaak. Voor mensen die niet graag hop lusten zou ik de hop drastisch minderen.
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 01, 2011, 04:12:39 PM
En inderdaad, het biertje ziet prachtig helroze  ^-^ Na hergisting (1 week) en een paar weken rusten (6-8 of langer, afhankelijk van mijn geduld  :P ) zal het klaarder zijn (gist niet mee uitgieten!) en hopelijk mooi fel roos met een witte schuimkraag. Hmmmm, wou dat het al zo ver was  :D
: Re: Frambozenbraggot
: De Baldadige Bij April 01, 2011, 09:32:57 PM
Wanneer is het klaar dan? dan komen we met zijn allen proeven :)
: Re: Frambozenbraggot
: Big Daddy Bee April 02, 2011, 09:52:46 PM
Hoezee! Als je een foto hebt ben ik erg benieuwd!
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 04, 2011, 01:51:18 PM
Het zal een foto worden van het frambozenbiertje in de tuin in't zonnetje, want moet nog zeker 2 maanden wachten  :-\

Maar als het zo ver is:  ))J &  ;D
: Re: Frambozenbraggot
: Arhodus April 05, 2011, 01:25:45 PM
Heb je trouwens al wat gedaan met je smack-pack van Wyeast? Oh en welke heb je precies?
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 05, 2011, 04:16:03 PM
Ik had de Lambic smackpack. Na zeven dagen was het eindelijk zover om te gebruiken. Vind het toch maar niets hoor  >:( Het kost veel meer dan korrelgist en ik vind het niet echt gebruiksvriendelijk... Ik heb met die smackpack een soort geïmproviseerd biertje gemaakt met druivensap... Niet echt een  "textbook"-recept, maar we zien wel wat het wordt  :P
: Re: Frambozenbraggot
: Draak April 05, 2011, 09:00:53 PM
Tekstboek-recepten zijn vooral leuk als je nog niet zo thuis bent in het zelf brouwen ... tegenwoordig vind ik het vooral leuk om wat aan te klooien.  ))J
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 17, 2011, 10:16:51 AM
Zozo, gisteren was ik de ongeduldigheid zelve en kon ik niet meer weerstaan aan de drang om eens te proeven  >:D Natuurlijk vééééél te vroeg én het bier heeft zelfs nog niet kunnen lageren (dwz op lagere temperatuur uitbezinken en rijpen voor 6-8 weken), maar ik dacht: ach wat...  ::)

Het resultaat?  ))J  ;D :)) ^-^ Zeer lekker!!!

Echt, eigen lof stinkt maar dit is een superlekker biertje. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat evolueren als het nog 8 weken kan rijpen (en nu ga ik proberen mij eraan te houden  ;) ). De kleur is heel erg mooi, felroze, de schuimkraag is ook wat rozig. Prachtig  :) Het enige minpuntje (maar dat wist ik al bij het bottelen) is dat er hier en daar in een flesje nog een heel klein stukje framboos zit. Maar ach wat, laat zien dat het met echte frambozen gemaakt is en niet met siroop :) (met het bottelen kwamen er soms kleine stukjes mee door mijn slang). Het biertje is ook nog helder omdat ik geen pectinase heb toegevoegd en het fruit aan de net gekookte most (wegens sterilisatie redenen) heb toegevoegd. Ik zit hier hoegenaamd niet mee, maar als je dit recept wil uitproberen én een helder bier wilt, voeg dat dan toe aan je most.

Nu enkel nog een etiket  8)
: Re: Frambozenbraggot
: Draak April 18, 2011, 09:04:03 PM
Klinkt goed! Wanneer mag ik komen proeven?  ;)
: Re: Frambozenbraggot
: De Baldadige Bij April 18, 2011, 10:01:58 PM
Klinkt goed! Wanneer mag ik komen proeven?  ;)

heb ik ook al een aantal keer gevraagd, het word nu echt tijd voor een vlaams feestje vind ik :)
: Re: Frambozenbraggot
: Isilme April 19, 2011, 10:53:11 AM
Haha bespeur ik daar wat nieuwsgierigheid?  ;)

Ik zal eens zien of ik een Belgische (ik hoor Vlaams niet zo graag) meeting op poten kan zetten  ))J
: Re: Frambozenbraggot
: De Baldadige Bij April 19, 2011, 09:44:53 PM
 ))J jeey!
en Belgisch is ook goed idd :)
: Re: Frambozenbraggot
: Draak April 19, 2011, 11:08:35 PM
De Baldadige Bij goes Belgium!  ))J
: Re: Frambozenbraggot
: De Baldadige Bij April 19, 2011, 11:37:10 PM
daar moet op gedronken worden!  ))J
Als je dat ergens in augustus plant, kan ik in ieder geval paardebloemenwijn meenemen ter proeverij :)