De Baldadige Bijenkorf
Mede => Historie => : Poppe November 30, 2010, 05:17:06 PM
-
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?
Vragen mensen vragen!!
-
Glas bestaat al heel erg lang, maar vanaf wanneer ze ook in staat waren om glas in de juiste vorm te blazen en hadden uitgevonden dat een waterslot wel handig was weet ik dus niet. Maar kan best zijn dat ze dat al heel lang hadden. Nu word er ook wel eens een soort ballonnetje gebruikt, misschien gebruikten ze vroeger wel schapendarmen om de boel mee af te sluiten. Dan kan er ook wel lucht uit, maar geen lucht in.
geschiedenis van glas (http://www.glaswerk-aldtsjerk.nl/historie.htm)
"op verzoek van een zeker iemand die mijn theorie te wazig vind wat toelichting:" Ze gebruikten schapendarmen vroeger ook als condooms, dus redelijk luchtdicht en stevig denk ik. Als je dan een ballon kan gebruiken met een gaatje erin, werkt een schapendarm met een knoop erin en een gaatje misschien ook wel. Ik heb het zelf ook niet uitgeprobeerd, denk dat ik het eerder een met stukje mensendarm zou proberen, maar dat is hetzelfde principe :P
En gist, ja dat komt van nature voor op alle fruitsoorten, laat maar eens zo'n glazen fles met sap van de albert heijn, na de helft eruit gedronken te hebben, met de dop er weer op een dagje staan in een warme ruimte. Reken maar dat er spontane gisting optreed binnen 1 tot 2 dagen.
-
Daarnaast bakken ze al eeuwen brood, waar ook gist bij wordt gebruikt. Zelfs in de bijbel staan hier referenties naar. Iets met een mozes die een campeertrip uit egypte organiseerde.
-
Daar gingen ze toch expres geen gist gebruiken om platte broden te maken zodat ze makkelijker te stapelen waren?
hmmm...
Verdacht!
Ze bespaarden gewoon gist door hun brood plat te maken zodat er meer gist was om mede van te maken!
-
Of het gist bespaart ons brood zodat er meer ruime is voor mede in onze magen!
-
Als Maarten die dondermede nou nog ff ernstiger maakt dat we erop kunnen kauwen heb je helemaal geen brood meer nodig.
-
Haha als ik er af en toe naar kijk zou dat best kunnen denk ik :P
-
Ik vraag me af wat het effect van een vochtige rottende schapendarm heeft op je pruttelende mede.
Schapendarm als waterslot?
NO WAY!
-
Niet als je schapen mede wilt maken.
voor 10 liter honing
6 kg honing
5 afgeknipte schapennagels
hand vol fijngemaakte schapenwol
1 lamskoteletje (rauw)
schepje gist
gistvoeding
waterslot vervangen voor een vochige, warme schapendarm.
-
Die ga ik meteen uitproberen! ;D
-
Beetje geroosterde havervlokken erbij en je hebt haggis-mede. :P
-
Enkele passages uit ons uit te brengen boekje:
De Galliërs dronken, bij vermoedelijk gebrek aan altijd geschikt drinkwater, gegist graan met honing, ofwel honingbier.
Bij de Germanen, Kelten en Galliërs werden ook al honingdranken gemaakt, niet alleen mede maar ook honingbier. De mede stond bij die groepen bekend als godendrank die door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.
Maar ook de Griekse god Zeus (350 v.C) wist wat lekker was en genoot van honing, nectar, Ambrozijn en mede.
In die tijd werd geperst druivensap vaak gebruikt als basis waaraan men een vijfde deel honing toevoegde. Het geheel liet men ca 30 tot 40 dagen rusten tijdens de eerste gisting. Na die eerste gisting werd het overgeheveld in stenen urnen. Ook dat liet men dan langere tijd rusten voor dat het werd gedronken.
Werd er geen druiven- of vruchten sap gebruikt dan was men aangewezen op regenwater of bronwater, men kookte dat water, voegde er honing aan toe en liet dat dan ook gedurende 40 dagen staan in de zon of bij het vuur.
Een open gisting paste men toe!
-
door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.
Beetje jammer, dit stukje.
-
door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden. Beetje jammer, dit stukje.
Maar daar gaat wel meer in dan in een drinkhoorn! 8)
-
Beetje jammer, dit stukje.
Wat is er precies jammer aan? Klopt het niet?
-
door hun goden Wodan en Odin
Odin is de Noorse naam, Wodan is de Nederlandse naam voor dezelfde god.
-
En wat waren dat voor schedels dan, dat er meer in past dan in mijn drinkhoorn? :P
-
mammoetschedels :)
en idd ja, dat zijn dezelfden..... 8)
-
Misschien bedoelen ze wel Wodan en Donar! Die zaten altijd gezellig met z'n 2e te zuipen.
Ze hadden ook wel eens mot, maar met mede wordt alles weer goedgemaakt.
Zo ook 15 januari!! JAHHAaaa heb er zin in!
-
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?
Vragen mensen vragen!!
Watersloten zijn ideaal, maar pas ergens de afgelopen paar honderd jaar uitgevonden. Daarvoor was het een open gisting, maar een deksel kan ook al heel wat schelen. Honing is zelf al licht anti-biotisch, en met een voldoende hoge suikergehalte werkt het zelfs als een conserveringsmiddel. Voeg er water aan toe, wacht een paar weken en met een beetje geluk komt een wilde gist langs om z'n ding te doen.
Gist hadden ze toen namelijk ook niet. In 1780 ontdekte mijn stadsgenoot Antony van Leeuwenhoek (brood)gist met z'n spik-splinternieuwe microscoop, maar het duurde pas tot 1857 dat Louis Pasteur ontdekte dat gist ook verantwoordelijk was voor het gistingsproces van wijn. Daarvoor was het dus spontane vergisting, Niet erg betrouwbaar, behalve bij druiven: die hebben namelijk een eigen gist die op de schillen groeit. En als je vervolgens een beetje wijn van de vorige batch mengt met je nieuwe must, weet je vrijwel zeker dat de oude gistkolonie in stand blijft.
-
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?
Vragen mensen vragen!!
Dan weet je ook dat ze dat uit de bron van mirmir haalde of van wodans geit heidrun
-
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
Vaten of emmers, want flessen hadden ze ook niet. Aardewerk, dat zou ook nog kunnen.
Hout beïnvloed de smaak wel, afhankelijk van de houtsoort.
-
Ze hadden vroeger zakken van huit van rendieren, daar werd de honing in weg gehaald van de bijen
en als deze niet is verzegeld gaat het spontaan gisten.
Na weken lopen en overnachten en dan tuisgekomen hadden ze gegiste honing en werden ze gezellig zat.
Wat darmen betref is het niet zo lang geleden dat ik varkens darmen heb zuivergemaakt voor verseworst, dus.
Wat dat condoom betreft, in een darm leg je een knoop en klaar, of werd er maagdepalm gegeten door de vrouwen
om niet zwanger te raken ??????????
-
Ik zal binnenkort een bericht posten over hoe ze in de middeleeuwen mede maakte. Om de zure en wassmaak te verwijderen gebruikte men onder meer houtskool en eigeel.
Houtskool om nare smaken te filteren, eigeel zoals bij een tradioneel frans kookproces waarbij je eiwit ook kan opscheppen uit de pan bijvoorbeeld bij een bouillon.
Laterssss meer, ik ben niet bij mijn database :'(
-
mede werd gebrouwen in ijseren of koperen kook kerels en waarschijnlijk ook hierin vergist doormiddel van spontane gisting of het torvoegen van restjes mede watersloten bestondehn nog niet en glas was zo duur dat het een fortuin zou kosten zelfs een drinkglas was een zeer kostbare bezitting
de mede werd waarschijnlijk gegist in de ketel waarin het gebrouwen was of overgegoten in een houten vat als ze de ketel niet konden missen
(of althans zo deden de vikingen het )