Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
1e keer mede maken!
Amthezia:
Hee Allemaal,
Sinds een week ben ik bezig met mede maken op de manier van onze cursusleider :)
Eerst een giststarter gemaakt met daarin: 150 gram honing, 150 gram sinaasappelsap, 50 gram citroensap (beide gezeefd), 1 theelepel voedingszout en 1 zakje port gist.
Na 4 dagen was deze totaal dood, wit/melkachtig en nergens meer kleine bubbeltjes te bekennen *SNIF*
Dus, op donderdagavond mijn leraar gebeld, en die gaf aan dat ik waarschijnlijk te zure citroenen had, en slecht voedingszout.
Gelukkig had ik nieuw voedingszout gekregen op woensdagavond (cursusavond), dus ik heb besloten om de 1e giststarter gewoon weg te gooien, en een nieuwe te maken!
Nu met 150 gram honing, 150 gram sinaasappelsap, 15 gram citroensap (beide gezeefd), 1 theelepel voedingszout en 1 zakje port gist. Na drie dagen lijkt hij het nu wel beter te doen, maar het echte borrelen zie ik helaas nog niet.
Maar ik ga gewoon de gok wagen!
Zonet mijn most gemaakt! Daar zit in: 3,2 liter honing, 3,3 liter water, 10 gram voedingszout, 1 theelepel tannine voor witte wijn, 30ml melkzuur. Ik zit nu te wachten totdat hij is afgekoeld naar 25 graden..... Dan hevel ik hem over naar de fles, en gaat de giststarter erbij!
Amthezia:
Foto's:
Nerys vind het superspannend :)
Ff temperatuur checken
Nu staat hij lekker af te koelen 8)
Poppe:
Mijn ervaring met giststarters is ook niet optimaal. De gist doet het vrijwel altijd beter als het direct in de fles wordt gegooid.
Gewoon voedingszout erbij en klaar. Na 2 dagen heb je een hele actieve gisting.
Weg thee, weg citroen. Heb je helemaal niet nodig:)
Amthezia:
Lol :) ok, dan weet ik dat voor de volgende keer! Nu volg ik nog heel braaf mijn leraar, ik ben niet zo'n held in experimenteren..... Ik vind het zo zonde als ik 6 kilo honing moet weggooien!
Amthezia:
:) klaaaaarrrr (nou ja, stap 1)
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie