Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Koolzuur

<< < (2/6) > >>

De Baldadige Bij:
bij ons staat alles doorgaans in de kelder, maar ik denk dat die in de winter ook wel aardig koud geworden is. Maar toen heb ik de mede naar boven gehaald en een tijdje nog in de warmere woonkamer gezet, ging alles ook weer gisten even en daarna wekenlang niks, toen ging het dus niet meteen schuimen maar wel nagisten in de flessen, dat was die ploppende kurken ellende. En een deel van de toen gebottelde mede die niet geplopt was heb ik weer terug gegoten in een grote fles, en dat was toen weer wel flink aan het schuimen en gisten. Dus wellicht is het inderdaad een soort winterslapende gist?

Big Daddy Bee:
Klinkt op zich plausibel dat bij een koudere temperatuur de gistcellen op non-actief gaan. Midden in een hete zomer (zeg een weekje of twee 25-30 graden overdag) heb ik ook wel eens flessen zien gisten alsof hun leven ervan af hing.

Weet iemand / of heeft ervaring met of de duur (of intensiteit) van de gisting invloed heeft op de smaak? Of maakt dat weinig uit en ligt het eraan hoe lang je de mede daarna uberhaupt laat staan (dus is 3 maanden gisten + 9 maanden staan hetzelfde als 12 maanden gisten?)

De Baldadige Bij:
Bij druivenwijn schijnt het wel uit te maken, hoe langzamer de gisting hoe beter. Zo heeft de smaak natuurlijk ook wel tijd om zich te ontwikkelen. Ik weet niet hoeveel tijd bepaalde stoffen nodig hebben om te binden qua smaak, en wat de invloed van gistcellen erop is, misschien krijgen sommige stoffen te weinig kans om hun smaak effectief af te geven bij een snelle vergisting omdat de gist ze opeet. Het is maar een theorie, maar ik kan me wel voorstellen dat het mischien zo werkt.

Poppe:
Ok dus moet je nou alles blijven schudden?
Want ik hoor aan alle kanten dat je het na een week gewoon moet laten staan en wachten.
Is dat dan zo erg dat schudden?

Big Daddy Bee:
de wijnmevriouw van de drogist hier zei dat je bij wijn maken in de beginfases regelmatig flink moets roeren/schudden, en dan als het wat helderder begint te worden en je bijvoorbeeld een keer van fles gewisseld hebt om de eerste dikke laag bezinksel weg te halen (als het helder begint te worden), je hem met rust moet laten... zo iets :) experimenatie baart kunst is het devies.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie