Hadden we het de vorige keer over de Rondedans, nu gaan we verder met de Kwispeldans en de Sikkeldans.
Ga ook niet meer vragen of jullie dit wel leuk vinden, maar draai het om.
Als de meerderheid meldt geen prijs te stellen op deze informatie gaan we toch gezellig een glaasje mede drinken.
Maar bedenk wel zonder honing geen mede, en zonder bijen geen honing.
"k zal jullie wel leren!!!Kwispeldans.Vastgesteld is, dat de richting van het platte stuk van de ‘acht’ verandert. Na veel geduld en zoekwerk kwam men erachter dat de richting kast-zon voor de bijen op een verticale raat betekent: zon bovenaan de raat, kast onderaan de raat. De afwijkingshoek tussen die denkbeeldige verticale lijn en het platte stuk van de ‘acht’ is dezelfde hoek die de andere bijen moeten volgen om de voedselbron te vinden.
De bij die het voedsel ontdekt heeft, loopt op de raat een stukje rechtuit, al kwispelend met het achterlijf en maakt daarna twee halve kringen in de vorm van een acht. De rechte lijn geeft de richting van het voedsel aan ten opzichte van de zonnestand. De snelheid waarmee de bij danst geeft aan hoe ver het voedsel van de woning af is. Het aantal dansen per minuut geeft de afstand aan; b.v. 35 dansen per minuut ± 200 m van de kast, en 16 dansen per minuut ± 1200 m van de kast.
Vaak laat de bij ook een geur achter bij de voedselbron om het vinden voor de andere bijen gemakkelijker te maken. Dit noemen we het ‘merken’ van een plaats.
Sikkeldans;
De sikkeldans van de Italiaanse bij treedt op wanneer de bron zich op middelmatige afstand bevindt: dus NIET dichtbij maar toch binnen een straal van 50 m.
De CARNICA bij kent deze dans niet en begint haar kwispeldans bij afstanden van ongeveer 300 m terwijl de LIGUSTICA er reeds mee start bij afstanden groter dan 50 m.