Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
Soorten honing
Maarten:
Ben benieuwd wat voor soorten honing jullie graag gebruiken voor de mede...
Tot nu toe werk ik zelf met bloemenhoning..
Big Daddy Bee:
Ik gebruik eigenlijk altijd bijenhoning ::)
Maar voor de info: ik heb me ooit laten vertellen dat de honing die je voor het eerste stuk gisting gebruik niet heel veel invloed heeft op de smaak (als in, goed terug te proeven is in de mede), dat is het punt dat je hele droge mede hebt, maar dat de honing waarmee je daarna de mede aanzoet veel meer de smaak bepaalt, zoals bijvoorbeeld donkere berg/bos honing of klaverhoning maakt dan nogal een verschil in smaak.
Let wel altijd op als je honing koopt dat er op de pot staat dat het 100% honing is, dus niet met toegevoegde suiker.
Maarten:
Het aanzoeten... is dat na een tijd van het gistingsproces gewoon nieuwe honing erbij gooien en roeren? Zelf nog nooit gedaan eigenlijk..
Als er toegevoegde suikers in de honing zitten, wat doet dat dan met het proces en de smaak?
De Baldadige Bij:
Suiker wordt eigenlijk ook gewoon omgezet in alcohol, maar ja de smaak... Honing is toch wel de meest lekkere zoetstof, suiker is gewoon rotzooi. Honing is veel zuiverder en interessanter van smaak. In honing zit veel meer smaak dan zoet alleen. Kijk alleen al naar de variaties in honing, zoveel bloemen, zoveel soorten honing en even zoveel smaken. Ook heeft de kleur van de honing invloed op de kleur van de mede. En zonder honing is t geen mede meer, maar suikerwijn ofzo :)
Voor een mislukt suikerexpiriment verwijs ik je door naar Big Daddy Bee, die ging eens proberen om van pannenkoekenstroop likeur te maken ;)
Braadvraat:
Hier ook een mislukt suikerexperiment: suiker gebruiken om bij te zoeten. Het werd inderdaad zoeter (en sterker), maar het eindresultaat smaakte naar jenever met een hint van honing...
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie