Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gistingsproces

<< < (2/2)

Braadvraat:
Koken is, zoals gezegd, in NL niet nodig. Wel is het handig (vinden wij dan) om warm water te nemen om de honing in op te lossen (door de warmte vloeit de honing beter).
Punt van aandacht is daarbij dat het water weer niet te warm moet zijn als je het gist (de gist?) erbij gooit; gist lijkt niet zo goed tegen te hoge warmte te kunnen. Na het mengen even laten afkoelen dus.

Draak:
Wat betreft gist in warm water: Ik heb een paar keer de 'fout' gemaakt het gist op te lossen in water dat net vijf minuten van de kook af was. Gevolg was dat het inderdaad wat langer duurde voordat het gistingsproces op gang kwam, maar vervolgens heeft het steeds prima mede opgeleverd. Echt een groot probleem lijkt het me dus niet.

Aegir:
Water uit flessen kook ik uiteraard niet, maar ik proef wel van het water. Water met een al te sterk smaakje (toegevoegd calcium) laat ik absoluut staan! Water uit de kraan (Belgie, Antwerpen) is ook van dermate goede kwaliteit, mag geen probleem zijn.

DE ENIGSTE reden om het water wél te koken is om misschien de chloor te verdampen! Je kan het water dan een paar minuten met de honing verwarmen of het water een dag laten staan in open lucht. Nu, dat laatste lijkt me zeker géén goed idee, want je gaat dan wel vreemde zaken in je wate rkrijgen.

Het aantal chloor-partikels is nu ook niet ZO groot, dus ja... Het kan, maar het hoeft niet. Kook je het water via je waterkoker, bestaat de kans er ook in dat je vuiligheid meeneemt of extra kalk van kalkaanslag. Dus voor - mijzelf - als beginner: ik gebruik kraantjeswater of water uit een fles zonder enige bijsmaak :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie