Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gistingsproces

(1/2) > >>

Maarten:
Wat is jullie tip/mening over het gistiningsproces.

Ik heb verschillende dingen vernomen... Koken of niet koken (wat al enigzins is besproken op het forum). Vervolgens de gist toevoegen (in fases of gewoon in zijn gehee bij de mede op normale temperatuur?).
En dan: laten gisten in een emmer of gewoon gelijk in een fles met waterslot gieten en laten gisten?

Karlo:
Ik zou voor de emmer met waterslot gaan. Emmers springen minder gauw kapot bij het gisten. Bij glas gaat dat eerder. Na gisting overgieten in de glazen stulpfles. Koken is in Nederland wat minder van belang. We hebben goed water hier. Welke gist gebruik je? Gebruik je vloeibare of korrels?

Maarten:
korrels/poeder. Ik heb ook een draadje geopend voor tips over soorten gist, ben ik erg benieuwd naar

De Baldadige Bij:
ehm een waterslot laat de druk uit de fles ontsnappen dus een glazen fles knapt daardoor echt niet door de gisting hoor. Ik gooi alles het liefst gewoon meteen in bolle glazen flessen met een waterslot erop. Tenzij er grote lompe objecten inzitten die niet makkelijk door de hals van de fles te proppen zijn of als het na een paar dagen alweer gezeefd moet worden ofzo. Zoals bijvoorbeeld bij paardenbloemenwijn, dan stop ik alles in een emmer, ofwel met een theedoek afgesloten voor een open gisting, of met een waterslot.
En ik gebruik ook korreltjes gist.

Maarten:
Check! Ik gebruik nu nog in de eerste fase een emmer en dan roer ik het regelmatig. Maar een fles is denk ik wat makkelijker aangezien ik meerdere medes te gelijk in het gistingsproces wil zetten

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie