Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gist

<< < (9/11) > >>

Aegir:

--- Citaat van: De Baldadige Bij op maart 10, 2011, 06:21:26 pm ---gist gaat zich toch vermeerderen, dus als je er een theelepeltje in doet heb je toch al snel 6 theelepels vol gist denk ik, dus iets meer maakt toch niet uit :)

--- Einde van citaat ---

Dus méér OF minder, het maakt niet uit?

Momenteel (moderator Bij, moet ik een nieuw topic starten?) heb ik wel een gisting met framboos (mede) die van 4-dagen heerlijk bubbelend, na 14-dagen nu nog maar héél kleine en weinig (je moet ze echt zoeken) belletjes geeft. Mijn waterslot blubt ook nog maar één keer om de 3 ~ 4u denk ik zelfs.
Als ik er eens goed mee schud, komen er wel veel belletjes naar het waterslot, maar om nu te zeggen dat dit de 'goede' gisting weer op gang trekt... ik heb de indruk dat de boel snel uitgegist gaat zijn OF er iets fout aan het lopen is.
Temperatuur is alleszins goed: schommelt rond de 20-graden.
Starter - die bij de andere mengsel tot nu toe ook altijd goed werkte - is hetzelfde gebleven.

Moet ik soms honing toevoegen? Voedingszout (of ingredienten van mijn starter terug) ? Of maak ik best een kleine giststarter terug, mét gist, en voeg ik wat toe van mijn mengsel, om te kijken of het weer op gang komt na een dag of twee (max), om dan rustig, de overige mede-in wording toe te voegen?

Bijker:
Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))

Aegir:

--- Citaat van: Bijker op maart 17, 2011, 08:58:38 am ---Met wat meer gist krijg je dus een sterke starter.
Met te weinig kan het proces slecht op gang komen.
En als het stopt moet je toch wel meten wat het suikergehalte nog is.
Het kan altijd dat na een snelle start al het suiker verbruikt is in de fles.
Even met de densimeter, en je maatglas vullen, aflezen en je weet "waar" het proces staat.
Als er geen suikers meer aanwezig zijn heeft een starter erbij weinig zin.
Starter kan natuurlijk ook met het gist in een bv halve liter appelsap, lekker warm weg zetten en de volgende dag heb je een prachtige sterke starter.

Maar geen suikers geen gisting.
Dus meten = weten, en gissen = missen :))

--- Einde van citaat ---

Heb terug een starter gemaakt, halfuurtje later was die al aan het prikkelen als een frisdrank. Propje erin. Heb het water vervangen door appelsap. Vanavond bekijk ik m'n suiker/mede verhouding eens, om te kijken of deze misschien niet wat droog was en eventueel aangevuld moet worden. Vervolgens zal ik morgen pas de stater op 1/3de van de massa (door die apart te nemen) testen. Als er terug een betere aanmaak is van gassen, is een dag wachten (om te evalueren) voldoende om de rest erbij te doen, toch?
(Stormcastle herinner ik mij, die sprak ook van telkens 50% erbij te doen, en zo stukje voor stukje aan te vullen met wa tje al had, tot alles erbij is als het maar goed blijft lopen.)

De Baldadige Bij:
ik heb ook weer eens uitgegiste wijn (die echt nog vies veel te zoet was) aan het gisten gekregen met een gistarter, als die goed gist, ongeveer evenveel van het niet gistende brouwsel erbij doen, wachten tot dat weer gist en dan weer verdubbelen, enz... tot de hele fles weer gist, dat werkte heel erg goed bij mij in ieder geval. Een tijdje later was ie inderdaad droger, en wel lekker.

Arhodus:
Heya,

Na wat zoek- en speurwerk kwam ik enkele tabellen tegen van verschillende soorten gist met hun verschillende eigenschappen. Zullen er een paar 'Amerikaanse' gisten tussen zitten, maar ach ik vind de tabellen wel erg handig!

Wijn/Mede Tabel:
http://www.cfhb.org/mead/yeast_strains.htm#D-47

nog één
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=625&Itemid=42

Honing soorten en kenmerken tabel
http://www.gotmead.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1960&Itemid=629

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie