Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
Gist
Big Daddy Bee:
Alcoholmeters zijn meestal niet echt betrouwbaar, volgens de mijne (een zogenaamde nauwkeurige) heeft kraanwater 3% alcohol. Nou ik dus drinken, maar dronken worden ho maar. De wisselende verhouding water/suiker/alcohol blijkt toch wat te verwarrend voor een simpele meter.
De beste test is twee betrouwbare en neutrale proefpersonen (liefst een tweeling), de ene drinkt flessen wijn van 12%, de andere mede, en dan het intoxicatieverloop laten waarnemen en vergelijken door een nuchtere partij.
Karlo:
Nou baldadige bij, ik zou zeggen: probeer het uit! kijken tot hoe hoog percentage je kunt gisten.
Het alcoholpercentage is afhankelijk van hoe fanatiek je de boel laat gisten. Allereerst heeft dus de soort gist effect, en verder ook de hoeveelheid voedingstoffen voor het gist. want gist is in principe bacterien en die willen eten. Als je meer honing gebruikt in je mede zal hij het alcoholpercentage dus ook hoger worden. Dit veranderd echter ook de smaak. Hoe meer honing, hoe zoeter (duh). Als je echter een wat minder zoete mede wil en toch hetzelfde alcoholpercentage, heb je andere voedingsstoffen nodig. een zakje nutrients halen bij een brouwwinkel kan. Maar rozijnen kunnen het ook.
Maarten:
Is 3 maanden minimaal vereiste om te gisten voordat je gaat bottelen?
Big Daddy Bee:
Nee hoor het kan ook na 1 maand, alleen dan ontploffen je flessen :) een keer gehad midden in een hete zomer, na een maandje extreem hard gisten was het alcoholpercentage wel afdoende, dus lekker ongeduldig bottelen, alleen door het warme weer knalden de kurken af en toe spontaan van de flessen af omdat de drank vrolijk doorgisste in de fles, smaakte uit de koelkast overigens wel briljant naar heerlijke koele honingchampagne ;)
Maarten:
Wat is verstandig met de gisttoevoeging?
Gewoon de gist uit het zakje zo bij het mengsel gooien en het proces starten? Of eerst met kokend of warm water mengen? Of een andere methode misschien?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie