Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gist

<< < (3/11) > >>

Karlo:
trouwens... wat betreft de zwaardere alcoholperncentages. het gistingproces stopt bij 15%. daarna moet je alcohol toe gaan voegen en dan is het eigenlijk meer een honinglikeur dan een mede. Daarnaast proef je de toegevoegde alcohol altijd terug in de afdruk. In polen hebben ze er nogal eens ene handje van om extra  alcohol toe te voegen. is het toch weer lekker in de buurt van die wodka :)

Braadvraat:
Wij gebruiken altijd gewone bakkersgist van Dr. Oetker. Werkt prima, geen last van oliebollensmaak (hoe zou dat dan moeten komen, we doen toch geen meel in onze mede?  ??? ).

Maarten:
Wat betreft wodka topevoegen aan je mede... gewoon na het gisten nog een zoot wodka bij de fles erin gooien en roeren?

Hoe zit dat eigenlijk met alcohol %? Hangt het af van de gist? Of ook van de honing... hoe bepaal je het alcohol %

Braadvraat:

--- Citaat van: Maarten op oktober 03, 2010, 11:17:43 am ---Wat betreft wodka topevoegen aan je mede... gewoon na het gisten nog een zoot wodka bij de fles erin gooien en roeren?
--- Einde van citaat ---
Ik zou het inderdaad nĂ¡ het gisten doen: gist gaat namelijk dood bij meer dan 15% alcohol (daarom kun je met alleen gist niet meer alcohol krijgen), dus je stopt dan wel het gistingsproces.


--- Citaat ---Hoe zit dat eigenlijk met alcohol %? Hangt het af van de gist? Of ook van de honing... hoe bepaal je het alcohol %

--- Einde van citaat ---
De ene gistsoort is sterker dan de andere en kan dus meer alcohol aan, maar 15% is wel het maximum.
Voor het meten heb je speciale alcoholmetertjes in de handel, al werken die bij ons nooit (*)... We vermoeden dat dat komt doordat mede te veel suiker e.d. bevat. Ben er ook wel benieuwd naar, wie begint hier een nieuw topic over?


(*): we kregen wel waardes te zien, maar altijd 35% en hoger. Wel leuk als het waar is, maar niet realistisch met bakkersgist. :)

De Baldadige Bij:
Wat betreft alcoholmeten, dat lukt ook niet. Je kan het van te voren wel berekenen hoeveel honing/ suiker je toe moet voegen om een bepaald percentage alcohol te bereiken. In het boekje "Zelf wijn maken" van C.J.J. Berry staan erg nuttige tips hierover http://www.debaldadigebij.nl/boeken.html

Je kan dit doen door met een suikermeter van tevoren het suikerpercentage te meten, suiker is namelijk alcohol, naja als je er een tijdje gist op los gelaten hebt wel in ieder geval. En met die informatie kan je verder rekenen.

Ik dacht trouwens dat het maximale percentage alcohol dat je kan bereiken met natuurlijke gisting 18 % is, maar daar heb je dan wel een tamelijk brute gistsoort voor nodig.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie