Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Fast Fermenter

(1/1)

Avicenna:
Vandaag een 'fast fermenter' gekocht. Eigenlijk een plastic versie van wat ze bij de 'professionele' wijnhuizen gebruiken. Ze beweren dat je een rijkere smaak krijgt (lees 'minder muf') doordat je gist naar onder in een smalle tuit zinkt en daarmee minder contact tussen de mede en de gist is. Onderin heb je een kraan en een opvang bol voor de gist. Als de 1e gisting voorbij is, kan je de kraan dicht doen en de bol eraf schroeven. Het leek mij wel handig dat je het overhevelen kan overslaan terwijl je wel de gist uit de fles krijgt.

Ik ben benieuwd of dit inderdaad zo handig werkt als het verkoop praatje doet geloven en of het een andere smaak mede oplevert.

Zijn er meerdere mede collega's die hier ervaring mee hebben?

Agravain:
Met dit apparaat heb ik geen ervaring, maar het lijkt me wel een handige opstelling. Hoe groot is het fermentatievat, dat kon ik niet goed zien op de foto.
Ben benieuwd naar de resultaten en gebruikersgemak.

Avicenna:
Deze is +/- 30l. Je hebt ze ook in 50l
Nu nog wat lokale honing zien te vinden... Ik had een dramatisch jaar met mijn bijen en de honing van vorig jaar is er nu toch echt door heen :)

m.kolsters:
Hoeveel honing moet je hebben, en die flessen gebruiken ze bij bier brouwen dan kan je de gist cellen aftappen.

Avicenna:
Hoi Tinus, ik had ondertussen al wat honing uit omgeving Eindhoven kunnen krijgen (nou ja, kopen).

En inderdaad, je zou de gist die onderin ligt in de koelkast kunnen zetten en bewaren voor een volgende batch.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie