Auteur Topic: Mijn eerste mede poging  (gelezen 23932 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Mijn eerste mede poging
« Gepost op: mei 04, 2017, 12:59:54 pm »
Oké,
Nu heb ik 4,5 kg, voor een zoete mede met een wat hoger alcoholpercentage.
Hierbij heb ik "Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter)." gekocht.
Omdat ik niet te moeilijk wil doen zou dit, met water natuurlijk, mijn mede moeten maken.
Nu begin ik wat twijfels te krijgen, omdat ik op de verpakking van de gist lees dat ik de zuurgraad in de gaten moet houden, i.v.m. een constante gisting. Moet er dan nog meer bij in? Wie neemt mijn onzekerheid weg? #hetmoetlukken!

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #1 Gepost op: mei 04, 2017, 05:08:28 pm »
Leuk te lezen wat je allemaal wilt gaan doen.
ADVIES:
Lees je eerst eens in wat je benodigdheden moeten zijn.
Zoals;
Hoeveelheden.
Gistvoedingszout.
Wijnsteenzuur.
Hoeveel mede ga je maken(in liters)
Welk alcoholpercentage wil je.

Met 4500gram honing en 12% alcohol kan je 15 liter mede krijgen.
Gebruik je maatglas en densimeter om je gemaakte most te meten.
Noteer alles in je logboek
http://bitsandbees.nl/Bijkersgilde/Logboek%20mede.pdf
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #2 Gepost op: mei 04, 2017, 08:33:33 pm »
Ga ik doen! 
Ik wil inderdaad 15 liter maken.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #3 Gepost op: mei 08, 2017, 01:27:54 pm »
Welke soort fles(sen) heb je nu toegepast?
Hoe heb je je most samengesteld?
Welke ingrediënten - voedingszout/wijnsteenzuur - heb je gebruikt?
Heb je het water gekookt?
Staat het al te gisten/blubben?

Vertel eens meer over je eerste batche!
Je ervaringen, wat je hebt ervaren, viel het mee of heb je ergens een probleem in gezien?

Kunnen anderen ook weer van leren.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #4 Gepost op: juni 01, 2017, 09:52:42 am »
Inmiddels zijn we bijna een maand verder...

Volgens recept toegevoegd:
- 7,5gr geraspte citroenschil (schoongespoeld met water)
- 1,5 afgestreken theelepel tanige
- 4,5 theelepels citroenzuur
- 1,5 theelepel wijnsteenzuur
- 3 theelepels Gistvoeding zout
-1 Zakje mede-wijngist Arsegan wijngist Mede / Honingwijn voor witte honingwijn, droog, medium of zoet. 1 Zakje is voldoende voor 10-20 liter wijn of most (zonder giststarter).

De honing opgelost in 6 liter water. 10 minuten tegen de kook houden samen met de citroenschil. Schuim afschepen.
Na koeling in de gistfles gedaan. Samen met alle ingrediënten.
Na een week aangevuld tot de hals met kraanwater.

De gisting was goed in het begin. Heftige CO2 ontwikkeling. De fles staat op de kast in een donker hoekje van de woonkamer. Maar momenteel zie ik bijna geen bubbels meer. Ik heb de fles elke week wel een keer flink gezwenkt zodat allen goed word gemengd. De drab op de bodem meng ik dan weer helemaal met de
Het lijkt mij te vroeg voor de gisting om al te stoppen. Ik lees overal dat dit 3 maanden nodig heeft (ongeveer). Zou de buitentemperatuur hier iets mee te maken kunnen hebben?
Vooralsnog laat ik het rustig even staan, maar misschien hebben jullie nog tips om de gisting weer op gang te brengen?

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #5 Gepost op: juni 02, 2017, 09:22:11 am »
Beste Davids, waar heb je dit allemaal "geleerd"?
Ieder doet het op zijn/haar eigen wijze, dus zal nooit iets veroordelen!
Maar dan toch enkele opmerkingen als het mag.
Waarom zo veel zuurtjes? citroen (wel biologisch?. Alle citrusfruit is gecoat met kankerverwekkende stoffen zoals b.v. Imazil)
citroenzuur en wijnsteenzuur?
Waarom je most wel 10 minuten tegen de kook.
Alle smaak en enzymstoffen verdwijnen daardoor.
Alleen toe te voegen water zal je het beste moeten koken en de rest nooit boven 40grC.
Dan ga je de gehele bubs regelmatig omzwenken.
Nooit doen meer!
Alle vaste stoffen, dode gisten moeten juist tot rust komen en bezinken.
Dode gisten kunnen het proces juist verstoren of afbreken.
Daarom ook altijd na de eerste gisting e na een maand overhevelen.
Wat er nu gebeurt is lastig te voorspellen.
In ieder geval = mijn advies nu AFBLIJVEN voorlopig en na bezinken over bv twee weken overhevelen.
Dan SM meten zodat je weet of suikergehalte voldoende is om zo nodig opnieuw op te starten.

Mede maken = geduld hebben.
En het oorspronkelijke, al duizenden jaren terug ontstane proces is nooit met koken begonnen.
Dat doen wij om een sneller proces te laten plaats vinden.
Koken zou ook het helder worden versnellen.
Alles gaat wel ten koste van de smaak.

Boekje medemaken van het Bijkersgilde al aangeschaft?
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #6 Gepost op: juni 07, 2017, 11:33:20 am »
Ik heb mijn batch overgeheveld en de dichtheid gemeten. Deze is nu net onder 1,00, in het gele deel van mijn hydrometer.
Het boekje is besteld.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #7 Gepost op: juni 07, 2017, 01:22:12 pm »
Onder 1.00??
Dan zijn er geen suikers meer aanwezig.
Gisting ( omzetting suikers in koolzuur en alcohol) kan dus niet meer plaatsvinden.
4500gram honing voor 15 liter geeft 12% alcohol.
Maar koken en al die zuurtjes beïnvloeden het uiteindelijk resultaat.

Wat nu te doen dan?
Alcohol al gemeten?
Dan maar weer honing toevoegen. Suikergehalte meten en gist starter erbij, bij voldoende suikergehalte.

Er af blijven daarna!
Blijft wel even spannend nog.
Je ziet wel. Altijd eerst volgens de standaard procedure je mede maken.
Daarna pas gaan experimenteren.
Altijd jammer als het niet goed gaat de eerste keer.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #8 Gepost op: juni 09, 2017, 04:45:42 pm »
Ik heb (nog) geen alcoholmeter en hoe en waarmee meet ik het suikergehalte (glucosegehalte meetstrookjes?)
Hoeveel honing toevoegen?
De fles heeft nu nog wat ruimte onder de kurk over.
« Laatst bewerkt op: juni 09, 2017, 05:12:21 pm door Davids »

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #9 Gepost op: juni 10, 2017, 06:58:09 pm »
Meten met je hydrometer.
Die heb je lees ik in je bericht.
1.000 betekent geen suiker meer dan ook geen mogelijkheid om weer op te starten.
Hoeveelhoning is proberen een S.M te krijgen van ca 1.090
Komt overeen met 12% uiteindelijke alcohol of wel 2400gram "suikers" per 10 liter toevoegen.
Zie hiervoor de tabel in het boekje.
Fles vol? bewaar je het deel in afgesloten fles en kan je na overhevelen tzt weer bijvoegen.
De theoretische formule is ook in het boekje te vinden.
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #10 Gepost op: juni 10, 2017, 07:39:56 pm »
Oké, duidelijk. Dankjewel voor de hulp.
Ik ga opnieuw honing aanschaffen en toevoegen.
Dat doe ik in de grote fles. Wanneer deze te vol wordt, maar de sd nog niet is bereikt, hevel ik vloeistof uit de fles in een andere af te sluiten fles enz.
Giststarter erbij.
Moet er ook weer opnieuw gist toegevoegd worden? Of is dit, denk je, nog voldoende aanwezig in de grote fles?

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #11 Gepost op: juni 10, 2017, 09:21:10 pm »
Afhankelijk van het SM gehalte.
Wel eerst meten.
De honing oplossen in de reeds gemaakte "mede".
Niet dus weer water erbij.
Iets verwarmen tot ca 35 - 40 graden, af laten koelen tot ca 25 en dan samenvoegen in de fles.
Maar gist(korreltjes) erbij doen kan meestal geen kwaad.
Heb ik ook al eens eerder gedaan.
Maar verder niets meer zoals zuurtjes gistvoeding ed.
Daar had je al voldoende erin zitten.
En dan GEDULD , afwachten en hopen op "betere tijden"
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #12 Gepost op: juli 01, 2017, 11:43:17 am »
Nogal rustig op het medefront.
Tijd weer eens voor een berichtje.
Het weer is er ook niet naar ( hier in Drenthe dan met aanhoudend gemiezer).

Tijd was het om wat te meten, te proeven en binnenkort wat over te hevelen.
Ook staat de Markt van Melk en honing te Zuidlaren binnenkort op de agenda.
Altijd de eerste zaterdag van augustus.
Nog nooit geweest jullie??? O,o,o, dan wordt het wel eens tijd dat te bezoeken.

Daar is ook de keuring al ruim 30 jaar van honing en bijenproducten.
Dus ook mede.
Daar lever ik weer eens een paar flessen in om te zien en te horen hoe anderen erover denken.

Dus vanmorgen enkele batches gemeten en geproefd.
13% gemeten en verschillende smaken die als (b)engeltjes door de mond walsen.

Zou willen zeggen kom ook naar de keuring met je mede, maken we er een feestje van.
« Laatst bewerkt op: oktober 09, 2017, 11:52:17 am door Bijker »
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #13 Gepost op: september 23, 2017, 08:42:15 pm »
Wat ik nooit zo snap is waarom mensen de S.M. tussentijds meten. Voor zover ik begrijp meet je aan het begin, voor er gisting heeft opgetreden de S.M. zodat je kan bepalen of je genoeg suiker hebt om een bepaald alcohol % te halen. Later meten zegt iets hoeveel suiker er is omgezet maar alleen als je het met de 1e vergelijkt. Toevoegen van honing als het te droog is is altijd goed natuurlijk maar dat doe ikzelf meer op je smaak dan op de S.M. meter.
Mijn ervaring is ook dat de gist vaak genoeg weer verder gaat als je honing toevoegt, zelfs als de S.M. <1.0 is.
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Offline Davids

  • New bee
  • *
  • Berichten: 12
  • Just trying
    • Bekijk profiel
Re: Mijn eerste mede poging
« Reactie #14 Gepost op: oktober 08, 2017, 06:45:48 pm »
Dus, eigenlijk lees ik hier, dat wanneer ik aan deze batch opnieuw honing zou toevoegen, het opnieuw zou kunnen gaan gisten?
Het suikergehalte was nu inderdaad onder 1. Maar het alcoholpercentage was ook hierbij rond 5%. (mede/water 50/50). Met een refractometer gemeten.

Wat doe ik met deze batch het beste?