Auteur Topic: Jeneverbes Mede  (gelezen 12887 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Jeneverbes Mede
« Gepost op: december 21, 2014, 12:36:02 pm »
2014-12-21

De gistingsfles heeft een volume van 5 liter.
  • 1 kg honing
  • 2 liter gekookt water
  • 40 jeneverbessen
  • 7 gram Bioferm Aromatic (1 pakje)
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding

Doe de jeneverbessen in een pan en kneus deze. Voeg de honing en 1 liter gekookt water toe.
Los de honing op en giet de most in de fles.
Spoel de pan en trechter na met 0.5 liter gekookt water, dit spoelwater komt bij de most in de fles.

gebruik de resterende halve liter gekookt water om de gist, gistvoeding en zuren in op te lossen.

2015-01-25
Toegevoegd: 1 kg honing en 1 liter water.

2015-04-03
Overgeheveld en 0.75 liter water toegevoegd.

2016-02-29
Overgeheveld en 0.5 liter water toegevoegd.
Dit experiment gist moeilijk. Misschien komt dit door de jeneverbessen. De mede blijft troebel en zakt nog niet uit.

2017-04-01
De mede is nu helder geworden en lijkt te zijn uit gegist. Binnenkort maar eens gaan bottelen.

2017-07-16
Er zat toch weer een laag bezinksel in de fles, dus nogmaals overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden.

2017-12-30
Het bezinksel is bijna weg, voor de laatste maal overgeheveld. Smaak is wel erg goed, lekker zoet geworden. Binnenkort koud weg zetten en bottelen.

2018-04-03
3x 0.75 liter en 1x 0.5 liter gebotteld. Zat nog een flinke laag bezinksel in de fles.
« Laatst bewerkt op: april 03, 2018, 08:37:36 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Jeneverbes Mede
« Reactie #1 Gepost op: december 30, 2017, 04:37:37 pm »
Nogmaals overgeheveld omdat er een waas van gist onderin lag. De smaak is echt lekker zoet. Er is twee kilo honing gebruikt, dus of de most was om te beginnen al te zoet voor een goede gisting, of de jeneverbessen hebben het gistingsproces vertraagd.
Het alcohol gehalte is wel ok, gebaseerd op het proeven van het restje na het overhevelen. Deze mede komt wel stevig aan.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.