Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Mijn eerste mede
Mattheijer:
Begonnen met mijn eerste mede,
14 september 2016
een recept gevolgd van het www, 2,5 kilo honing de rest aangevuld met water tot een 9,5 liter.
Dit alles aan de kook gebracht en het schuim eraf geschept.
Dit door een gaasdoek in een emmer gegoten en 2 theelepels gsitvoeding en 2 theelepels citroenzuur en 2 gram tannine van kastanjehout toegevoegd.
Dit alles laten afkoelen en toen 2,5 gram bioferm killer (gistkorrel) toegevoegd.
dichtheid van 1090
Dit heeft een weekje in de emmer gezeten en iedere dag even omgeroerd.
21 september 2016
De most vanuit de gistton overgegoten in de gistfles en deze afgesloten met een waterslot.
01 oktober 2016
meting van dichtheid gedaan en die staat nu op 1000
05 oktober 2016
De mede heeft al 2 dagen geen bubbels gegeven in het waterslot.
Overgeheveld in een nieuwe schone fles om het gistdrap kwijt te raken.
19 okotber 2016
Mede is glashelder maar wel aan de lichte kant.
ik heb er nu een fles uitgehaald en ik vind de smaak niet super. nu is de vraag is er reden voor paniek of ga ik gewoon veels te snel?
Agravain:
Hoi Marco,
het lijkt me dat je erg weinig honing hebt gebruikt?
Zelf zit ik op 2 a 2,5 kilo op een 5 liter fles, dus dat is bijna de dubbele hoeveelheid honing als wat jij gebruikt in dit recept.
Daarbij mik ik alles eigenlijk meteen in de gistingsfles en niet eerst in een emmer.
Als je op 1000 zit is bijna al het suiker al vergist (water is 1000 bij 20 graden).
Heb je later nog eens gemeten?
Mattheijer:
Je kunt zomaar gelijk hebben,
Ik heb dit van een internet recept en ging er vanuit dat het goed was.
Er kwam argwaan toen hij al heel snel klaar was met gisten.
hij gist nu niet meer dus denk dat honing toevoegen nu geen zin meer heeft, of zou dat nog kunnen ?
Als mijn metingen kloppen zou ik nu op 12 % alcohol moeten zitten.
Bijker:
Je bent een tovenaar wanneer je binnen een maand een mede gereed zou hebben.
Bij mij duurt het meestal een jaar of langer.
Staat nu nog een 25liter fles van 01-2015 en is nog steeds bezig.
Met 2500 gram honing op 9,5 liter totaal zou je op 10,5% alcohol uitkomen.
Dat het uitgegist is en al helder is vreemd.
Die SM 1000 geeft aan dat er geen suikers meer aanwezig zijn, en dus niet meer gist.
Met een nieuwe hoeveelheid honing erbij en een giststarter zal je het wel weer aan de praat krijgen.
In het vervolg die honing niet meer gaan koken.
Je moet wel gekookt water gebruiken.
Hierin de honing oplossen en de rest van zuur, voeding, tannine ( kop sterke thee gebruiken) en de giststarter.
Het koken van jouw batches heeft de snelle klaring veroorzaakt.
Maar gaat ten koste van de smaak.
En dan in de fles met een waterslot.
Niks door doek of zeven!. Nergens voor nodig.
Schaf het boekje mede eens aan van www.bijkersgilde.nl
Bijker:
--- Citaat van: Agravain op oktober 19, 2016, 08:53:27 pm ---Zelf zit ik op 2 a 2,5 kilo op een 5 liter fles, dus dat is bijna de dubbele hoeveelheid honing als wat jij gebruikt in dit recept.
--- Einde van citaat ---
Dan hou je wel van erg zoete mede :-))
En op hoeveel % kom je dan uit?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie