Stavik, inderdaad maak je er een heel verhaal van.
Waarom alles zo moeilijk?
Medemaken is eenvoudig als je maar geduld kan opbrengen.
En dat is voor velen juist het probleem!
Waarom bronwater? Altijd, en gewoon kraanwater toepassen en dit erst aan de kook brengen!
Waaom zo zuinig met gist, dat spul kost nauwelijks wat.
Gewoon erbij voegen en geen mengsels maken.
Je voegt het bij een lauwwarme ( ca 25grC) mengsel van gekookt water en de honing.
Waarom die sinasappel partjes? Voor de zuurtjes?? dan beter citroen of wijnsteenzuur.
Waarom die rozijnen erbij?
Waarom 5 liter opgezette mede na drie maanden overhevelen naar kleine flesjes?
Bedoel je met reflectometer een refractometer?
En zo ja welk soort gebruik je hiervoor?
Er zijn refractometers voor honing, suiker, maar ook voor antivries!
Dat is dus ook bepalend.
Beter is een densometer te gebruiken voor de SM meting.
Waar meet je het alcoholgehalte mee? Ben daar benieuwd naar want 4% = wel heel vreemd.
Themeratuur houden op 22grC is nergens voor nodig.
Dat de gemaakte batche tussen 05-01 en 31-01 van 1350 naar 970 is veranderd is een wereldwonder.
En met slechts 5% alcohol
?
Allemaal en beetje zeer apart m.i.
Je vragen:
Maak eens een plaatje van je wijnmeter en je reflectometer.
Alcoholgehalte eens meten met een alcoholmeter, 4 of 5% blijft wel een vreemd resultaat.
Mede gereed na enkele weken of maanden is een vreemd verschijnsel. Uitgegist, maar met een SM van 1025 zou een zoete mede moeten wezen.
Dat betreft dan een subjectief smaakpatroon.
EEn echte mede maken?
Lees eerdere informatie hier op het forum.
Even zoeken of een goed boekje aanschaffen waar eea uitgebreid staat beschreven.
Wanneer je dan de basis kent van het medemaken kan je verder uigebreid gan experimenteren met grondstoffen van vruchtensappen, specerijen enz.
Wil je puur natuur ga dan niet over tot extremen in temperatuur en toevoegingen als sulfiet, giststoppers, bentoniet en andere spullen.
Mede maken vraagt geduld en respect.
Het is als omgaan met een mooie vrouw die je wilt veroveren en wilt verwennen.
Zoals Tinus eerder melde: "mede is als een mooie vrouw, je weet nooit hoe ze reageren"" , altijd anders dan je verwacht.