Over tannine kreeg ik kortgeleden nog een vraag.
Tannine ook wel looizuur genoemd verbeterd de smaak van veel wijnen.
Vooral witte-, bloemen- en graanwijnen hebben hier behoefte aan en ook dus mede.
Het geeft een droge nasmaak, body, en maakt de drank soepel en pikant.
Te weinig wordt het flauw en smakeloos, en te veel maakt het bitter en wrang.
Lijkt dan wel schuurpapier en trekt je monddelen samen.
Evenwicht dus maken.
Waar komt het vandaan? in de pitten, steeltjes en schil van druiven zitten deze stoffen.
Maar ook heel veel in vlierbes en ander rood fruit, blauwe bes, en ook in appel en peer.
Ook een slok zeer sterke thee kan die wrange smaakbeleving geven.
Tannine zorgt ook voor een betere bewaring van de drank door afremming van bacteriegroei en een langzamer rijping.
Zoals gezegd in honing voor het maken van mede is het niet aanwezig.
Dus zal je voor een drinkbare mede dit zelf moeten toevoegen.
Als kant en klaar bestanddeel is dat wel te verkrijgen.
Maar twee kop sterke thee op 25 liter is voldoende.
Enkele eikenbladeren of schil van peren is ook mogelijk.
Maar de juiste hoeveelheid en verhouding blijft experimenteren.
En voor je de mede voor eigen gebruik gereed heb ben je een jaar verder.