Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Brothers mede

(1/2) > >>

Hermy78:
Hallo,
afgelopen augustus begonnen met mede maken. 10 liter opbasis van goedkope supermarkthoning.
tsja wat zal ik zeggen, het reageerde met de gist maar dat was het dan wel. Een maandje later had mijn broer (die imker is, en vandaar ook dat ik mn mede Brothers Sweet Mead noem) een partij honing met een te hoog vochtgehalte. Hiermee 15 liter mede gestart. Deze ging als een speer! Ik kwam er achter dat in industriehonning NIETS meer zit en in de (dure) imkerhoning essentiele enzymen. Om een lang verhaal kort te houden, deze eerste probeersels samengevoegd en afgelopen november gebotteld! afgelopen kerst een nieuwe partij gestart op 50/50 basis industriehoning en imkerhoning en die staat nu heerlijk te bluppen.
De reeds gebottelde mede ligt te rijpen al heb ik pas, ter controle, een fles soldaat gemaakt. Man man wat lekker! Wel  een iets bittere afdronk, niet hinderlijk maar als iemand van u tips hebt hoe ik dat kan voorkomen dan houd ik me aanbevolen!

Japie Bee:
Hoi Hermy,
welkom bij de mede broeders, wat een sublieme smaak kan dat hebben he!
Toen ik het voor het eerst proefde viel ik bijna van stoel....
Ja een wat bittere na smaak, heb je nog een tannine gebruikt of donkere honing van heide of boekweit?
Zelf maak ik mede van alles uit de bijenkast (was, propolis, stuifmeel en honing) heel rijk aan smaak,
wel ruim een jaar gisten.....
succes met de smaak sensaties

erik:
Hoe staat het met de brother sweat mede? Zijn de smaken al meer in balans? Hoeveel keer heb je al over geheveld?

Hermy78:
Nou, inmiddels heft de mede 3 maanden gerijpt. Iets te vroeg gebotteld, zit nog wat droesem in de flessen. Heerlijke zoete mede, geen bittere nasmaak. Heb ook geen tannine toegepast. Voor herhaling vatbaar! (3de partijtje staat inmiddels al in open gisting)

Hermy78:
Poeh, laatste fles van mijn eerste partij staat in de koelkast. Vind mede gekoeld toch het lekkerst. Man eigenlijk moet ik door de week geen flesje aanslaan want hij gaat in 1 avond leeg terwijl mijn vrouw niet drinkt.
2de partij ligt momenteel te rijpen in de kelder, nog een maandje of 2 te gaan.
Heb wel gemerkt dat in ieder geval een deel imkerhoning een must is voor mede maken. Anders komt het hele proces niet op gang.
Het vreemde is dat ik hier veel lees dat de mede maanden tot wel anderhalf jaar in de gistingsfles zit. Bij mij zit het een maand of 2 in de gistingsfles, dan moet ik het overhevelen om te klaren en dan is het de maand, anderhalve maand daarna nog een paar keertjes klaren en dan kan ik bottelen.
Wil binnenkort een 5 liter flesje starten met de volledige raat en die dan in een een eiken vaatje laten rijpen. Heeft 1 van u misschien een indicatie hoe lang ik de mede in dat vaatje moet laten rijpen alvorens te bottelen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie