Omdat het idee van aardbeien mede mij wel aansprak en het er nu de tijd van het jaar voor is, zal ik ook maar eens een poging wagen.
Gisteren heb ik aardbeien kunnen plukken voor weinig. Een deel van de oogst heb ik meteen voorbereid.
Ingredienten:- 4,1 kg aardbeien (met aanhangend water van het wassen).
- 7 gram Bioferm ROUGE
- 3 gram pecto enzymen
- 6 gram gistvoeding
- 0.5 kg honing + 1,0 kg = 1.5 kg totaal
- 0.5 liter water + 1.0 liter = 1.5 liter totaal
2015-06-20:Was de aardbeien. Breng ze aan de kook met een beetje water. Laat afkoelen en voeg de pecto enzymen toe. Roer af en toe door.
2015-06-21:Los de gistvoeding op in 20 ml water en voeg deze toe aan de most. Los ook de gist op in 80 ml handwarm water en voeg dit ook toe aan de most. De most zit nog steeds in (de afgedekte) pan.
Update 19:20: Nu net de most in de fles gegoten. De gisting is inmiddels aangeslagen, al gist het nog niet erg hard.
2015-06-24:Omdat ik de indruk had dat de vergisting wat langzamer ging heb ik vandaag 500 gram honing in 500 ml water toegevoegd. Dit mengsel heb ik in een nieuwe fles gedaan, en het gistende aardbeiensap er bij geheveld.
2015-07-07:Deze keer 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. De fles is nu vol.
2015-07-10:Overgeheveld omdat mijn waterslot was volgelopen.
2015-08-05:Overgeheveld, gisting leek gestopt. 500 gram honing en 500 ml water in een schone fles, het gistende aardbeiensap er bij geheveld.